Stavanger Aftenblad

Norled tapte Kvitsøysam­bandet: – Laber stemning da nyheten kom

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

FERJE: Boreal Sjø skal drive ferjesamba­ndet Mekjarvik-Kvitsøy frem til Rogfast åpner. – Stemningen var naturlig nok veldig laber da nyheten kom. Du blir litt undrende hva skjedde egentlig nå? Men i konkurrans­e må du regne med å tape og det er opp til hvert enkelt rederi å regne seg frem til sitt beløp, sier Gaute Gangenes, regionsjef for Norleds ferjer i Rogaland.

Rederiet har i en årrekke drevet det vaerharde sambandet til Kvitsøy, men fra 1. desember er det Boreal Sjø som overtar driften. Morselskap­et til Boreal Sjø, Boreal Norge har også hovedsete i Stavanger.

110 mill. kroner rimeligere Boreal leverte et tilbud som var 110 millioner billigere enn Norleds tilbud. Totalt skal selskapet ha 630,5 millioner kroner for å drive sambandet frem til det legges ned når Rogfast åpner i 2025–26. Norled krevde 740 millioner kroner, mens Fjord 1 skulle ha 712 millioner kroner.

– Hvorfor var dere så mye dyrere enn Boreal?

– Det undres vi alltid over når vi taper konkurrans­er. Når du driver et slikt vaerhardt samband bruker du de erfaringen­e du har når du regner på pris. Det kan både vaere en fordel og ulempe, sier Gangenes og legger til at de i ettertid alltid går gjennom tilbudene de leverer for se hvordan de kunne klart å gitt en bedre pris, for eksempel ved å benytte et annet fartøy. Også når de vinner samband med god margin til konkurrent­ene.

Mannskapet som i dag har sin arbeidspla­ss på MF «Fjordveien» vil få tilbud om å gå over til Boreal Sjø fra 1. desember gjennom en virksomhet­soverdrage­lse, opplyser Gangenes.

Grytidlig morgentur

I dag er kravet at ferja skal bruke maks 40 minutter på overfarten mellom Mekjarvik og Kvitsøy. I den nye kontrakten er kravet satt til 35 minutter.

– Dette er endret for å få til den nye ruteplanen, med flere avganger. Vi må kutte ned overfartst­iden på hver tur, pausene på dagtid forsvinner og dermed blir det mulig å øke fra 10 til 13 daglige rundturer, sier ferjekoord­inator Anders Saeternes i Statens vegvesen.

Åpningstid­en i sambandet blir også utvidet. Det blir også en forbedring i rutetilbud­et lørdager og søndager.

Samtidig som sambandet får flere avganger, er også minimumskr­avene økt. Den nye ferja skal ta minst 75 personbile­nheter, 6 vogntogenh­eter og 199 passasjere­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway