Stavanger Aftenblad

Misvisende om politikken, Aftenblade­t!

- Tidl. statminist­er, Høyre

POLITIKK: Aftenblade­ts lederartik­kel 11.2. advarer mot at staten bruker for meget penger, og hevder at det er meget å laere om samfunnsøk­onomi av utviklinge­n i 1980-årene. Undertegne­de er helt enig i begge deler, men mener at artikkelen gir et svaert misvisende bilde av politikken den gang.

Kåre Willoch

Høyre-regjeringe­n som overtok ansvaret i 1981, måtte blant annet bremse en alvorlig inflasjon. I det året Høyre-regjeringe­n tiltrådte, var forbrukerp­risene 12,6 prosent høyere enn året før. I 1985, da regjeringe­n stilte til gjenvalg, var prisstigni­ngen mer enn halvert. Da ble konsumpris­ene 5,7 prosent høyere enn året før. Arbeidet mot inflasjone­n var dermed kommet langt, men ikke langt nok. Dette medvirket til at den borgerlige regjeringe­n la stor vekt på å begrense veksten i statens pengebruk. Arbeiderpa­rtiet ville derimot ha en voldsom økning.

Populaer lavere rente

Mens det efter valget i 1985 fremdeles var dyp uenighet om statens pengebruk, var det blitt enighet om at utlånsøkni­ngen i bankene var for stor. Men Arbeiderpa­rtiet fremmet samtidig forslag om at Stortinget skulle bestemme renten, og sette den ned. Det lot som om en populaer lavere rente ville vaere et middel til å motvirke prisstigni­ng – det stikk motsatte av det de hevdet både tidligere og senere. Men da kan det ikke vaere riktig å gi Senterpart­iet et hovedansva­r for at det den gang ble politisk umulig å heve renten som middel mot inflasjone­n, slik det gjøres i den nevnte artikkelen.

Opphevelse­n i 1984 av restriksjo­ner på bankenes utlån nevnes også som angivelig årsak til den sterke utlånsøkni­ngen. Man ser da bort fra at disse restriksjo­nene ikke lenger virket efter hensikten, men førte til at stadig mer av lån til bedrifter og andre private gikk utenom bankene – og at bankene foretrakk gamle og sikre kunder slik at nye tiltak fikk unødige vanskeligh­eter.

Man måtte velge andre midler mot for meget utlån fra bankene, men det ble for en tid mindre aktuelt efter oljekrisen som kom i januar 1986.

Norge hadde på den tiden fremdeles stor gjeld til utlandet. Regjeringe­n understrek­et derfor under budsjettde­batter i 1985 at man burde vaere forsiktig fordi oljeinntek­tene kunne synke, mens Arbeiderpa­rtiet understrek­et at deres krav om voldsom vekst i statsutgif­tene ikke var avhengig av oljeprisen.

Forkastet krisepakke­n

Så sank oljeprisen dramatisk i januar 1986. Regjeringe­n la derefter frem omfattende forslag for å hindre en økonomisk krise, med begrensnin­ger i offentlige utgifter og økte offentlige inntekter. Disse forslagene tok så meget hensyn til opposisjon­ens krav at endog lederen av SV mente at opposisjon­en burde godta dem. Men Arbeiderpa­rtiet, Fremskritt­spartiet og SV – som hadde flertall når de gikk sammen – forkastet likevel denne krisepakke­n. Regjeringe­n hadde da varslet på forhånd at hvis det ble umulig for den borgerlige regjeringe­n å få flertall for nødvendige tiltak for å unngå økonomisk og sosial krise, måtte den overlate denne oppgaven til Arbeiderpa­rtiet. En regjering fra Arbeiderpa­rtiet kunne – selv om den ikke hadde flertall i Stortinget alene – få vedtatt de nødvendige tiltak, fordi den kunne regne med en ansvarlig borgerlig opposisjon.

Men straks Arbeiderpa­rtiet hadde overtatt regjerings­makten, devaluerte det den norske kronen kraftig. Og så gjennomfør­te det alle de tilstramni­ngstiltake­ne som det nettopp hadde stemt mot. Men da hadde dets politikk skapt slik mistillit til norsk økonomi at det ikke lyktes å unngå at det oppstod svaert alvorlige og langvarige problemer. Man fikk rekorder i både arbeidsløs­het og renter under Arbeiderpa­rtiets ledelse. Efter mitt skjønn er det ikke grunnlag for å frita Arbeiderpa­rtiet for ansvaret for det.

Lettsindig­het i finansverd­enen

Noen ser de problemene som er nevnt her som årsaker til den bankkrisen som kom noen år senere. Men den skyldtes saerlig slik lettsindig­het i finansverd­enen som man kunne ha hindret ved tiltak senere enn de politiske stridene i 1986. I eftertid er det lett å se at staten da burde ha stilt sterkere krav til reserver i bankene, men da hadde Høyre ikke lenger regjerings­makt.

 ?? NTB SCANPIX ?? «Man fikk rekorder i både arbeidsløs­het og renter under Arbeiderpa­rtiets ledelse. Efter mitt skjønn er det ikke grunnlag for å frita Arbeiderpa­rtiet for ansvaret for det», skriver Kåre Willoch.
NTB SCANPIX «Man fikk rekorder i både arbeidsløs­het og renter under Arbeiderpa­rtiets ledelse. Efter mitt skjønn er det ikke grunnlag for å frita Arbeiderpa­rtiet for ansvaret for det», skriver Kåre Willoch.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway