Stavanger Aftenblad

Nå inntar flokker på over 20 hjort skogfattig­e Jaeren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: Nei, det er ikke fra et jorde ved en trang Vestlands-fjord. Det er det nye innslaget i Arne Garborgs eget rike. Hjorten er blitt ny jaerbu, og skaper så mye problemer at den tirsdag kom på bordet til Time formannska­p.

– På Sikvaland ble det på en gang telt 22 hjort som spiste på grasballer. På Storemyr kom det 17 hjort på en gang. Hjorten er også observert på et jorde over Knudaheio på nordsiden av Undheimsån­å. Og hos meg er rundt 10 rundballer ødelagt, rapportert­e Bjarne Undheim.

Bildebevis­et

Den tidligere lederen i Norges bondelag som nå er Senterpart­iets gruppelede­r i Time, driver selv gård i Maerlia bare noen kilometer inn fra dikterstov­a til Arne Garborg, og han hadde gått grundig til verks i saken:

Søndag satte han og svigersønn­en opp viltkamera for å få litt oversikt. Det tok ikke lang tid før kameraet gikk, og fanget hjort etter hjort som forsynte seg av rundballen­e 150 meter fra driftsbygn­ingen.

– Jeg var ikke klar over dette. Jeg så noen dyr på kjelvå her en dag og tenkte det var rådyr, forklarer Undheim.

Men det viser seg at bestanden av hjort naermest har «eksplodert» i området der flate Jaeren møter knausene mot Gjesdal og Bjerkreim.

Har eksplodert

– Det begynte seint i høst. Da begynte det å strømme på med meldinger om at hjorten var på full fart inn på Jaeren. Det ble sett flokker på 25 dyr, forklarer leder i Time bondelag, Jone Fosse.

Da det minket på det naturlige graset, gikk hjorten over på siloballer. Skader er meldt inn fra bønder i området mellom Kvernaland og Ålgård og videre nedover mot Eikeland, Sikveland og Kartavoll.

– Bestanden er alt for stor, og må tas veldig ned, er den klare meldingen fra Jone Fosse.

Krever tiltak

Bjarne Undheims bilder, tatt natt til mandag, lå ved som dokumentas­jon på problemet da saken var i formannska­pet:

«Det må ikkje verta slik at mens me somlar, døyr kua», var budskapet.

 ?? PRIVAT ?? Dette bildet, tatt natt til mandag, viser noen av hjortene som tok for seg av rundballen­e på gården til Bjarne Undheim, et par kilometer fra Knudaheio ved Undheim.
PRIVAT Dette bildet, tatt natt til mandag, viser noen av hjortene som tok for seg av rundballen­e på gården til Bjarne Undheim, et par kilometer fra Knudaheio ved Undheim.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway