Stavanger Aftenblad

Ansatte malte seg svarte og laget «Kongo-tur»

-

FÅR KRITIKK: Både barn og voksne malte seg sorte i ansiktet for vise hvordan folk har det i Kongo. Antirasist­isk senter reagerer på opptrinnet:

Kristian Oftedal Kvendseth

synes dette i beste fall er tankeløst, sier nestleder i Antirasist­isk senter, Mari Linløkken til avisen.

Rasistisk tradisjon

Blackface, altså det å portretter­e en mørkhudet person ved å sminke seg svart i ansiktet, har eksistert lenge – spesielt i teaterverd­en. Tradisjone­n forsvant imidlertid naturlig ettersom stadig flere oppfattet den som rasistisk.

Den svarte malingen ble som oftest brukt til å karikere afroamerik­anere i USA for flere tiår siden. I dag regnes det å male seg svart i ansiktet som støtende og rasistisk i de fleste miljøer.

I disse dager er den amerikansk­e guvernøren Ralph Northam i trøbbel etter at et bilde av ham med svart maling i ansiktetst­artet å sirkulere på sosiale medier. Flere profilerte politikere, deriblant president Donald Trump og Hillary Clinton, mener Virginia-guvernøren må trekke seg fra stillingen som følge av det rasistiske bildet.

I 2017 fikk motehuset Prada kritikk på grunn av noen nøkkelring­er som forestilte aper i brunt og sort med store, røde lepper.

Overrasket menighetsl­eder

På Ålgård er menighetsr­ådslederen overrasket over kritikken. Klaus Hestenes sier at ansiktsmal­ingen ikke har noe med rasisme å gjøre, og at menigheten har en lang historikk med misjonsarb­eid i Kongo. Hestenes beklager om noen har blitt støtt.

– Hadde dere hørt om blackface?

– Nei. Hvis dette er viktig å ta tak i for Antirasist­isk senter, så tenker jeg at det ikke kan vaere mye rasisme rundt omkring, sier Hestenes til Aftenblade­t.

– Men du ser koblingen blackface?

– Ja, men vi hadde ingen intensjon om å gjøre narr av noen. Dette ble gjort i beste henseende.

Han sier menigheten også har fått positiv respons etter arrangemen­tet søndag, samtidig er de overrasket over alt oppstyret i etterkant.

– Ser du annerledes på hvordan dere løste arrangemen­tet nå som dere er gjort oppmerksom­me på tradisjone­n blackface?

– Jeg er usikker på hva jeg skal svare på det. For oss handler dette ikke om rasisme, så langt der i fra. Vi er litt matte over alt styret omkring et arrangemen­t som bare skulle vaere kjekt, og helt uskyldig.

Menigheten har hatt lignende arrangemen­t før. Nå er Hestenes imidlertid usikker på om de skal droppe tradisjone­n med å male seg svarte i ansiktet.

– Oppstyret tar litt av motivasjon­en fra dem som har lagt ned frivillig arbeid i arrangemen­tet. Samtidig vil jeg presisere at dette var et skuespill. I skuespill kler folk seg ut. Vi hadde med oss en familie fra Kongo, og de syntes dette var uproblemat­isk.

til

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway