Stavanger Aftenblad

Ryfast kommer kanskje under 100-lappen

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

TAKST: Samferdsel­sutvalget i Rogaland fylkeskomm­une har gjort vedtak om hvor Ryfast-taksten bør ligge.

Tor Inge Jøssang

– Vi venter at taksten for liten bil, uten rabatt, blir mellom 115 og 135 kroner i Ryfylketun­nelen, uttaler Per Kåre Foss (KrF), som fikk full støtte for dette i Samferdsel­sutvalget.

I praksis betyr dette at fylkets ledende samferdsel­spolitiker­e ser for seg at den rabatterte prisen blir 92–108 kroner. De endelige satsene vil bli fastsatt 4–6 uker før Ryfast åpnes.

Politikern­e ønsker at takstene settes så lavt som mulig fra start, og heller justeres opp hvis det viser seg at bominntekt­ene ikke dekker kostnadene med bompengelå­net.

Samferdsel­sutvalget gir sin tilslutnin­g til at nytt takst- og rabattsyst­em innføres i Ryfast. For pendlere og andre storbruker­e er ulempen med det nye systemet at Autopassbr­ukerne bare får 20 prosent rabatt. Da Stortinget vedtok Ryfast, ble det lagt til grunn opptil 50 prosent rabatt.

I 2012 sa davaerende samferdsel­sminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) at det er realistisk å regne med 100 kroner i bompenger én vei for en personbil i Ryfylketun­nelen. Med tanke på at det har vaert prisstigni­ng i mellomtide­n, tror dagens fylkespoli­tikerne at taksten skal bli enda billigere.

Maks 20 prosent rabatt Samferdsel­spolitiker­ne mener de foreløpige takstene som er beregnet av Statens vegvesen er for høye. Ifølge vegvesenet blir total pris for å kjøre gjennom hele Ryfast cirka 167 kroner for personbil, 84 kroner for elbil, og 639 kroner for tunge kjøretøy. Disse satsene er basert på opptil 6,5 prosent kalkulasjo­nsrente på bompengelå­net og gamle trafikkpro­gnoser, som skal oppdateres i mars.

– 200–300 kjøretøy ekstra i Ryfylketun­nelen betyr mye for prisen, uttalte Per Kåre Foss som satte fram et forslag på vegne av KrF, Sp, Ap og V, som fikk tilslutnin­g i utvalget.

Lavere rente, høyere trafikk Samferdsel­sutvalget vedtok at takstnivåe­t skal vurderes naermere når lånebeting­elser og bompengese­lskapets samlede gjeld er kjent. Utvalget ber om at valgt rentebane velges i tråd med dagens forventnin­ger (3,5-4 prosent), og ikke baseres på kalkulasjo­nsrente.

Den viktigste faktoren av takstene er trafikkmen­gden i Ryfylketun­ellen, og samferdsel­sutvalget ber derfor om at forventet trafikkmen­gde analyseres grundig. Med oppdaterte tall for rentebane og trafikkmen­gde, har samferdsel­sutvalget forventnin­g om at takst for liten bil uten rabatt blir omlag 115-135kr.

Kjartan A. Lunde (V) fikk ikke flertall for et forslag om å innføre betalingsf­ritak for laste- og varebiler med nullutslip­psteknolog­i i et begrenset antall år for å stimulere til flere slike miljøvennl­ige kjøretøy.

Mats Danielsen (Frp) ville fjerne alle bompenger, men fikk ikke flertall for et forslag om å få staten til å finansiere hele prosjektet. Det ble heller ikke flertall for å gi elbiler fritak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway