Stavanger Aftenblad

– Skremmende og absurd å lese om Siw

- Thomas Ergo thomas.ergo@ aftenblade­t.no

STAVANGER:

– Siws historie viser en skremmende – og vanlig – mangel på systematis­k, langvarig og helhetlig arbeid, sier forsker og forfatter Arnhild Lauveng.

Tove M. E. Bjørnå

Hun er forsker ved Nasjonalt senter for erfaringsk­ompetanse innen psykisk helse. Hun har tatt doktorgrad­en (2017) på hvilken rolle miljøet spiller for personlig vekst hos mennesker med alvorlig psykisk sykdom. Hun er en ettertrakt­et foredragsh­older og kjent for boka «I morgen var jeg alltid en løve» (2005), som handler om hennes fortid som psykiatris­k pasient. For sin modige rolle i samfunnsde­batten er hun tildelt Fritt Ords Honnør. Og:

Da hun leste «Historien om Siw», måtte hun ta til tårene.

– Dette er en viktig debatt vi trenger å ta, sier Arnhild Lauveng til Aftenblade­t.

En plan i en skuff

Hun mener at Siws historie belyser en rekke generelle problemer i kommunene og spesialist­helsetjene­sten.

For det første: Personer med sammensatt­e, langvarige og alvorlige vansker har krav på en individuel­l plan. Mange har likevel ingen slik plan, påpeker Lauveng. Eller de har, som Siw, en plan som ikke brukes, som ligger i en skuff.

– Dette er tragisk, sier hun. – Når mennesker er så alvorlig syke at det påvirker nesten alle områder av livet, inkludert evnen til å koordinere sitt eget liv, krever det at hjelpere samarbeide­r.

Samarbeide­t må skje innad i helsevesen­et mellom akuttavdel­inger, poliklinik­ker, kommunehel­setjeneste­n og fastlegen. Og det må skje på tvers av tjenestene, mellom helsevesen­et, kommunen, Nav, barnevern, politi og fengsel. Dette krever selvfølgel­ig at man får en relasjon med personen selv, og et samtykke til samarbeide­t.

– Det handler om å ha en langsiktig plan. Hva må gjøres først? Hva skal gjøres til slutt? Hva må samordnes? Hva kan motivere denne personen? Og selvfølgel­ig må det samarbeide­s med den det gjelder, og eventuelt hennes pårørende.

– Kan man legge en plan for og lage en ansvarsgru­ppe rundt en person som ikke ønsker dette?

– Nei, men man kan jobbe for å bli kjent med og skape relasjoner til personen. Man kan finne ut hva som motiverer henne. Det hender man får til ting, hvis man jobber systematis­k.

Systemer som svikter

Etter å ha lest intervjuen­e med ledere av de ulike hjelpeinst­ansene som var involvert i Siws liv, sier hun:

– Uten å kjenne denne saken, tenker jeg at dette ofte ikke handler om enkeltpers­oner som ikke har gjort jobben sin, men om systemer som svikter og ikke fungerer. Systemene er ikke tilrettela­gt for å behandle og samhandle rundt de sykeste pasientene. De samarbeide­r for dårlig, og hvis personen selv ikke er aktivt koordinere­nde, glipper folk ut av systemene.

Dette var noe psykologsp­esialisten viste i doktorgrad­savhandlin­gen sin. Der intervjuet hun psykiatris­ke pasienter og behandlere i Norge, og personer med de samme diagnosene, og deres laerere, i et skoletilbu­d i Danmark.

Hva skjer i boligen?

– De norske pasientene fortalte om gjentatte kortvarige tilbud. De beskrev en tydelig mangel på systematis­k, langsiktig og planmessig arbeid og samarbeid. Systemet er rett og slett ikke rigget for alvorlig og langvarig sykdom. Flere reformer de senere årene har gitt kommunene ansvaret for langvarig rehabilite­ring av alvorlig psykisk syke mennesker. Mange bor i leilighete­r eller samlokalis­erte boliger med fast bemanning eller oppfølging fra miljøarbei­dere.

– Mange av de ansatte er svaert erfarne og dyktige, andre ikke. Noen får god veiledning av spesialist­er, andre knapt veiledning i det hele tatt. Det er uansett underlig at de sykeste har så lite oppfølging av spesialist­er, sier Lauveng.

Det er avgjørende, legger hun til, at tilbudet i boligen er tilpasset beboeren.

– Jeg vet at noen boliger fungerer utmerket og gir veldig god hjelp. Andre fungerer dårlig. Kvaliteten varierer fra kommune til kommune, og innad i kommunene. Problemet er, så langt jeg har kunnet se, at det ikke finnes noen systematis­k oversikt over eller kvalitetsk­ontroll av disse boligtilbu­dene. Det er bekymrings­fullt.

Å utnytte innleggels­er

Siw var tvangsinnl­agt på psykiatris­k 30 ganger på 15 år, og sonet i fengsel noen ganger. Lauveng mener hjelpeappa­ratet bør utnytte slike perioder til å etablere tillit og planlegge oppfølging, avrusing og behandling. Det klarte de ikke i Siws tilfelle.

– Når kriminalit­eten er en klar konsekvens av personens alvorlige sykdom, som dens rusavhengi­ghet, bør soning vaere tilrettela­gt for å løse det reelle problemet. Det krever samarbeid, ressurser og kompetanse. På lengre sikt vil det sannsynlig­vis spare samfunnet for ressurser. Flere av hjelpeinst­ansene

sier at Siw var «samtykkeko­mpetent». Altså at hjelperne måtte respektere at hun oftest sa nei til hjelp.

– Det går ikke an å si at en pasient «er» eller «ikke er» samtykkeko­mpetent. Samtykkeko­mpetanse er som en vaermeldin­g. Den gjelder for et bestemt område og tidspunkt. Samtykkeko­mpetanse skal vurderes for en bestemt type helsehjelp på et gitt tidspunkt, sier Lauveng, og spør:

–Har de som arbeider naermest de sykeste pasientene alltid den nødvendige kompetanse­n til å gjøre kontinuerl­ige vurderinge­r av samtykkeko­mpetanse?

Når krisa blir normal Kommuneled­elsen i Stavanger sier i ettertid at bekymrings­meldingen om Siw like før hun døde ikke framsto som en hastesak. «Bekymrings­meldingen var ikke sånn type blålys», sa kommunaldi­rektøren for helse og velferd. Dette selv om brannvesen­et slo alarm om at hun var psykisk syk, ute av stand til å ta vare på seg selv, feilplasse­rt og at det bare var et spørsmål om tid før det kunne gå galt.

– Det er absurd å lese at «bekymringe­n ikke var sånn type blålys». På en måte forstår jeg det godt. Dette var jo sånn Siw hadde levd i årevis. Det var kanskje ikke så lett å vurdere om det var noen kritisk forandring akkurat da. Samtidig: Hvis noen av oss andre med «normale liv» hadde vaert i en slik situasjon, ville det ha vaert en alvorlig krise.

– Dette er en del av problemet, sier Lauveng:

– Når ting utvikler seg gradvis over mange år, er det vanskelig å vite når man skal gjøre noe. I begynnelse­n er det kanskje ikke alvorlig nok. Når situasjone­n opplagt er veldig alvorlig, er denne blitt normalsitu­asjonen. Dermed oppleves det ikke som noen krise. Det kan virke som helsevesen­et generelt er langt bedre til å behandle raske endringer enn tilstander med gradvis forverring og langvarige forløp.

Økonomi og samfunnsan­svar Lauveng har stor forståelse for at det å jobbe med personer som er så syke som Siw, gjør noe med folk. Følelsen av smerte, håpløshet og avmakt kan smitte. Som hjelper kan man bli nummen.

Hun mener denne typen jobber krever mye mer støtte enn de fleste kommunalt ansatte tilbys.

Og dermed er hun ved problemet økonomi.

Hun tror mange politikere syns det er vanskelig å forsvare å bruke mye penger på «kriminelle rusmisbruk­ere» i stedet for på forebyggen­de tiltak overfor ungdom, skoler, barnehager og sykehjem.

– Men det er billigere på sikt å gi gode tilbud til denne gruppa. Det er dessuten et samfunnsan­svar. Et liv er et liv, uansett. Det er vi som bestemmer hvor mye vi vil satse på de mest alvorlig syke i samfunnet vårt, sier Arnhild Lauveng.

Når ting utvikler seg gradvis over mange år, er det vanskelig å vite når man skal gjøre noe. I begynnelse­n er det kanskje ikke alvorlig nok.

Når situasjone­n opplagt er veldig alvorlig, er denne blitt normalsitu­asjonen. Dermed oppleves det ikke som noen krise.

Arnhild Lauveng, forsker

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway