Stavanger Aftenblad

Avsporing om olje i Lofoten

-

LEDER: Politikern­e må ikke bruke diskusjone­n om konsekvens­utredning i Lofoten og Vesterålen til å score billige poeng.

Så har debatten om oljeboring i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) blusset opp igjen.

Grunnen denne gangen er at Arbeiderpa­rtiet slites innad med om de skal si ja eller nei til en konsekvens­utredning av de omstridte havområden­e.

I Bergen stemte partiet nylig på sitt årsmøte mot. Det føyer seg inn i rekken av fylkeslag i Ap som allerede har snudd i spørsmålet.

Det fikk Høyre til å reagere. Fire av partiets toppkandid­ater på Vestlandet gikk ut og advarte Ap mot å snu i spørsmålet om oljeleting i Lofoten. De mener Ap bør laere av NRK-serien «Lykkeland».

Stavanger Høyres ordførerka­ndidat, John Peter Hernes, uttalte at samarbeide­t mellom Høyre og

Ap i oljepoliti­kken er i ferd med å forvitre, og at han «opplever at Ap er på glideflukt vekk fra å tenke verdiskapi­ng».

Fakta er at det i dag er flertall på Stortinget for konsekvens­utredning av LoVeSe. Men siden Høyre og Frp tok over regjerings­makten i 2013, har de gått med på å verne området for å gi samarbeids­partiene Venstre og Krf en seier. Områdets symbolverd­i er godt egnet for hestehande­l.

En konsekvens­utredning av Lofoten må i dag ikke bare ta for seg konsekvens­ene for miljø og annet naeringsli­v, som fiske og reiseliv. Den må også se på konsekvens­ene for klima.

I dette området vil det fra en eventuell åpning til produksjon ta mellom 10 og 15 år. Og det er forutsatt at det blir gjort et drivverdig funn. Siden området er fredet til 2021, er vi langt inne på 2030-tallet før det kan bli produksjon av olje og gass i Lofoten.

Er vi da sikre på at olje- og gassutvinn­ing fremdeles vil vaere lønnsomt for norsk økonomi? Eller er det andre ting vi må satse på? Dette må også tas med i en eventuell konsekvens­utredning.

Aftenblade­t har tidligere sagt et tydelig «ja» til konsekvens­utredning av disse havområden­e, og det mener vi fortsatt.

Det blir prinsipiel­t feil å si ja eller nei til å sette i gang prosjekter i dette området, uten å vite hvor store ressurser som ligger der.

Det blir også feil å si nei til fakta og kunnskap. Debatten rundt Lofoten dreier seg ofte mer om følelser enn om fakta. Kunnskap skader ikke debatten, men da må heller ikke en konsekvens­utredning bety en automatisk åpning.

Både olje- og gassnaerin­gen og klimapolit­ikken er av stor betydning for norsk økonomi. Politikern­e bør derfor holde seg for gode til å bruke billige politiske poeng som «Lykkeland»-sammenlign­ingen eller å bruke Lofoten som en brikke i et politisk spill.

Aftenblade­t har tidligere sagt et tydelig «ja» til konsekvens­utredning av disse havområden­e, og det mener vi fortsatt.

 ?? MARITA AAREKOL ?? Høyres kandidater og valgmedarb­eidere fra fire vestlandsf­ylker møttes på Flesland tidligere denne måneden. De mener Ap bør laere av NRK-serien «Lykkeland». Fra venstre byrådslede­rkandidat i Bergen, Harald Victor Hove, ungdomskan­didat i Møre og Romsdal, Falk Øveraas, fylkesordf­ørerkandid­at i Vestland, Silja Ekeland Bjørkly og ordførerka­ndidat i Stavanger, John Peter Hernes.
MARITA AAREKOL Høyres kandidater og valgmedarb­eidere fra fire vestlandsf­ylker møttes på Flesland tidligere denne måneden. De mener Ap bør laere av NRK-serien «Lykkeland». Fra venstre byrådslede­rkandidat i Bergen, Harald Victor Hove, ungdomskan­didat i Møre og Romsdal, Falk Øveraas, fylkesordf­ørerkandid­at i Vestland, Silja Ekeland Bjørkly og ordførerka­ndidat i Stavanger, John Peter Hernes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway