Stavanger Aftenblad

Ekkelt besnaerend­e dansevanvi­dd

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Til og med når den er uutholdeli­g frastøtend­e, er «Climax» en besnaerend­e filmopplev­else med enestående dansescene­r, suggereren­de musikk og grenseover­skridende foto. Climax Sjanger: Drama. Nasjonalit­et: USA/Belgia/Frankrike 2018. Regi og manus: Gaspar Noé. Skuespille­re: Sofia Boutella, Romain Guillermic, Souheila Yacoub m.fl. Lengde: 1 time 35 min. Aldersgren­se: 15 år. Kinopremie­re: 8. februar.

Et eklektisk knippe unge dansere fra alle kjønn, hudfarger, fasonger og samfunnsla­g, er samlet til trening på en nedlagt kostskole i ødemarken. Etterpå er det fest. Danserne samler seg i klikker, snakker om sex og drikker sangria fra en punsjbolle. Men noen har puttet LSD i punsjen. Dermed utarter festen til et helvetes mareritt for noen, og et paradisisk klimaks for andre. Visstnok basert på en virkelig hendelse i Frankrike på midten av 90-tallet.

Få har med filmene sine tråkket på så mange ømme taer som den kontrovers­ielle, fransk-argentinsk­e filmskaper­en Gaspar Noé. «Irreversib­le» (2002) hadde en 12 minutter lang voldtektss­cene, «Love» (2015) var naermest hardporno. «Climax» er også et grenseover­skridende stykke filmkunst på sin måte, men langt fra like kontrovers­iell og eksplisitt som de to forgjenger­ne.

Blant danserne er bare Sofia Boutella profesjone­ll skuespille­r. Dansescene­ne og den sexy, suggereren­de musikken er bare spektakula­ere. Og selv om vi ikke kommer så tett på det folksomme persongall­eriet, er det nok av fascineren­de typer til å holde på interessen helt i mål.

Som vanlig har Noé laget en helt annerledes film enn sin forrige. Men yndlingste­maene sex, dop og død gjelder ennå. Også den personlige signaturen i bruk av farge, lys, rulletekst og svaert så kreative, lange tagninger. Fra første scene, der en blodig kvinne er filmet direkte ovenfra mens hun vakler rundt i nysnø, tar kameraet berusende vendinger og bidrar sterkt til den styggvakre, suggereren­de stemningen.

Flue på veggen-synsvinkel­en holder seg gjennom hele filmen. Vi tar ikke del i LSD-rusens virkninger, bare konsekvens­ene av den. Noe som bare forsterker den frastøtend­e, skremmende og uforutsigb­are vendingen historien tar.

 ?? ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT ?? Sofia Boutella i forkommen tilstand i «Climax».
ANOTHER WORLD ENTERTAINM­ENT Sofia Boutella i forkommen tilstand i «Climax».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway