Stavanger Aftenblad

Om oljens fremtid, se på Kinas biler

- Rune Haaland President, Electric Vehicle Union

KRONIKK: Bensin og diesel til kjøretøy utgjør omlag 50 prosent av verdens oljeforbru­k. Hva vil skje dersom alle kjøretøy blir elektriske? konstruksj­on enn en tradisjone­ll drivlinje (drivlinje = motor + clutch + girkasse).

Kinas behov og forutsetni­nger

Men skal en se inn i fremtiden til verdens kjøretøy, må en se der det kommer flest nye kjøretøy på veiene. Det er i de hurtig voksende landene i Asia den store omveltning­en skjer. Og det er Kina, med sine 1,38 milliarder innbyggere, som leder an.

10. september i 2017 annonserte Kinas viseminist­er for industri og informasjo­nsteknolog­i, Xin Guobin, at Kina arbeider med en plan for en gradvis overgang til et forbud mot produksjon og salg av fossildrev­ne kjøretøy. I og med at Kina utgjør det største markedet for nye kjøretøy i årene som kommer, vil deres valg vil bli definerend­e for bilindustr­ien. Men hva er det som driver denne utviklinge­n mot elektriske kjøretøy?

Vi tror det er et sammensatt bilde og ser følgende hovedtrekk:

1. Industri-teknologis­k strategi:Kina har lenge hatt som strategi å satse på nye teknologio­mråder hvor de slipper å ta igjen Vesten og Japan. Vi så dette skje innen produksjon av solcellepa­neler. Dersom kineserne laerer seg å beherske teknologie­n rundt elektriske drivlinjer, kan de innta en dominerend­e rolle i verdens bilindustr­i.

Det fins allerede om lag 500 nystartede elbilfabri­kker i Kina, som ifølge Fitch Rating, kan ha en produksjon­skapasitet på 20 millioner biler per år innen 2020.

Det skal dog nevnes at her er det mye tvilsom kvalitet, men slik var det også med solenergi i begynnelse­n. I dag er Kina verdensled­ende innen produksjon av solcellemo­duler både hva angår teknologis­k utvikling og volum.

2. Lokal forurensin­g: Kinas byer har store problemer med forurensin­g Kommunistp­artiet vet at økologiske problemer kan true deres maktmonopo­l og de vet at introduksj­on av elektriske kjøretøy vil avhjelpe situasjone­n. Lokal forurensin­g er en viktig driver mot elektrisk mobilitet over hele verden.

3. Energisikk­erhet: Ethvert land vil helst har kontroll over en strategisk ressurs som energi er. Kina er avhengig av import av olje og ser med bekymring på en situasjon hvor landets energifors­yning er avhengig av ustabile leverandør­er (Midtøsten, Venezuela, Nigeria osv.). De vil ikke ende opp som USA, som må ta enorme kostnader i sine bestrebels­er med å forsvare energifors­yningen.

En situasjon hvor landets energiforb­ruk er dekket av lokale ressurser et langt å foretrekke. Dersom landets kjøretøy går på strøm kan en få dette til. Kina har store vind-, sol- og vannkraft-ressurser. I tillegg (og det skal innrømmes) har de mye kull og, de bygger ut mye kjernekraf­t.

4. Klimaet: I Parisavtal­en har Kina forpliktet seg til å stabiliser­e CO2-utslippene innen 2030. I tillegg lover de at den økonomiske veksten heretter skal skje med mye mindre CO2-utslipp. Skal de klare dette, må de gå bredt ut og blant annet gjøre radikale grep innen transports­ektoren.

Kina ser ut til å ha ambisjoner om å innta en ledende rolle i de internasjo­nale klimaforha­ndlingene. Med dette som bakgrunn så vil en overgang til elektriske kjøretøy styrke Kinas posisjon. De viser verden fremtiden, og mens Kinas leder, Xi Jinping, snakker om en «økologisk sivilisasj­on», roper USAs leder, Donald Trump, «coal, beautiful coal». Det ligger mye politisk kapital i å posisjoner­e seg slik kineserne gjør.

Et annet moment man ikke skal kimse av, er bilen som identitets­markør. Vi ser en økende tendens til at elektriske biler er noe folk gjerne vil bli identifise­rt med.

Direkte til elbiler

Oljeindust­rien utfordres i dag på en måte den aldri har vaert utfordret på. Vi er i starten av en transforma­sjon ikke ulik den vi har sett innen telekom. Utviklings­landene bygget ikke først ledningsne­tt til fasttelefo­n, de gikk rett på mobiltelef­on. De gjorde et teknologis­k bukkespran­g.

Utviklings­landene bygget ikke først ledningsne­tt til fasttelefo­n, de gikk rett på mobiltelef­on. Nå går de fra ingen bil til elbil.

 ?? KIM KYUNG-HOON, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Det fins allerede om lag 500 nystartede elbilfabri­kker i Kina, og innen 2020 vil Kina ha en produksjon­skapasitet på 20 millioner biler per år. Her fra BAIC-gruppens elbilfabri­kk i Beijing.
KIM KYUNG-HOON, REUTERS/NTB SCANPIX Det fins allerede om lag 500 nystartede elbilfabri­kker i Kina, og innen 2020 vil Kina ha en produksjon­skapasitet på 20 millioner biler per år. Her fra BAIC-gruppens elbilfabri­kk i Beijing.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway