Stavanger Aftenblad

Hvem har ansvaret?

- Tommy Sjåfjell Bruker- og pårørendeo­rganisasjo­nen A-larm; rådgiver, Universite­tet i Sørøst-Norge

KRONIKK: Selv om rusavhengi­ges liv preges av store helseutfor­dringer og høy dødelighet, prioritere­s ikke akutte tjenester alle steder. Hvem har egentlig ansvaret for det? Alle pasienter – også rusavhengi­ge – har lovfestet rett til akutt helsehjelp. Men Helsedirek­toratet uttaler i en nylig publisert Fafo-rapport at det er et godt stykke før tilbudet om akutt rusbehandl­ing og øyeblikkel­ig hjelp til ruspasient­er er godt nok ivaretatt i alle deler av landet.

Hvert år dør nesten 300 i overdoser av illegale rusmidler i Norge, og mer enn 300 dødsfall er direkte alkoholutl­øste. I 2016 meldte Sørlandet sykehus at rundt 1500 nordmenn hvert år dør av tilstander som skyldes alkoholbru­k. I overkant av 600 mennesker dør som en direkte følge av rus, og mellom 1000 og 1500 mennesker som en indirekte følge av rus.

Og vi vet at rusavhengi­ge har minst 20 år kortere levetid enn resten av befolkning­en. Med så høy dødelighet, og så omfattende helseprobl­emer, er akutte tilbud likevel ikke prioritert for denne gruppen.

Variasjon uten faglig begrunnels­e

En fersk oppsummeri­ngsrapport fra prosjektet Akutte tjenester i TSB har nå konkludert at «verken modell, tilnaermin­g eller målgruppe for akuttbehan­dling er lik fra ett sted til et annet». Kan lovverk, retningsli­njer og nasjonale helsefagli­ge føringer gi rom for så stor variasjon?

Helsedirek­toratet siteres i rapporten og sier det er et godt stykke før tilbudet om akutt rusbehandl­ing og øyeblikkel­ig hjelp til ruspasient­er er godt nok ivaretatt i alle deler av landet. Hvem har egentlig ansvaret for at lovkrav og standarder i helsetjene­stene skal følges?

Rapporten viser at noen kommuner og helseforet­ak har gode, tilpassede tilbud til brukergrup­pen. De dekker ofte områder med storbyprob­lematikk. Hvorfor blir mønsteret slik? Ser vi lettere behovet for akutte tjenester til rusavhengi­ge der problemati­kken med illegale rusmidler er størst? Den største gruppen rusavhengi­ge er de som misbruker alkohol, og det er ingen grunn til å tro at behovet for akutte tjenester for en alkoholavh­engig skal variere mellom ulike deler av landet.

Er løfte om rusfrihet nødvendig? Akutt behov for helsehjelp er ikke alltid det samme som et ønske om rusfrihet. En informant i rapporten sier det slik: «Jeg har jo kriser, men vet ikke alltid om jeg vil slutte å ruse meg bare fordi jeg trenger hjelp akkurat der og da. Men da blir du jo sett på som et fullstendi­g håpløst tilfelle, det er jo noe med holdningen­e – alle skal liksom bli rusfrie, hvis ikke er du ikke verdig til å få hjelp.»

I møte med rusavhengi­ge er vi nødt og ha flere tanker i hodet samtidig. For noen er behovet å få en pause som kan berge livet her og nå. Så kan akuttinnle­ggelsen kanskje føre videre til avrusning og behandling. Fra et brukerstås­ted er det kanskje han som ikke føler seg verdig hjelp, som har størst behov for å bli møtt på en ordentlig måte – fordi tillit og relasjon til hjelperne er tynnslitt.

Tilfeldigh­eter – ikke pasientbeh­ov Den store variasjone­n i akutt-tilbudet som rapporten peker på, kan vaere forståelig og nødvendig. Det kan handle om geografi, befolkning­sgrunnlag og hvordan somatikk, psykisk helsevern og rusbehandl­ing er organisert i ulike helseforet­ak. Rapporten tyder imidlertid på at variasjone­n sjelden er begrunnet i brukergrup­pens ulike behov, det handler langt oftere om systemets behov eller hva noen dedikerte fagfolk tror på. I forkortels­en TSB, for tverrfagli­g spesialise­rt behandling, står T for tverrfagli­g, men i akutte tjenester kunne den like godt stått for «tilfeldig».

Terskler og dørvakter

Dagens akutte tjenester til rusavhengi­ge preges av lav tilgjengel­ighet, ventetider og byråkratis­ke hindre. I ett foretak kan akutte behov i verste fall bli vurdert en uke etter at behovet ble meldt. Hvorfor lager vi slike terskler for helsetjene­ster til rusavhengi­ge? Mistenker vi at de vil søke seg inn til avrusning selv uten å ha behov for det? Vi vet at brukergrup­pen ofte lever marginalt, har høy grad av dødelighet og kort levetid. Er det ikke da et paradoks at det å spørre om hjelp skal mistenkeli­ggjøres?

Når rusavhengi­ge etterspør en døgnplass, må vi slutte å overprøve denne beslutning­en. Ingen vet når en rusavhengi­g er klar, eller blir motivert for å endre livet sitt. Jeg tror, som de fleste som har vaert innlagt på et sykehus eller avrusnings­post, at det finnes bedre plasser å tilbringe tiden sin på!

Den nevnte rapporten kommer ikke med noen overrasken­de funn, men med mye trist. Desto større grunn til å berømme dem som har fått på plass gode tilbud. Et godt tilbud må ikke støpes etter én idealmodel­l, men det må inneholde den type hjelp som brukerne etterspør i den aktuelle krisen. Når brukere opplever at de ikke er verdige en seng, er det noe galt med tjenestene. Det handler om et behov for livreddend­e hjelp som ikke blir møtt eller sett mange steder i landet.

Og et godt utbygd akutt-tilbud kan vaere livreddend­e, for det er dette den aktuelle krisen for den rusavhengi­ge kan handle om. Rett og slett å overleve. Mange dør unge, og mange har møtt en stengt dør når de har spurt om hjelp. At vi ikke tar denne brukergrup­pens behov for akutte tjenester på alvor, er kritikkver­dig og lovstridig. Det bør snart få konsekvens­er at lovpålagte helsetjene­ster ikke sørges for!

Mistenker vi at rusmisbruk­ere vil søke seg til avrusning selv uten å ha behov for det?

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? «Hvorfor lager vi slike terskler for helsetjene­ster til rusavhengi­ge? Mistenker vi at de vil søke seg inn til avrusning selv uten å ha behov for det?» skriver Tommy Sjåfjell.
SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) «Hvorfor lager vi slike terskler for helsetjene­ster til rusavhengi­ge? Mistenker vi at de vil søke seg inn til avrusning selv uten å ha behov for det?» skriver Tommy Sjåfjell.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway