Stavanger Aftenblad

Klimautfor­dringen vår – litt hver dag hjelper

- Marta Grov Kannik ungdomssko­le, 14 år

FRAMTID: Våkn opp! Vi ødelegger kloden vår! Mange av oss bare sitter og ser på at det skjer, selv om vi er de eneste som kan gjøre noe med det. Våkn opp! Vi ødelegger kloden vår! Hvis vi ikke vil leve med konsekvens­ene, er vi nødt til å gripe inn og gjøre noe, og det nå.

Plastposer i magen

Vi har alle sett bilder av hvalen som døde av plastposer i magen. At dyr dør fordi vi ikke klarer å ta vare på vår egen klode, er noe vi burde skjemmes over. De dør fordi vi tar fra dem steder hvor de bor. Snart har ikke isbjørnene noe sted å bo og fange mat fordi isen smelter. Alt dette bare på grunn av at vi ikke greier å kutte ned forbruket vårt og skjerpe oss. Utryddelse av dyr, mer nedbør, global oppvarming, dårligere helse, skogbranne­r og flom er bare noen få av de store konsekvens­ene som vi kommer til å legge enda bedre merke til.

Den siste store krisen var hullet i ozonlaget. Det var sagt at det ikke gikk an å redde ozonlaget, og at Australia kom til å brenne opp, men hullet er nå på sitt minste. Jeg har troen på at vi klarer å løse dagens klimautfor­dringer også.

Det jeg prøver å si, som allerede er sagt så mange ganger, er at om vi fortsetter som i dag kommer det til å vaere mer plast enn fisk i havet i 2050. Vi har bare denne kloden og nå er vi nødt til å gjøre noe. For om ikke vi gjør noe, hvem skal da gjøre det?

Små ting gjør stor forskjell

Mange av FNs 17 baerekraft­smål har med klimaet å gjøre. Det 13. målet lyder slik: «Handle umiddelbar­t for å stoppe klimaendri­ngene og bekjempe konsekvens­ene av dem.» Jeg synes dette er et bra mål, og at det kanskje er noe vi alle kan tenke på. Bare å ha det i bakhodet slik at neste gang du skal til butikken så tar du kanskje sykkelen, og på vei ut husker du å ta med handlenett­et. For husk at selv de små tingene gjør en stor forskjell!

 ?? OVE HEIMSVIK ?? «Vi i Rogaland Unge Høyre er utrolig frustrerte over at andre politiske partier (i opposisjon vel å merke seg) og Birkevold skal kritisere oss unge for å ta et samfunnsan­svar», skriver Terje Hetland og Sara Hønsi. Her fra folkemøte om ungdomsmil­jøet i Sola i desember.
OVE HEIMSVIK «Vi i Rogaland Unge Høyre er utrolig frustrerte over at andre politiske partier (i opposisjon vel å merke seg) og Birkevold skal kritisere oss unge for å ta et samfunnsan­svar», skriver Terje Hetland og Sara Hønsi. Her fra folkemøte om ungdomsmil­jøet i Sola i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway