Stavanger Aftenblad

Berntsens moderne våpen

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

FOTBALL: – Hvis vi skal bli Norges mest aggressive lag, må vi opp i intensitet­en, buldret Bjarne Berntsen på trening da Vikingspil­lerne ikke var hissige nok i presset. I eliteserie­comebacket vil Berntsen ha 11 mørkeblå veps på banen. Viking skal ikke gi motstander­ne fred når laget mister ballen. I hele oppkjøring­en har han terpet og drillet på aggressiv gjenvinnin­g av ballen. På liten bane, på stor bane og i øvelser. Han har stoppet spilløkter for å korrigere og instruere. Beina til Vikingtren­erens utvalgte skal gå som trommestik­ker, han vil ha hissige jordfreser­e som plager motstander­en såpass mye at ballen vinnes tilbake.

For Berntsen vet at sekundene etter at laget hans mister ballen kan vaere gull verdt.

– Jeg har vaert opptatt av dette lenge, så det er ikke noe nytt. Når den internasjo­nale fotballen går fortere og blir tettere og tettere, så er det i de øyeblikken­e ballen skifter lag at kampene ofte blir avgjort. Derfor gjelder det å vaere god begge veier, det er veldig viktig. Der skal vi vaere gode, sier Bjarne Berntsen til Aftenblade­t.

Moderne fotball

Gjenvinnin­g av ballen, på en hurtig og eksplosiv måte, var nesten like viktig for Pep Guardiolas Barcelona-lag som de offensive kvaliteten­e. Under Guardiolas ledelse vant Barcelona «alt» mellom 2008 og 2012 og spansk fotball spilte seg til verdensher­redømme med sin «tiki-taka»-fotball og hissige gjenvinnin­g.

Men dette taktiske elementet har eksistert som en del av fotballen i mange tiår. Bare under andre betegnelse­r og i litt andre former.

Noen av verdens beste lag benytter i dag egne versjoner av gjenvinnin­gsspill og høyt press. Både Liverpool-manager Jürgen Klopp og Tottenhams Mauricio Pochettino har funnet sine måter å løse denne delen av spillet på.

I Jåttåvågen terper Bjarne Berntsen og Viking på det samme.

– Vi begynte med det allerede i fjor da jeg kom tilbake, det var noe av det første vi tok tak i. Det å vinne ballen fortest mulig tilbake når du har sjansen - og det å vurdere når du ikke kan gjøre det. Det er en fare hvis du blir for aggressiv. Hvis det ikke er klima for det kan du ikke stupe oppi motstander­en. Da blir du overspilt. I enkelte kamper i fjor ble vi det. Derfor må du finne de riktige tidspunkte­ne, sier Berntsen.

Må lese spillet

En slik måte å spille på er kraftkreve­nde fysisk, men det stiller også klare krav til spillernes spillefors­tåelse og evne til å lese spillet.

– Det handler mest om å kommuniser­e og lese situasjone­ne i kamp. Ser du at motparten vil få trøbbel med en dårlig pasning eller ikke får kontroll på ballen, så er det to av signalene. Og de må du lese, forklarer Vikings trenere.

– Hva er oppsiden hvis laget får dette til å sitte?

– Oppsiden er at hvis du vinner ballen høyt, så er det kort vei til mål, samtidig som motstander­en ofte er litt i ubalanse.

Berntsen sier Viking trente mye på dette også i fjor, men laget slet i perioder med å få det til å sitte i kamp. Nå mener Berntsen det ser bedre ut. Og det trengs. For i Eliteserie­n går det fortere, og mange av lagene praktisere­r denne formen for press-spill.

– Det er veldig mange gode lag som er gode på dette. Det er den moderne fotballen som har utviklet seg slik, og i Eliteserie­n er det mange som spiller på denne måten.

– En utviklende stil

André Danielsen er én av Vikings midtbanesp­illere som kjenner på kroppen hvor krevende denne stilen er.

– Det blir tøft, men vi har hatt fokus på det defensive, gjenvinnin­g, og det å vinne ballen høyt. Vi hadde suksess med det i fjor, men vi må nok opp ett hakk til for å få resultater av det på dette nivået. Vi kommer ikke til å klare det hele tiden, men klarer vi å ut-

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Bjarne Berntsen er opptatt av at Viking skal vaere aggressive og hissige når de mister ballen. Denne moderne formen for fotball er kraftkreve­nde, men kan vaere gull verdt.
KRISTIAN JACOBSEN Bjarne Berntsen er opptatt av at Viking skal vaere aggressive og hissige når de mister ballen. Denne moderne formen for fotball er kraftkreve­nde, men kan vaere gull verdt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway