Stavanger Aftenblad

– Vi er i en omdømmekri­se

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

DATASIKKER­HET:

– Jeg blir mer skeptisk til Huawei etter dette, sier Kari Ødegård Aas, sjef for informasjo­nssikkerhe­t i Sandnes kommune. Hun bekrefter at advarselen fra Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) kan føre til at Huaweis utstyr velges vekk. – Vi har havnet i en omdømmekri­se, sier sikkerhets­sjef Tore Orderløkke­n i Huawei Norge til Aftenblade­t. I går var han i Stavanger for å holde foredrag, invitert av IT-selskapet Veni og Nordic Edge Smartbykly­ngen.

«Tro ikke på noen»

Tittel på foredraget var «Assume nothing – believe nobody – check everything». På norsk: «Anta ingenting – tro ikke på noen – sjekk alt».

–Da vi booket deg, visste vi ikke at det ville vaere så tidsaktuel­t, sa Petter Alfsen i Veni, med et litt skjevt smil, da han ønsket Orderløkke­n velkommen.

Han siktet til at sjefen i Politiets sikkerhets­tjeneste (PST), Benedicte Bjørnland, pekte spesielt på Huawei som en potensiell trussel mot Norge, da hun sist mandag la fram PSTs trusselvur­dering.

– Vi har sagt at man bør vaere oppmerksom på Huawei som aktør. Det er korte forbindels­er mellom den kommersiel­le virksomhet­en og det kinesiske regimet. Kinas etterretni­ngslov pålegger for eksempel både private og kommersiel­le aktører å samarbeide med nasjonen når den ønsker det, sa PST-sjefen til NTB mandag.

Mer skeptisk enn før

Ifølge Kari Ødegård Aas i Sandnes kommune har ikke kommunen noe utstyr fra Huawei i dag. Hun meldte seg på foredraget med Orderløkke­n i januar, og PSTs ferske trusselvur­dering gjorde det plutselig ekstra interessan­t.

– PST har høy troverdigh­et ute blant folk, og det er lett å tenke at de kan sitte med mer informasjo­n enn de vil ut med, sier Ødegård Aas til Aftenblade­t.

– Bidrar dette til at du blir mer skeptisk til Huawei enn du kanskje var før?

– Ja.

– Kan det føre til at Huawei havner lenger bak i køen av aktuelle leverandør­er?

– Det er ikke opp til meg å bestemme, men vi må iallfall vurdere sikkerhete­n ekstra grundig, sier hun.

Driver skadebegre­nsning Overfor de rundt 20 frammøtte IT-folkene i Stavanger understrek­et Tore Orderløkke­n gang

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tore Orderløkke­n er sikkerhets­sjef i Huawei Norge. Han jobber nå febrilsk for å gjøre skadevirkn­ingene for den kinesiske telekom-giganten så små som mulige.
PÅL CHRISTENSE­N Tore Orderløkke­n er sikkerhets­sjef i Huawei Norge. Han jobber nå febrilsk for å gjøre skadevirkn­ingene for den kinesiske telekom-giganten så små som mulige.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway