Stavanger Aftenblad

Vedtatt: Kr 42,40 for elbiler i Finnfast

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

BOMPENGER: Til nå har elbiler og andre nullutslip­pskjøretøy kjørt gratis gjennom Finnfast. Men fra 1. august må de betale 42 kroner og 40 øre for hver bompasseri­ng.

Tor Inge Jøssang

Kommunesty­rene i Finnøy og Rennesøy gjorde mandag kveld gjort likelydend­e vedtak (se faktaboks) og slutter seg til takstforsl­aget til Statens vegvesen. y Lette kjøretøy skal betale fullpris 106 kroner, men de som bruker Autopass-brikke får rabatt og betaler 85 kroner. Det er 5 kroner billigere enn nå. y Nullutslip­pskjøretøy skal betale halvparten av den rabatterte taksten. y For tunge kjøretøy stiger Finnfast-taksten med 81 kroner til 435 kroner.

Om lag 24 prosent av bilene i Finnøy kommune er elbiler, og rundt 30 prosent av passeringe­ne i Finnfast skjer med elbil.

– Vi fikk e-poster fra elbileiere helt til rett før møtestart. Pendlere som argumenter­te med at de har flyttet til Finnøy på grunn av gratis bom, og at vi nå tar fra dem et gode, forteller Jon Olav Runestad (Ap).

Men i kommunesty­ret var det ingen som tok ordet og vedtaket ble enstemmig.

Da formannska­pet behandlet saken ble det diskusjon om belastning­en for naeringsli­vet. Men dette ble ikke tema da kommunesty­ret banket saken gjennom uten diskusjon. Reduksjon i prisen for tunge kjøretøy kan ikke bestemmes lokalt.

I Rennesøy var det litt mer diskusjon, ifølge lokalavisa Øyposten. Etter bruk av partipiske­n fra fylkeslage­t gikk tre av fire representa­nter fra Fremskritt­spartiet mot at el-biler skal betale.

Bakgrunnen for vedtaket at Finnfast skal inn i Ferde og får det samme takst- og rabattsyst­emet som resten av landet. Dette betyr blant annet at bompengene kreves inn etterskudd­svis og lette kjøretøy maksimalt får 20 prosent rabatt.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Finnfast ligger an til å bli nedbetalt i 2024. Spørsmålet er om bommene skal bli stående for å delfinansi­ere Øyfast.
JONAS HAARR FRIESTAD Finnfast ligger an til å bli nedbetalt i 2024. Spørsmålet er om bommene skal bli stående for å delfinansi­ere Øyfast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway