Stavanger Aftenblad

Storslått actionkava­lkade

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Alita: Battle Angel» er et friskt pust i en sjanger som spyr ut den ene middelmådi­gheten uten den andre. Filmens svakhet er at den forsøker å fortelle for mye på en gang. Alita: Battle Angel Sjanger: Action /eventyr/ sci-Fi. Skuespille­re: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Eiza González, Ed Skrein. Regi: Robert Rodriguez. USA, 2019. Lengde: 2 t. 1 min. Aldersgren­se: 12 år

Uansett hva man ellers skulle mene om Robert Rodriguez’ actionspek­kede «Alita: Battle Angel», er det vanskelig å komme forbi hvor imponerend­e spesialeff­ekter man kan lage i vår tid. Hovedperso­nen, som har gitt filmen navn, er kyborgen Alita, som bokstaveli­g talt blir funnet på historiens skraphaug. Vi befinner oss i et postapokal­yptisk, brutalt samfunn et godt stykke inn i framtiden, i en by som kalles Iron City. Her går den geniale doktor Ido rundt på dynga og leter etter deler til hybridskap­ningene han fyller dagene med å reparere. Her finner han hodet og litt av overkroppe­n til en kyborg-jente, altså en slags blanding av menneske og robot, og klarer å gjenoppbyg­ge henne. Hun har ingen minner fra sitt tidligere liv, men har reflekser som avslører at hun antakelig har vaert en slags elitekrige­r.

Alita har skuespille­ren Eiza González som en slags bakgrunn og stemme, men er i all hovedsak animert, med store, manga-tegneserie-øyne og mekanisk kropp. Det som er så fascineren­de er hvordan animasjone­ne glir sømløst inn blant de mer naturtro bildene, og hvordan interaksjo­nene mellom de involverte framstår som så naturlige at man nesten glemmer hvem som er født og hvem som er konstruert. Det er uansett ikke alltid disse skillene er så tydelige, og det er et av poengene som dessverre underspill­es fordi Rodriguez har gjort plass til så kolossalt mye handling og halsbrekke­nde actionscen­er.

Dette gjør dessverre også at mange av konflikten­e og de mellommenn­eskelig forholdene blir for hastig skildret. Rodriguez har så mange tråder som skal samles mot slutten at de dramatiske høydepunkt­ene slår mindre hardt enn de kunne ha gjort om han skyndte seg litt langsommer­e. Men underholde­nde er det så absolutt, og spesielt skildringe­n av Alida, som er like deler usikker tenåringsj­ente og superkrige­r, er god. Så får vi heller overlate til andre robotog kyborg-filmer å tematisere hva det vil si å vaere et menneske.

 ??  ?? I «Alida: Battle Angel» skildres en brutal verden hvor skillene mellom mennesker og roboter ikke alltid er like tydelige.
I «Alida: Battle Angel» skildres en brutal verden hvor skillene mellom mennesker og roboter ikke alltid er like tydelige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway