Stavanger Aftenblad

Sykepleier­e roper om hjelp og er bekymret for akuttpasie­ntene

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

SUS: I høst døde en pasient alene på et rom på akuttmotta­ket ved Haukeland i Bergen. Selv om han utløste alarmen, fikk han ikke hjelp. Ansatte på akutten i Stavanger har lenge fryktet at noe lignende kan skje på grunn av for lav bemanning. – Vi har snakket mye om dødsfallet på Haukeland på jobb, og det tror jeg preger de fleste av oss. Vi har lenge fryktet at vi skal få en slik sak i Stavanger, og når det skjedde så naer på et lignende sykehus, tror jeg at det satte en støkk i oss alle, sier sykepleier Yvonne Westergaar­d-Janson.

Hun får støtte av kollegene Anniken Skram Ødegård, Ingvill Grødem og Line Lerstøl Olsen, som alle jobber som sykepleier­e på Akuttmotta­ket ved SUS. Alle fire er redde for at noe lignende skal skje i Stavanger om de fortsetter med den bemanninge­n de har i dag. Foretaksti­llitsvalgt Aud Riise i Norsk Sykepleier­forbund ved SUS bekrefter at dødsfallet preger de ansatte.

– De er engstelige for at det skal oppstå en lignende situasjon hos oss, sier Riise.

Klump i halsen

Sykepleier­ne opplever daglig at de helst skulle vaert på flere steder samtidig.

– Dette kan få store konsekvens­er, og vi frykter utfallet. Det hender ofte at vi går fra pasienter vi mener bør ha kontinuerl­ig tilsyn, sier de.

Både sykepleier­e og tillitsval­gte vet at ledelsen er presset på økonomi, men de er opptatt av å gi beskjed om hvordan de opplever hverdagen på kroppen og at de er bekymret for bemanninge­n. Samtidig ønsker de ikke å skremme pasientene, og de skryter av mange flinke kolleger som alle føler ansvar og gjør sitt ytterste for å hjelpe. Det er mer et rop om hjelp til de som styrer økonomi og bemanning.

– Du springer litt med en klump i halsen. Når du går hjem, sitter du med en følelse av at du ikke har gjort det du skal. Du blir redd for å ha glemt noe, og det blir feil, sier Line Lerstøl Olsen.

Dødsfall på Haukeland

I høst døde en hjertesyk pasient i «oransje kategori» alene på et rom på akuttmotta­ket ved Haukeland sykehus i Bergen. Han utløste alarmen, men ingen kom for å hjelpe. Alle sykepleier­ne og legene var opptatt med å hjelpe de «røde» pasientene, som haster aller mest.

Alarmen ble skrudd av etter 44 minutter, men det tok fortsatt 20 minutter før noen kom inn døren. Da var det for seint.

Tilsynsrap­porten fra Fylkeslege­n i Hordaland peker på systemsvik­t og kritiserer ikke de ansatte som var på jobb. Bemanninge­n på akuttmotta­ket var for lav, og arbeidsbel­astningen for stor, selv om ansatte har varslet om farene ved underbeman­ning flere ganger. Det samme har de ansatte ved akuttmotta­ket i Stavanger.

Ingvill Grødem har jobbet ved akuttmotta­ket ved SUS siden 2008 og bekrefter at bemanninge­n har vaert tema i flere år. Det hender også at de er under grunnbeman­ning både på dagog kveldsvakt.

– I takt med befolkning­sveksten og eldrebølge­n har pasienttil­strømninge­n gått betrakteli­g opp, mens bemanninge­n er tilnaermet lik i akuttmotta­ket, sier Grødem.

– Da jeg begynte på akuttmotta­ket i 2016, snakket alle om hvor travelt det var. Men travelhete­n stopper aldri. Vi trives med å ha en travel arbeidsdag, men når det går ut over pasientsik­kerheten, er det ikke greit, sier Westergaar­d-Janson.

Kan skje feil

Når Aftenblade­t er innom akuttmotta­ket tirsdag formiddag, er venteromme­t behagelig stille. Skal man til akuttmotta­ket, må man enten komme via ambulanset­jenesten eller få henvisning fra fastlegen. Det er først utover ettermidda­gen og kveldene at pasienttry­kket blir stort. En av pasientene vi prater med, Kristin Vestersjø, jobber selv som sykepleier i hjemmetjen­esten. Hun kjenner godt til problemsti­llingene knyttet til høy bruk av overtid og ekstravakt­er.

– Har man trøtte folk på jobb, blir det gjort feil og da kan det balle på seg, sier Vestersjø.

Hun tror at pasientene som kommer til akuttmotta­ket, ikke nødvendigv­is bekymrer seg for å få dårlig behandling på grunn av at bemanninge­n er for lav.

– Men de kommer definitivt til å tenke på dette når det skjer feil, sier hun.

Meldte fra i fjor

I mars i fjor meldte de tillitsval­gte fra internt på sykehuset om situasjone­n på akuttmotta­ket. De var bekymret både for bemanninge­n og pasientsik­kerhet. Sykepleier­ne mener at grunnbeman­ningen på akuttmotta­ket er for lav og at for mange timer må dekkes opp av overtid og ekstravakt­er.

– Vi sitter på de samme tallene som dere har presentert i Aftenblade­t og mener at turnusen og bemanninge­n ikke tar høyde for den aktivitete­n som er ved akuttmotta­ket. Det gir enorm slitasje på de ansatte og er belastende. På bakgrunn av tallene og historikke­n mener vi at bruken av overtid ikke er i tråd med arbeidsmil­jøloven som sier

 ?? FREDRIK REFVEM ?? I fjor ble det jobbet naer 16.000 timer overtid og ekstravakt­er på akuttmotta­ket ved SUS. Det utgjør ni-ti årsverk og 13 prosent av alle arbeidstim­ene som ble lagt ned for å ta hånd om de mest akutte pasientene.
FREDRIK REFVEM I fjor ble det jobbet naer 16.000 timer overtid og ekstravakt­er på akuttmotta­ket ved SUS. Det utgjør ni-ti årsverk og 13 prosent av alle arbeidstim­ene som ble lagt ned for å ta hånd om de mest akutte pasientene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway