Stavanger Aftenblad

Nå vil kurderne ha en føderal stat med internt selvstyre

- Arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

SYRIA: Freden har fortsatt til gode å senke seg over krigsherje­de Syria. Kurderne foreslår å dele landet i selvstyrte regioner, men Bashar al-Assad og Vladimir Putin er skeptiske.

Arild I. Olsson

Det er frykt for at den amerikansk­e tilbaketre­kningen fra Syria vil skade kurdernes stilling, i hvert fall militaert, ettersom områdene den kurdiske militsen har kontroll over, langt på vei holdes sammen med de amerikansk­e styrkene. Fredsforha­ndler Fuad Aliko fra Kurdisk nasjonalrå­d mener situasjone­n i det nordlige Syria blir farlig uten amerikansk tilstedeva­erelse.

Han lister opp tre scenarier:

Russisk

Russland og al-Assad-regimet krever kontroll over hele Syria. Også grenseområ­det mellom irakisk Kurdistan og syrisk Kurdistan. Bashar al-Assad sier at han skal kontroller­e hele Syria, og ha full kontroll på landets grenser.

Tyrkisk

Tyrkia som er i krig med kurdiske separatist­er, mener det kurdiske området er okkupert av en terror-gruppe. Erdogan gjør det klart at han ikke ser noen forskjell på IS eller kurdiske terroriste­r. Han mener at tyrkiske styrker best kan ivareta Tyrkias sikkerhet gjennom å intervener­e i syrisk Kurdistan.

Amerikansk

USA frykter at en tyrkisk intervensj­on, eller at alAssad-regimet tar over kontrollen i syrisk Kurdistan, vil destabilis­ere området på en slik måte at flyktninge­r ikke vil kunne returnere. Området vil derfor vaere uegnet for gjenoppbyg­ging.

Washington har gitt beskjed til Ankara om at USA vil straffe Tyrkia økonomisk om Erdogan-regimet benytter anledninge­n når USA trekker seg ut, til å gå inn i de kurdiske områdene i Syria.

Trump, Putin og Erdogan

– I hvilken grad kan dere stole på USA?

– Jeg tror ikke USA vil sette makt bak kravet om at tyrkerne skal holde fingrene av fatet. Det er jo dialog mellom Ankara og Washington, men slik jeg forstår det krever tyrkerne en 30 km bred buffersone mellom syrisk Kurdistan og den tyrkiske grensen, sier Aliko.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan får ikke støtte til kravet om å opprette en sikkerhets­sone i Syria fra Vladimir Putin, selv om tyrkiske myndighete­r ser på YPG-militsen som en terrorgrup­pe.

Vladimir Putin er enig med Bashar al-Assad i at syriske regjerings­styrker må kontroller­e grensene. Tyrkia motsetter seg altså dette.

Erdogan vil ha en sone øst for Eufrat-elva inne på syrisk territoriu­m som en buffer mellom Tyrkia og den kurdiskdom­inerte SDF-alliansens område, når USA trekker seg ut.

De 2000 amerikansk­e soldatene i Syria har bistått SDF-alliansen i kampen mot den ytterliggå­ende islamistgr­uppen IS. Den kurdiske YPG-militsen er blant medlemmene i alliansen og er altså terrorstem­plet av regimet i Ankara.

Erdogan hevder at Donald Trump har gitt ham tillatelse til å opprette buffersone­n inne i Syria, men Trump har altså truet på Twitter med «å knuse Tyrkia økonomisk» hvis landet går til angrep på kurderne i NordSyria.

Samtidig som fredsforha­ndleren er skeptisk til at Donald Trump holder ord, føler han ikke at USA dolker kurderne i ryggen.

– At USA brukte de kurdiske styrkene til å drive IS ut av NordSyria, var ikke basert på noen politisk avtale. USA har ikke garantert for kurdernes sikkerhet. Samarbeide­t har utelukkend­e vaert militaert, sier Aliko.

Vil ha føderalt Syria Det kurdiske nasjonalrå­det er den største representa­nten for det kurdiske folket, men det finnes flere fraksjoner og undergrupp­er. Nasjonalrå­det fungerer som en paraplyorg­anisasjon.

Aliko sier at nasjonalrå­dets overordned­e mål er å få på plass en fredelig, demokratis­k løsning som ender opp med at Syria blir en sekulaer og føderal stat med indre selvstyre for landets forskjelli­ge folk og regioner.

– Hvorfor krever dere ikke en kurdisk nasjonalst­at?

– Vi kjemper sammen med resten av Syrias folk om å skape en demokratis­k framtid for alle, vi kurdere er jo også syrere, sier han.

Situasjone­n på bakken i områdene som er kontroller­t av kurdiske militser, baerer preg av

 ?? FREDERIC LAFARGUE ?? Den kurdiske gerilja-kommandant­en Midia Raqqa (foran) og hennes styrker nedkjempet IS i Kobani. Kurdiske styrker har spilt en vesentlig rolle i kampen mot islamisten­e i Syria.
FREDERIC LAFARGUE Den kurdiske gerilja-kommandant­en Midia Raqqa (foran) og hennes styrker nedkjempet IS i Kobani. Kurdiske styrker har spilt en vesentlig rolle i kampen mot islamisten­e i Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway