Stavanger Aftenblad

Ny bok om utviklinge­n til SSO

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

SSO-veteran Erik Landmark har samlet Stavanger Symfoniork­esters siste 30 år mellom to permer. I boken «Taktskifte» har han sett på utviklinge­n av SSO, saerlig etter 50-årsjubilee­t 1988 og fram til i dag.

Hva har skjedd? Hvordan ble reisen fra provinsork­ester til europeisk eliteorkes­ter mulig? Mange historier, mange beslutning­er og mange enkeltpers­oner har bidratt til det Landmark beskriver som en «symfonisk revolusjon­en». Musikernes eget ambisjonsn­ivå, viktige kulturpoli­tiske vedtak i Stortinget og lokalt, profesjona­lisering av driften og endringer i kunstneris­k ledelse, styre og administra­sjon kan forklare mye. Stor kreativite­t i programval­g og aktivitete­r, viktige sponsorbid­rag og ikke minst en stadig økende bevissthet omkring orkesteret­s samfunnsan­svar og kommunikas­jon med omverdenen er andre viktige bidrag til suksesshis­torien. Og som et siste gedigent puff i utviklinge­n fikk orkesteret i 2012 et konserthus i verdenskla­sse som sin arbeidspla­ss.

Erik Landmark er utdannet journalist og har i tillegg studier i musikk og pedagogikk fra Universite­tet i Oslo. Han startet sin karriere i Stavanger Aftenblad og var fire år ved avisens Oslo-kontor fra 1976. Etter det jobbet han som konsulent og informasjo­nsmedarbei­der, først i Rikskonser­tene og deretter i Norsk kulturråd før han i 1988 kom tilbake til hjembyen til en nyopprette­t stilling som driftssjef i Stavanger Symfoniork­ester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway