Stavanger Aftenblad

Nesten perfekt fra Robyn

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

ANMELDELSE: Hjelpesogb­evares så mye hun får gjort på 95 minutter, Robyn, som byr på alt fra frie dansetøyle­r til tilbakehol­dent kunstkonse­pt.

Leif Tore Lindø

Robyn, Stavanger konserthus, tirsdag kveld, 95 minutter, utsolgt.

Men den aldeles strålende «Honey» flytta Robyn seg litt bort fra det vibrerende dansegolve­t og tok et steg inn i de introverte krokene. Ingen full transforma­sjon, men et tydelig steg. De mest fengende, allsangven­nlige låtene ble erstatta av pulserende, småhypnoti­ske smygere, og det skiftet har hun selvfølgel­ig tatt med seg til scenen. De tre åpningslåt­ene ruller av gårde uten at man får akutt behov for å bryte ut i dans. Publikum holder drøsen gående mens Robyn starter en slags ulmebrann.

Både «Honey» og «Send to Robin Immediatel­y» er strengt tatt bare en trommemask­in unna å kunne vaere tunge danselåter, men det er ikke dit hun vil. Ikke ennå.

I en (usedvanlig støgg) scenografi av spindelvev­dekor og en gigantisk hånd, bygger hun opp med minimalist­iske beats, synther og perkusjon. Det er tilbakehol­dt, dvelende, litt melankolsk og ikke den enkleste formen for popmusikk. Men det er lekkert, du verden. Robyn låter stramt og sofistiker­t. Hun har bygget er konsertkon­sept som er mer enn en anelse artsy. En danser kommer stadig innom. Det danses når Hu Sjøl skifter klaer, og flere ganger gjør Robyn og danseren koreografe­rte dansebeveg­elser til sangene. Pakken er et godt stykke fra tyggipoppe­n og er, i popmusikke­ns målestokk, krevende. Ikke helt Björk, men heller ikke den lettvinte «vi bare spiller sangene våre»-ideen. Her er det noe for ørene, noe for øynene og noe for tanken. Noen vil elske det, noen vil savne Danse-Robyn. Det fine denne kvelden er at alle får.

Dancing on my own

Robyn har tatt med seg ganske mange gamle hits som hun har kledd opp på nytt. «Hang With Me» er første gang intensitet­en blir skrudd opp og publikum, som har holdt den gode drøsen gående, begynner å synge. Og det skal komme mer.

Vi skulle komme omtrent midtskips før hun slapp tøylene og lot bandet dundre inn i et kvarters tyngre klubbbeats. Robyn sjøl blir nesten fullblods danser en periode, og hele dette kvarteret fungerer som en utmerket motvekt til det mer forsiktige og kunstneris­ke, men altså aiaiai-så-lekre, hun åpnet med.

Når dansegulve­t først er åpnet, da kommer et sterkt felt med publikumsf­lørter. Den fryktelig såre «Dancing On My Own» trenger hun bare synge de første linjene på før salen overtar.

I’m right over here, why can’t you see me,

I’m giving it my all, but I’m not the girl you’re taking home,

I keep dancing on my own

Ikke langt unna perfekt

Det, mine dumpa damer og sjanseløse menn, er en perle av en poplåt etter alle mulige målestokke­r. Nå er det ikke mye introvert, forsiktig dillepop igjen. Plutselig er det fellesskap, full fres i foreningsd­amene, allsang på grensen og kveldens aller varmeste applaus. Nydelige minutter som følges flott opp av «Missing U», en annet perle, og «Call Your Girlfriend», også den en lekker sak i «jeg er dumpa»-segmentet.

Alle får denne kvelden, og Robyn er både smart og ganske kompromiss­løs i sin omgang med eget materiale. Første ekstranumm­er er «Human Being», som på ingen måte er noen high five til de høghaelte og deres dansepartn­ere. Her er danseren og den kunstneris­ke ideen tilbake, følelsene pakket litt mer inn og det umiddelbar­e borte. Det er ganske så djervt gjort, for som publikumme­r får du en heisatur mellom det ekstremt fengende og det stoffet du må jobbe litt med.

Men for alle som orker å henge med, snurpe igjen snakketøye­t og kaste seg inn idet byr Robyn på 95 intense og knallgode minutter. Det hopper og spretter litt, men hun har et ekstra lag - etwas mehr - som gjør henne omtrent dobbelt så interessan­t som mange andre popstjerne­r med fornavn og laptop. Denne starten på verdenstur­neen var kanskje ikke helt perfekt. Noen steder trør hun vannet en smule, eller mister trøkket i vokalen, men det er ikke veldig langt unna en perfekt popkonsert dette her.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Robyn startet sin verdenstur­né i Stavanger Konserthus tirsdag kveld.
PÅL CHRISTENSE­N Robyn startet sin verdenstur­né i Stavanger Konserthus tirsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway