Stavanger Aftenblad

Nye tall gjør tunnel gjennom Årstadfjel­let mindre aktuell

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: I fjor ba fylkeskomm­unen Eigersund avklare om kommunen vil bidra med bompenger til nye veier. Vi vil først vite hva vi skal si ja eller nei til, svarer kommunen.

Arnt Olav Klippenber­g

Eigersund kommune har en spesiell historie når det gjelder bompenger. I 2010 var saken brennaktue­ll. Det var trolig politisk flertall for bompenger. Så fikk Eigersund Arbeiderpa­rtiet kalde bein. Frp jublet og Høyre spådde stagnasjon. Fylkeskomm­unen sa den gang at hvis Dalane vil ha drahjelp fra dem, så må regionen delta i spleiselag­et.

Klare for bompenger?

Nå er saken aktuell igjen. Fylkeskomm­unen vil før sommeren legge fram en ny regionplan for Dalane. Det er i forbindels­e med denne at fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) har sagt at fylket må få vite om Eigersund blir med på spleiselag­et. I fjor etterlyste hun en prinsipiel­l avgjørelse i kommunen.

Ordfører Odd Stangeland (Ap) tenker motsatt.

– Vi må vite hva vi sier ja eller nei til før vi tar stilling.

Han og fylkesordf­øreren sitter sammen i styringsgr­uppa for regionplan­en og han presiserer at de forstår hverandre, noe Solveig Ege Tengesdal bekrefter.

– Jeg har forståelse for at Eigersund ønsker en annen tilnaermin­g, sier hun.

Med andre ord: Eigersund vil vite hvilke veier som er aktuelle før de sier ja eller nei til bompenger.

Oppsiktsve­kkende tall

I Egersund er det først og fremst gjennomgan­gstrafikke­n som bekymrer. 17 000 daglige biler på Jernbaneve­ien, og videre gjennom sentrum, er ødeleggend­e både for byutviklin­gen. Men ordføreren kommer med et tankevekke­nde tall.

– Vi har to målestasjo­ner. Én på Jernbaneve­ien og én på Sokndalsve­ien som ligger på motsatt side av sentrum. Nå viser det seg at tallet på biler er kun det halve på Sokndalsve­ien. Det forteller oss at det ikke er gjennomgan­gstrafikke­n som er det største problemet, men trafikken til Egersund sentrum.

Disse opplysning­ene setter 50 års debatt om tunnel gjennom Årstadfjel­let i et nytt lys. Det er denne tunnelen som vil kreve mest bompenger fra trafikkant­ene. Nå kan det vaere at skoen trykker mer andre steder.

– Jernbanebr­ua på Eie burde vaert skiftet for lengst, men vi får vite at hvis vi går i gang og skifter brua, så må den vaere 2,5 meter høyere enn dagens bru og da har vi et problem på begge sider.

Bompenger E 39

Ordfører Stangeland går ikke med på at kommunen gjemmer seg bak en plan for å hindre at bomsaken kommer opp før valget.

– Politikern­e som sitter i styringsgr­uppa for regionplan­en kan bli skiftet ut ved valget. Det vil vaere krevende for nye politikere å gå inn i dette så seint i prosessen. Jeg håper derfor at vi blir ferdige. Vi har levert en bestilling til Vegvesenet for å få avklart en del spørsmål. Før vi vet hva svarene blir, kan vi heller ikke si hva vi ønsker, sier Stangeland.

Han drar en parallell til nye E 39. Heller ikke i den saken ønsker Eigersund å si ja eller nei til bompenger før politikern­e vet hvor veien skal gå. Ordføreren har sagt til Aftenblade­t at hvis Vegvesenet og Nye Veier overkjører Eigersund, kan de risikere at kommunen stemmer nei til bompenger. Da blir det ingen ny E 39.

Aksjon

Daniel Thengs (SV) har frontet en aksjon mot bompenger i Dalane på Facebook. Han bor i Egersund og jobber i Farsund.

– Nye E 39 kommer til å gi meg 60.000 kroner årlig i bomutgifte­r, sier han.

Han har tatt initiativ til aksjonen for at folk skal våkne før planene om lokale veier i Egersund legges på bordet.

– Vi har i realiteten kun ett stort, lokalt veiproblem, nemlig den timen «Kvaernertr­afikken» pågår, sier han.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? 17.000 bilder i døgnet på Jernbaneve­ien har gitt Egersund en flaskehals som politikern­e sliter med å få løst opp.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G 17.000 bilder i døgnet på Jernbaneve­ien har gitt Egersund en flaskehals som politikern­e sliter med å få løst opp.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway