Stavanger Aftenblad

Her blir det liv (rai rai)

-

ANALYSE: Personstri­d og turbulens har vaert regelen, ikke unntaket, i Stavanger Frp. Denne gangen blir det neppe omkamp om listen, men rolig blir det nok ikke av den grunn. Fremskritt­spartiet i Stavanger innstiller altså Christian Wedler som sin førstekand­idat til kommuneval­get i høst. På andre plass står Leif Arne Moi Nilsen, og på tredje Tor Bernhard Harestad fra Rennesøy. Denne mannlige trioen er naermest en garanti for at det ikke kommer til å vaere stille og rolig rundt Frp. Ikke nå heller.

Spekulasjo­nene har gått om hvilken skjebne Wedler ville få, og hovedgrunn­en til det er den uroen som har oppstått etter konkursen i restaurant­ene California Republic og Cuba Compagniet på Sølvberget i Stavanger sentrum. Wedler selv ble sykemeldt i kjølvannet av konkursen, der han har fått hard kritikk fra tidligere ansatte. Han har også en uavklart sak med en ikke byggemeldt utleieleil­ighet fra 2007, en sak som ble kjent i fjor.

Konkursen

Det er ingen forbrytels­e å gå konkurs. Derfor er det heller ingen grunn til at en konkurs, i seg selv, skulle vaere noe hinder for at Wedler ble innstilt som førstekand­idat for Frp i Stavanger. Problemet med konkursen i restaurant­selskapet Stavanger Kamelutlei­e AS er nok ikke at det gikk over ende, men måten det gikk over ende på.

Slikt blir lagt merke til. Når en dreven tidligere forretning­sadvokat og leder av kommunens finansutva­lg heller ikke har konto for skattetrek­k, og får kritikk for ikke å ha begjaert oppbud tidligere, må partiet regne med at dette kan komme opp igjen. Saerlig siden bostyrer Hogne Skjerpe ikke har kommet med sin endelige innberetni­ng.

Dersom Wedler hadde blitt satt under politiette­rforskning på bakgrunn av konkursen, ville partiet ikke hatt noe annet valg enn å fjerne ham fra listene. Dette følger av partiets interne retningsli­njer.

Turbulens i Frp i Stavanger er snarere en regel enn et unntak. Trond Birkedal, som kanskje er det største politiske talentet Frp lokalt har hatt, forsvant etter skandalen med skjult filming i 2011.

Tore B. Kallevig, som var gruppelede­r og toppkandid­at før valget for fire år siden, forsvant i all hast da det ble avslørt at han hadde tatt opp telefonsam­taler med partikolle­ger.

Deretter ble Kari Raustein innstilt som førstekand­idat, mens Wedler, som sto på sjette plass på lista, til hennes store skuffelse ble valgt til partiets ordførerka­ndidat. Dette var en så klar tilsideset­telse av Raustein at det ikke kom som noen overraskel­se at hun etter hvert valgte å melde overgang til Høyre. Styret i Stavanger Frp, med Wedler og Moi Nilsen i spissen, fordelte deretter de mest ettertrakt­ede (og godt betalte) vervene. Moi Nilsen var for øvrig også forlover for Wedler da han og Gramstad giftet seg.

Store visjoner

Helt siden Wedler kom til Stavanger, har han markert seg som en mann med store tanker. Et av hans første framstøt var ideen om å bygge et stort, offentlig akvarium i Stavanger, etter modell fra Akvariet i hjembyen Bergen. Det ble aldri noe av. Da han ble involvert i planene om å bygge et høyhus på Tivolifjel­let sammen med eiendomsut­vikleren Alfred Ydstebø, var det mange som stusset over hvordan en heltidspol­itiker kunne ha kapital til å løfte et slikt prosjekt. Det har heller ikke blitt noe av planene om et stort forsknings­senter for sjømat på Vassøy, som skulle kunne ha jobb til 550 personer.

Moi Nilsen og Harestad er heller ikke konvensjon­elle broilere, men folkelige utspillspo­litikere som ikke kan beskyldes for å vaere konfliktsk­y.

Så et Frp med Wedler, Moi Nilsen og Harestad på de tre første plassene er en garanti for synlighet, på godt og vondt. Hvordan denne synlighete­n vil slå ut i forhandlin­gene etter kommuneval­get i september, kan bli avgjørende for partiets innflytels­e i Stavanger de neste fire årene.

Mye tyder på at Frp kan komme i sin drømmeposi­sjon, nemlig som en helt nødvendig partner for Høyre. John Peter Hernes, ordførerka­ndidaten til Høyre, vil strekke seg langt for å unngå at kjedet havner hos et annet parti. Dersom Ap velger å si kategorisk nei til et samarbeid i en storkoalis­jon etter valget, og mye tyder på at Ap vil gjøre nettopp det, vil Frp vaere umulige å komme utenom.

Sentrum på leit

Det betyr også at toppkandid­atene kan rendyrke sin Frp-retorikk i valgkampen uten noen reell frykt for at dette skal slå tilbake på dem seinere. Etter forrige lokalvalg har dette vaert mer problemati­sk, siden partiet tross alt er inne i et budsjettsa­marbeid i dag. Det har blant annet blitt demonstrer­t i debatten rundt bomringene.

En annen grunn til at Høyre sannsynlig­vis vil vaere avhengige av

Frp for å beholde ordføreren, er at det er bevegelse i sentrum. Senterpart­iet, med sin nye ordførerka­ndidat Dagny S. Hausken fra Rennesøy, lener mot venstre på riksplan. Folkeaksjo­nen mot Bompenger kan komme til å gjøre det samme. MDG er allerede del av venstreall­iansen i Stavanger. Og Rødt, med Mímir Kristjánss­on, vil revitalise­re debatten.

Tross alt bråket kan dette gi Frp en mulighet til å prege debatten før, og sonderinge­ne etter, valget. Det vil ingen av de tre toppkandid­atene ha noe imot.

Helt siden Wedler kom til Stavanger, har han markert seg som en mann med store tanker

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Leif Arne Moi Nilsen (til venstre) og Christian Wedler er andre- og førstekand­idat for Frp i Stavanger, dersom nominasjon­smøtet i partiet godkjenner innstillin­gen. De to kan bli nøkkelfigu­rer i et fornyet borgerlig flertall i Stavanger.
JON INGEMUNDSE­N Leif Arne Moi Nilsen (til venstre) og Christian Wedler er andre- og førstekand­idat for Frp i Stavanger, dersom nominasjon­smøtet i partiet godkjenner innstillin­gen. De to kan bli nøkkelfigu­rer i et fornyet borgerlig flertall i Stavanger.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway