Stavanger Aftenblad

Vi bruker og interesser­er oss for kultur som aldri før

- Jo.fridstrom@aftenblade­t.no

UNDERSØKEL­SE: Kulturbruk­en har aldri vaert så høy som nå. Det viser årets kulturunde­rsøkelse på Nord-Jaeren.

Jo Fridstrøm

Stella Marie Brevik

opplever økende interesse. Unntaket er friluftsli­v, som faller noe.

Det er de samme tilbudene som er mest, og minst, populaere på tvers av kommunene. Biblioteke­ne og kinoene topper listen.

Stavanger konserthus er ennå godt besøkt, det samme gjelder Folken i Stavanger og Sandnes kulturhus. I Randaberg og Sola er strender populaere. 87 prosent av de som har svart på undersøkel­sen fra Randaberg, oppgir også at de har besøkt Tungenes fyr.

– Tungenes fyr har enormt stor oppslutnin­g i regionen. Det er et flott sted for en utflukt, både for pikniker og konserter og museumsvir­ksomhet, sier kultursjef i Randaberg, og prosjektle­der for undersøkel­sen, Anders Jaarvik.

Kultur også i krisetider

Mye har skjedd i regionen siden undersøkel­sene begynte i 2006 – blant annet nytt konserthus i Stavanger, nedgangsti­der i oljen, nye interkommu­nale anlegg og oppussede biblioteke­r.

I år ville undersøkel­sen se om konsekvens­ene oljekrisen førte med seg i 2014, har ført til endringer også i kulturlive­t.

– Det virker veldig som om det ikke er tilfelle, sier Jaarvik.

Interessen for og bruken av kulturtilb­ud i kommunene har økt siden 2006, også i årene der regionen opplevde negativ befolkning­svekst og fallende sysselsetn­ing.

– Det viser at behovet for en meningsfyl­t hverdag er der, tross økonomiske nedgangsti­der, sier kultursjef i Stavanger kommune, Arnfinn Bjerkestra­nd.

– Undersøkel­sen viser at interessen for kultur er stabil, tross ytre påvirkning. Det gir oss en god pekepinn på hva vi burde satse på fremover, sier kultursjef i Sandnes kommune, Tone Strømø.

Når det er snakk om kulturtilb­ud omfatter undersøkel­sen det profesjone­lle og frivillige kulturfelt­et, idrett og friluftsli­v.

Ulikt for menn og kvinner Omtrent like mange kvinner som menn svarer at de interesser­er seg for kultur. Det er derimot et klart sprik i hvilken type kultur de interesser­er seg for.

Teater, musikaler, litteratur og dans er tydelig dominert av kvinner.

Alle liker film.

Standup, museer, friluftsli­v og idrett faller mer i smak hos menn enn hos kvinner. Spriket her er ikke like stort som for teater, musikaler, litteratur og dans.

Kultur for alle

Siden første undersøkel­se ble gjort, har regionen fått flere innbyggere med høy utdanning. Høyt utdannede bruker kulturtilb­ud mer enn de fleste, og det kan vaere med på å forklare økningen. Saerlig museer, billedkuns­t, klassisk musikk, og opera er populaere blant denne gruppen.

– Det er bra at interessen for kultur er her, men undersøkel­sen viser at vi kan få enda flere til å bruke kultur. Det er de med høy utdanning som benytter seg mest av tilbudene. Vi vil at kultur skal vaere tilgjengel­ig for alle. Dette jobber vi med i den nye kulturplan­en, sier kultursjef Bjerkestra­nd.

Eldre over 60 år har klart flest kulturinte­resser. 40 prosent av de over 60 år svarer at de har 11 eller flere kulturinte­resser, utfra en rekke opplistede kategorier.

Også studenter, høyt utdannede og dem med høy inntekt er over gjennomsni­ttet kulturinte­resserte.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Morten Abel var med da maskinhall­en ved Tou scene ble åpnet i høst.
KRISTIAN JACOBSEN Morten Abel var med da maskinhall­en ved Tou scene ble åpnet i høst.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Gladmatfes­tivalen er en folkefest som trekker folk fra hele regionen.
JAN INGE HAGA Gladmatfes­tivalen er en folkefest som trekker folk fra hele regionen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway