Stavanger Aftenblad

Vil fange CO2 fra søppelforb­renning

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Et enstemmig bystyre i Stavanger inviterer blant andre Lyse og IVAR til et møte for å se på muligheten­e for karbonfang­st og lagring ved søppelforb­renningsan­legget på Forus

Stein Halvor Jupskås

Det var Torfinn Ingeborgru­d (uavh) som i en interpella­sjon tok til orde for teknologiu­tvikling ved det store bossforbre­nningsanle­gget. Oslo er alt i gang med et tilsvarend­e arbeid ved sitt anlegg på Klemetsrud, som er anslagsvis fire ganger større enn det på Forus.

– Vårt anlegg vil sannsynlig­vis kunne bygges vesentlig billigere enn Fortum sitt i Oslo. Ikke bare fordi det er mindre, men vi har også mulighet for en mye enklere transport av CO2 gassen, for eksempel til Sleipner-feltet i Nordsjøen. Vi kan muligens ende med en konkurrere­nde teknologi, noe som i så fall er positivt, sier Ingeborgru­d.

Fortum Oslo Varme meldte i august i fjor om en reduksjon i kostnadses­timatene for sitt anlegg. Total kostnad for fangst, lagring og transport over en femårsperi­ode var da redusert fra 13,1 til 11,8 milliarder kroner.

Stavanger bystyre vil også ha opplysning­er på bordet om hvordan Oslo har jobbet strategisk mot statlige myndighete­r for å oppnå statlig støtte.

Ingeborgru­d minner om at Stavanger har vedtatt å kutte klimagassu­tslippene med 80 prosent innen 2030.

– Bystyret har også vedtatt at Stavangers andel av utslippene fra forbrennin­gsanlegget på Forus skal telle med i vårt utslippsre­gnskap, selv om selve anlegget ligger i Sandnes. Forbrennin­gsanlegget bidrar med et betydelig utslipp, totalt forbrennes 110.000 tonn avfall der hvert år, dette gir mulighet for å fange ca 110.000 tonn CO2. Dermed oppnår vi negative utslippsta­ll, sier Ingeborgru­d, som mener at utvikling av ny klimatekno­logi kan bli en eksportart­ikkel fra vår region, og bidra til både nye arbeidspla­sser, økt kompetanse og et grønnere image.

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) støttet innholdet i interpella­sjonen fra Ingeborgru­d, og sa i sitt innlegg at Stavanger følger nøye med Oslo og arbeidet for å etablere et CCS-anlegg på Klemetsrud.

Når det gjelder karbonfang­stog lagring (CCS) som klimatilta­k, så vil Stavanger kommune følge utviklinge­n av det som skjer i Oslo knyttet til arbeidet med å få etablert et CCS-anlegg ved avfallsfor­brenningsa­nlegget på Klemetstru­d. Hun mente det vil gi verdifulle erfaringer å følge med på arbeidet i Olso.

Hun varslet at det vil bli tatt kontakt med Lyse, IVAR og de andre eierne av Forus energigjen­vinning for å innhente synspunkte­r og diskutere aktuelle tiltak for reduksjon av klimagassu­tslipp, inkludert muligheter for karbonfang­st og lagring av av gassen fra forbrennin­gsanlegget.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Torfinn Ingeborgru­d (uavh) fikk medhør i bystyret.
JON INGEMUNDSE­N Torfinn Ingeborgru­d (uavh) fikk medhør i bystyret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway