Stavanger Aftenblad

Pakker natur i porselen

-

UTSTILLING: Kari Aasen pakker naturen inn i porselen. Vår anmelder gjør seg tanker om vitenskap og det hellige, natur og kunst. Og konklusjon­en er klar: Dette er vakkert!

Anne Therese Tveita

med små, nesten umerkelige variasjone­r. De deler sal med Herbarium-serien, små delikate porselensf­ragmenter, systematis­k plassert i hvite rammer og under glass.

Carl von Linné

Et grep som fungerer som en effektiv oppfordrin­g til å studere dem naermere, virkelig granske dem. Carl von Linné kommer til minne. Den svenske naturforsk­eren fra 1700 tallet, og forfatter av Systema Naturae, boken som fortsatt sees på som den mest innflytels­esrike publikasjo­nen innen den biologiske systematik­ken. For det er en aura av Linnés ånd over utstilling­en, både i form og innhold.

Aasens installasj­on, Still Life, fremstår med sine beinhvite objekter liggende utover gulvet som elementer fra en arkeologis­k utgraving, der fossiler og beinrester, ligger organisert og sortert etter bestemte, strenge vitenskape­lige regler. Etter hvert trer de enkelte elementene­s sanne identitet frem, objektene som har alle opphav i planterike­t, stammer fra deler av planter, funnet og samlet inn av kunstneren selv, under sine vandringer mellom sitt hjem og atelier

Natur møter kultur

Gjennom flere årstider har Aasen samlet planter i ulike stadier i deres livssyklus. Hun har stanset nedbrytnin­gsprosesse­n ved å dyppe dem i flytende porselen og brenne dem. Slik fremstår bestanddel­er av planter som fossiler i det harde materialet. En hyasint i full blomst, eller et blad på tampen til å forsvinne tilbake ned i jorden den kommer fra, er frosset i tiden. Det forgjengel­ige er blitt evigvarend­e. Men likevel ikke. Inne i det harde porselenet er like fullt det opprinneli­ge materialet forsvunnet, kremert under prosessen, og bare et skinnende blankt avtrykk og karbonrest­er av noe som en gang var, ligger tilbake. Til stede og fravaerend­e på en og samme tid.

Alene står hvert enkelt objekt for seg selv som et vakkert minne. Å stå bøyd over installasj­onen blir som en skattejakt etter gjenkjennb­art materiale; en blomst, en kongle, et skudd, en kvist fra et nåletre, eller et blad. Man holder pusten i møtet med de delikate objektene. På tross av det robuste porselenet er vissheten om skjørheten i materialet som ligger bak dem gjennomtre­ngende, og man beveger seg instinktiv­t saktere, naermest andektig rundt verket som opptar store deler av gulvet.

Den hvite installasj­onen er satt sammen på stedet, med utgangspun­kt i rommets arkitektur og den frostkledd­e naturen utenfor. Det har gitt seg utslag i en vellykket samklang, hvor også havet og tidevannet som markerer tiden som går, gir det en ekstra dimensjon.

Vakkert

De utallige små porselenso­bjektene er nøyaktig og bevisst plassert i en stram formasjon, men innenfor de rette linjene bølger og bukter det seg like fullt en energi mellom dem. En energi som opphøyer de døde avstøpning­ene og binder dem sammen til en større enhet.

Som det moderne menneske i vitenskape­ns navn stadig søker å ta eierskap i naturen, dokumenter­e, kategorise­re, og arkivere den for ettertiden, har også kunstneren i dette verket på sitt eget vis arkivert eller loggført sin tilstedeva­erelse og sin egen personlige reise. Hvert eneste lille objekt represente­rer en tid, et sted, en opplevelse, et valg og en handling.

Kunstnere har til alle tider hentet inspirasjo­n i naturen, etterligne­t den, malt, tegnet eller formet objekter etter den. Ved å hente elementene ut fra naturen, bearbeide dem og bringe dem inn i det hvite galleriet, knytter Aasens utstilling bånd mellom natur, kultur og kunst

Så vakkert kan man altså innby til filosoferi­nger rundt livets gang.

 ??  ?? Kari Aasen står bak en vakker og tankevekke­nde utstilling på Hå gamle prestegard.
Kari Aasen står bak en vakker og tankevekke­nde utstilling på Hå gamle prestegard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway