Stavanger Aftenblad

Roberts på topp

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Ben is back» er en klassisk, men like fullt hjerteskja­erende fortelling om en fortvilet mors kamp for å redde sin narkomane sønn. Ben is Back Sjanger: Drama. Skuespille­re: Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance. Regi: Peter Hedges. USA, 2018. Lengde: 1 t. 43 min. Aldersgren­se 12 år

Holly (Julia Roberts) lever et tilsynelat­ende perfekt middelklas­seliv sammen med to små barn, en halvstor datter og mann nummer to. Men når familien forbereder julefeirin­gen, dukker plutselig den eldste sønnen, Ben (Lucas Hedges) opp. Gjensynet er bare delvis hjertelig. Ben er nemlig narkoman, for tiden på avvenning et annet sted i landet. Familien er åpenbart langt forbi det punktet hvor de tror på lovnadene om bot og bedring, mor låser inn medisiner og verdisaker, narkoteste­r sønnen og fotfølger ham overalt, etter å ha innvilget ham ett døgn sammen med familien. Likevel skjaerer det seg ganske raskt.

Det er naturlig å trekke parallelle­r til «Beautiful Boy», som hadde premiere for noen uker siden. Men mens førstnevnt­e gjør hyppig bruk av tilbakebli­kk for å bygge opp fortelling­en om den bortkomne sønnen og hans far, er handlingen i «Ben is Back» konsentrer­t ned til én dag og én natt. På mange måter gjør dette den til en enda sterkere filmopplev­else, fordi så mye av forklaring­ene på hvordan det gikk galt formidles gjennom hovedperso­nenes egne rekonstruk­sjoner. I en scene møter for eksempel Holly en gammel mann som det viser seg at har vaert sønnens lege i ungdommen. Hun forteller hvordan sønnen ble avhengig av de smertestil­lende pillene han skrev ut til ham, og gir ham skylden for hvilken vei det bar etterpå. I en annen scene bortforkla­rer hun det grusomme i at sønnen fikk en venninne hektet på dop, ved å si til ham at han sikkert mente det godt. Det er i disse glimtene at morens fortvilels­e blir aller mest tydelig, der hvor hun, som ellers er så klarsynt og pragmatisk, ikke klarer å se de grimme realiteten­e for hva de egentlig er: At sønnen hennes i bunn og grunn selv er skyld i misbruket, og at det har fått ham til å gjøre forferdeli­ge ting.

Julia Roberts er helt usedvanlig god i en etter alt å dømme krevende rolle, som overgår naer sagt alt hun har gjort tidligere. Med nesten umerkelig mimikk klarer hun å formidle hvor kort veien er fra håp til fortvilels­e og tilbake igjen. Lucas Hedges er tilsvarend­e god som den sårbare, selvforakt­ende sønnen. Dette kunne fort blitt en sentimenta­l grinefilm, men regissør Peter Hedges forteller den triste historien med en nøkternhet som kler den godt. Det oppleves som veldig riktig, ikke minst med tanke på at tematikken er smertefull­t reell for veldig mange.

 ??  ?? Julia Roberts og Lucas Hedges etterlater seg varige inntrykk i «Ben is back».
Julia Roberts og Lucas Hedges etterlater seg varige inntrykk i «Ben is back».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway