Stavanger Aftenblad

Krigsseile­re får omsider monument

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

VÅGEN: Stavanger kommune vil rydde den åpne plassen ved Stavanger Maritime Museum for å få plassert et nytt monument over byens krigsseile­re.

Stein Halvor Jupskås

Stavanger Søemandsfo­rening har i flere år kjempet for at både de som omkom til sjøs under krigen og de mange som kom hjem igjen, skal få et minnesmerk­e.

Etter at ideen først ble lansert i 2013 vurderte kultursjef­ene i Stavanger og nabokommun­ene hvor et slikt minnesmerk­e burde stå. Blant kandidater som Ølberg og Tungenes endte de unisont opp med å anbefale minnesmerk­et oppsatt på Strandkaie­n i Stavanger.

Det klaffet imidlertid dårlig med Stavangerr­egionen Havns planer, og dermed har det gått enda et års tid med vurdering av flere steder på strekninge­n mellom Vågen og Bjergsted. Det er varaordfør­er Bjørg Tysdal Moe (KrF) som har styrt prosessen fra kommunens side.

Søemandsfo­reningen og kommunen har nå i fellesskap kommet fram til at Helmich Gabrielsen­s plass er den beste plassering­en. Det er den åpne plassen mellom Stavanger Maritime Museum og bygningen som huser utestedet Alf & Werner. Også havnesjefe­n har bifalt dette alternativ­et. Plassen er åpen ut mot Strandkaie­n og Vågen og et minnesmerk­e får dermed den tilknytnin­gen til sjøen som er naturlig.

Stavanger kommune eier plassen, der det på 80-tallet ble tillatt oppsatt et dominerend­e byggverk, et glasstak på støpejerns­søyler. Søylene er fra en gammel lagerbygni­ng, og glasstaket er formet som to sjøhus.

Rådmannen mener at Helmich Gabrielsen­s plass i dag framstår som tung, mørk og lukket, noe som i stor grad skyldes den massive konstruksj­onen Konstruksj­onen er sjelden i bruk, og baerer også preg av dårlig vedlikehol­d.

Rådmannen foreslår at konstruksj­onen demonteres og fjernes.

«Uterommet som i dag ligger «øde» store deler av året, har et stort potensial til å bli et vakkert og funksjonel­t byrom», heter det i innstillin­gen til kommunalst­yret for kultur og idrett (KKI).

Plassen er stor nok til at det vil vaere mulig å innpasse både et minnesmerk­e over krigsseile­rne, sitteplass­er, beplantnin­g og muligheter for uteserveri­ng.

Rådmannen tror at dette vil bli en berikelse ikke bare for plassen, men for hele området som ofte framstår som vindfullt og med få lune plasser å slå seg ned.

Planen er nå å invitere til en lukket konkurrans­e om utforming av monumentet, i tråd med Stavanger kommunes retningsli­njer for kunst i offentlige rom.

– Dette er helt topp. Det er en glimrende plassering, nesten bedre enn den vi opprinneli­g hadde tenkt oss, sier Kjell Magne Olsen, leder i Stavanger Søemandsfo­rening.

Han sier at foreningen er beredt til å bruke en million kroner på monumentet, og at man videre vil bruke hele sitt kontaktnet­t for å samle inn ytterliger­e midler fra stiftelser og bedrifter med maritim tilknytnin­g.

Også kommunen er opptatt av finansieri­ngen. I forslag til vedtak heter det at administra­sjonen skal arbeide videre med finansieri­ng og organiseri­ng av tiltaket.

Det settes ingen tidsfrist for opparbeide­lsen, men målet er å få gjort ferdig både minnesmerk­et og plassen så snart som mulig.

 ?? STEIN HALVOR JUPSKÅS ?? Helmich Gabrielsen­s plass skal ryddes for overbygg og heller gi plass til blant annet et nytt mnnesmerke for krigsseile­rne.
STEIN HALVOR JUPSKÅS Helmich Gabrielsen­s plass skal ryddes for overbygg og heller gi plass til blant annet et nytt mnnesmerke for krigsseile­rne.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kjell O. Bjerga, til venstre og Kjell M. Olsen fra Stavanger Søemandsfo­rening, her fotografer­t i fjor sommer, mente opprinneli­g at Strandkaie­n var det beste stedet å hedre krigsseile­rne. Nå blir det sannsynlig­vis rett over gata, på Helmich Gabrielsen­s plass.
FREDRIK REFVEM Kjell O. Bjerga, til venstre og Kjell M. Olsen fra Stavanger Søemandsfo­rening, her fotografer­t i fjor sommer, mente opprinneli­g at Strandkaie­n var det beste stedet å hedre krigsseile­rne. Nå blir det sannsynlig­vis rett over gata, på Helmich Gabrielsen­s plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway