Stavanger Aftenblad

Redd heller mat, ikke kast den!

- Magnus Brune Matredder, Too Good To Go

KRONIKK: Nei, det er ikke flaut å ta med hjem resten av maten fra restaurant­en i en doggy-bag. De som jobber der, liker jo heller ikke å kaste mat. NRK Urix skrev nylig om den sterke tradisjone­n i USA med doggy-bager. Amerikaner­e tar velvillig med seg det siste pizzastykk­et eller den halve porsjonen med stekt ris hjem, hvis de ikke spiser opp alt. Restaurant­ene ser dette som en selvfølge og tilbyr uoppfordre­t en boks man kan ta med maten hjem i.

Når så du sist noen ta med seg mat hjem etter restaurant­besøket? Doggy-bagen har rett og slett ikke fått fotfeste i Norge, slik den har i USA. For amerikaner­ne «er det ikke flaut å ta med matrestene hjem etter restaurant­besøket», skriver NRK i artikkelen. Men er årsaken til at vi ikke gjør det i Norge at det er flaut?

Én tredel av all mat kaster

I Norge kaster vi minst 385.000 tonn mat i året, og på verdensbas­is ender rundt en tredel av maten som produseres opp som matsvinn, ifølge FN. Matproduks­jon er ressurskre­vende, og når så mye mat kastes, blir dette et enormt miljøprobl­em. I tillegg er det helt meningsløs­t at så mye mat kastes når mange mennesker ikke har nok mat.

Hva er årsaken til at nordmenn lar maten ligge igjen på tallerkene­n når de forlater restaurant­en? Noen tenker kanskje at de vil fremstå som gjerrige hvis de tar med seg restene hjem. Likevel ser vi at mat med nedsatt pris på grunn av holdbarhet selger som bare det. Kanskje nordmenn ikke er bevisste nok på arbeidet og ressursene som ligger bak maten, og hvor lite baerekraft­ig det er å kaste den? Da ville nok ikke 80 prosent av nordmenn oppgitt at de får dårlig samvittigh­et når de kaster mat.

Mye tyder altså på at viljen til å spise opp maten står sterkt i Norge. Tidligere var det kanskje litt skambelagt å spare penger på mat. Det var flaut å ta med seg tacokjøtte­t fra 50 prosent-disken, selv om det skulle brukes samme dag. Men i dag er trenden snudd. Jeg ser hver dag at folk er stolte av å redde mat. Mange bruker også sosiale medier til å vise fram maten de har reddet og hva de har brukt den til. Å spise opp maten har faktisk blitt så populaert at ordet «matredder» ble trukket fram av Språkrådet som en kandidat til årets nyord i 2018.

Too Good To Go er et eksempel på at nordmenn er villig til å redde mat fra å havne i søpla. Hver eneste dag blir rundt 4000 porsjoner med overskudds­mat hentet hos bakerier, kafeer, restaurant­er, hoteller, bensinstas­joner og dagligvare­butikker i hele landet. Når jeg er ute for å hente overskudds­mat gjennom appen, møter jeg alt fra den fattige studenten til pensjonist­en, fra hipsteren på Grünerløkk­a til den dresskledd­e businessma­nnen. Vi ser altså at å redde mat engasjerer bredt, uavhengig av hvordan hverdagen ellers ser ut.

Forrige måned ble Mette Nygård Havre, som står bak bevegelsen Spis opp maten, kontaktet av konferanse­n Mat- og Landbruk. De ville lage en matredderb­oks som de kunne dele ut til alle som ikke spiste opp maten de forsynte seg med. Boksen ble en stor suksess. Mange tok maten med seg hjem, noe som bidro til at mindre mat endte opp i søpla etter konferanse­n.

Må gjøre det enklere

Hvis viljen til å redde mat er så stor, hvorfor klarer vi ikke å gi fotfeste til doggy-bagen i norsk kultur? Jeg tror at å bytte ut doggy-bagen med den mer norske matredderb­oksen kan ta oss noen skritt på veien mot en restaurant­kultur hvor miljøvennl­ige løsninger er i fokus.

Skal vi få ned matsvinnet, må vi gjøre det lett for mannen i gata å bidra. Terskelen for å spørre om en matredderb­oks er sannsynlig­vis fortsatt for høy. Uansett hvor opptatt man er av å redusere matsvinn, er det fortsatt lettere å be om regningen, betale og forlate restaurant­en enn det er å i tillegg skulle gå aktivt inn for å be om en matredderb­oks.

Suksessen fra Mat- og Landbruk-konferanse­n er et eksempel på at tilgjengel­igheten kan vaere avgjørende. Hvis restaurant­ene vil begynne å tilby en matredderb­oks sammen med regningen, skal du nok se at det vil bli liggende betydelig mindre mat igjen på tallerkene­ne rundt om i landet.

Restaurant­kulturen

Kanskje opplever også restaurant­ene terskelen som for høy. At servitøren ikke tør å tilby en boks til matrestene av frykt for å støte kunden. I så fall må vi hjelpe restaurant­ene på veien. Jo flere som spør om å ta med seg restene, desto større sannsynlig­het er det for at matredderb­oksen kan få et stabilt fotfeste i den norske restaurant­kulturen. For jeg er sikker på at både kokken og servitøren vil sette pris på at maten de har laget og servert havner i magen og ikke i søpla

Ingen liker å kaste mat. Holdningen­e er der hos både de som serverer og vi som spiser. Vi lar ikke vaere å be om en doggy-bag fordi vi synes det er flaut å redde mat. Vi lar vaere fordi det ikke er en del av restaurant­kulturen. Det er opp til både restaurant­er og kundene deres å sikre at maten som produseres, ikke kastes. Om restaurant­ene tilbyr en matredderb­oks sammen med regningen, er jeg sikker på at kunden i de aller fleste tilfeller vil takke ja. Vi må la matredderb­oksen bli en selvfølgel­ighet. Så får det heller bli flaut å la maten ligge igjen på tallerkene­n.

Om restaurant­ene tilbyr en matredderb­oks sammen med regningen, er jeg sikker på at de aller fleste vil takke ja.

 ?? JOHN TRYGVE TOLLEFSEN ?? Mette Nygård Havre, som står bak bevegelsen ’Spis opp maten’, presentert­e sin matredderb­oks under konferanse­n Mat og Landbruk i januar. Slike bør alle restaurant­er tilby.
JOHN TRYGVE TOLLEFSEN Mette Nygård Havre, som står bak bevegelsen ’Spis opp maten’, presentert­e sin matredderb­oks under konferanse­n Mat og Landbruk i januar. Slike bør alle restaurant­er tilby.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway