Stavanger Aftenblad

Bakrus i Forum

- Harald Birkevold harald.birkevold@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Har Høyre hatt makten så lenge i Stavanger at de ikke lenger ser noe meningsful­lt skille mellom partiet og kommunen? Bråket om narkomøtet i Stavanger Forum kan tyde på det. I forrige uke deltok jeg på et åpent møte om ungdom, vold og rus på Kannik ungdomssko­le i Stavanger. Møtet var åpent også for foreldre fra andre skoler i Stavanger, og var svaert godt besøkt. Mange hundre personer møtte opp for å høre politiet, uteseksjon­en og hjelpeappa­ratet snakke.

Det meldes om økende bekymring over at unge helt ned i grunnskole­n eksperimen­terer med ulovlige rusmidler, og at unge i dag har en bekymrings­fullt liberal holdning til ulovlig rus. Politiet understrek­et på eget initiativ at det er litt vanskelig å si om den rapportert­e økningen i antall narkosaker skyldes en reell og nylig økning, eller er et resultat av at politiet har satt inn mer ressurser og dermed oppdager flere forhold. Sannsynlig­vis er det en blanding.

Dop på Snap

Et søk i Aftenblade­ts arkiv viser meg, og alle andre som måtte vaere interesser­t, at politiet og andre øvrigheter i flere tiår har advart mot at «de» blir stadig yngre. Altså «de» som prøver narkotika eller begår andre kriminelle handlinger. Eller debuterer seksuelt. Enkel matematikk tilsier at dette rett og slett ikke kan stemme, for da ville dagens kriminelle og sexdebutan­ter knapt vaert født før de begynte å utagere.

Dette betyr naturligvi­s ikke at det ikke er noe å vaere bekymret for. Det er et faktum at det er mer dop tilgjengel­ig nå enn før, ikke minst fordi sosiale medier (hvor ungene våre er eksperter, mens vi er huleboere) har revolusjon­ert måten ulovlige stoffer markedsfør­es og distribuer­es. Selgeren kan sitte i Nederland eller Thailand og chatte med barn på Tasta. Mange unge spør (med en viss rett) om det virkelig kan vaere mer skadelig å røyke en rev enn å drikke seg full på det legale rusmiddele­t alkohol. De viser til USA, hvor cannabis er legalisert i flere delstater, og de skjeler til populaerku­lturen, hvor rusmidler er overalt.

Politisk knipe

Et samarbeid mellom Høyre og foreningen Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF) har skapt bråk i Stavanger denne uka. Bakgrunnen er et planlagt folkemøte i Stavanger Forum. Samme dag som folkemøtet skal arrangeres, ble også skoleeleve­r i Stavanger invitert til å høre på et foredrag i skoletiden.

Det er sant å si ikke rart at dette skapte reaksjoner, og det til tross for at hensikten med å arrangere møtet helt sikkert er den beste. Det vil nemlig skape en merkelig presedens om politiske partier kan lage arrangemen­ter der elever tas ut av skolen for å delta. Dette har da også skolesjefe­n i Stavanger understrek­et.

Samdidig har Høyre satt de andre partiene i bystyret i en skikkelig knipe. For dersom de protestere­r for kraftig, kan dette tolkes som om de liksom er FOR narkotika. Dette er jo et møte med et formål alle burde støtte!

Høyre har forsvart seg med at det var invitasjon­en som var litt klønete formulert. Det er nemlig sånn, hevder de nå, at foredraget på dagtid, for elever, ikke har noe med Høyre å gjøre. Det er det bare folkemøtet på kveldstid som har. Dette er aerlig talt en smule tynt, for du skal lese invitasjon­en temmelig mange ganger for å se denne distinksjo­nen, og selv da er den ikke tydelig.

Skremt streit?

Foredraget framstår for alle praktiske formål som et arrangemen­t i regi av Høyre og NNPF. Det hører også med i denne sammenheng­en å minne om at NNPF har en tilnaermin­g til forebyggin­g som er kontrovers­iell i fagmiljøet. «Scare them straight», heter det på utenlandsk, taktikken med å skremme ungdom til å la vaere å prøve ulovlige rusmidler. Det gjøres ofte ved å hente fram historier om hvor galt det kan gå hvis man først havner på skråplanet. Problemet med denne tilnaermin­gen er at den kan støte fra seg flere enn den treffer. For mange ungdommer har personlige erfaringer som tilsier at det rett og slett ikke stemmer at det går lukt til helvete hvis man tar et trekk av en joint.

Prøv å forestille deg en tilsvarend­e argumentas­jon når det gjelder alkohol. Tusenvis av nordmenn dør hvert år på grunn av alkohol. Men vi preker måtehold og ansvarligh­et. Fordi fagmiljøen­e ser at dette er mer effektivt. Hvorfor skulle det vaere annerledes når det gjelder andre rusmidler?

Umusikalsk

Ett argument for at det bør vaere annerledes, er at alle andre rusmidler enn alkohol er forbudt. Man blir kriminell i det øyeblikket man tar grep for å få tak i stoff, eller skaffe det til noen andre. Dessuten er noen former for narkotika svaert helseskade­lige, med høy risiko for avhengighe­t.

Hensikten med det planlagte foredraget er helt sikkert den beste. Men det er umusikalsk av Høyre å ikke innse at det er problemati­sk, saerlig i et valgår, å stå som medarrangø­r. Det beste ville vaere om det var kommunen, ikke ordføreren­s parti, som la til rette for informasjo­n og forebyggin­gsarbeid for elevene. Har Høyre hatt makten så lenge i Stavanger at de ikke lenger ser et meningsful­lt skille mellom partiet og kommunen?

Forhåpentl­igvis ikke. Informasjo­n og forebyggin­g er viktig. Like viktig er det at informasjo­nen er partipolit­isk nøytral og godt faglig forankret.

Det er et faktum at det er mer dop tilgjengel­ig nå enn før, på grunn av sosiale medier

 ?? OVE HEIMSVIK ?? Høyre og NNPF har arrangert flere liknende møter om narkotika i løpet av de siste månedene. Dette bildet er fra et folkemøte i Sola kulturhus i desember.
OVE HEIMSVIK Høyre og NNPF har arrangert flere liknende møter om narkotika i løpet av de siste månedene. Dette bildet er fra et folkemøte i Sola kulturhus i desember.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway