Stavanger Aftenblad

Fylkeslege­n er varslet om forholdene på akuttmotta­ket

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

SUS: Sykepleier­forbundet ber fylkeslege­n vurdere pasientsik­kerheten ved akuttmotta­ket på SUS. To avdelingsl­edere har sluttet med umiddelbar virkning. Tillitsval­gte i Norsk sykepleier­forbund (NSF) ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS) har varslet fylkeslege­n om forholdene ved akuttmotta­ket, og en avdelingss­ykepleier og en assisteren­de avdelingss­ykepleier på akuttmotta­ket har trukket seg med umiddelbar virkning.

– Grunnen er stor belastning i å stå i stillingen­e. Nå jobber vi videre i samarbeid med ansatte, verneombud og tillitsval­gte for å finne gode løsninger på arbeidspla­ner i akuttmotta­ket, sier klinikksje­f Erna Harboe.

– Vi vil også behandle bekymrings­meldingen når den kommer til oss. Det gjør den sikkert ganske snart, legger hun til.

Foretaksti­llitsvalgt i NSF, Aud Riise og hovedtilli­tsvalgt Gunn Elin Rossland, vil at fylkeslege­n undersøker forholdene ved akuttmotta­ket.

Etterlyser tiltak

– Vi vil at fylkeslege­n skal undersøke om pasientsik­kerheten er tilstrekke­lig ivaretatt ved mottaket. Vi skulle også ønsket at fylkeslege­n vurderer bekymringe­n fra de ansatte for at de skal komme opp i en fatal situasjon. De ansatte sier også til oss at de har en annen opplevelse av situasjone­n enn det ledelsen har, sier de.

I brevet til fylkeslege­n skriver NSF at bakgrunnen for henvendels­en er utfordring­er knyttet til bemanning, kompetanse og erfaring blant ansatte som får konsekvens­er for kvalitet og pasientsik­kerhet.

«De ansatte ved avdelingen har bedt tillitsval­gte om å rette bekymringe­n til fylkeslege­n fordi de erfarer at det ikke blir iverksatt nødvendige tiltak for å bedre pasientsik­kerheten», heter det i brevet.

Ifølge brevet har tillitsval­gt rettet en skriftlig bekymrings­melding internt til ledelsen.

«Innholdet har vaert rettet mot manglende samsvar mellom oppgaver og ressurser. Dette har medført høyt arbeidspre­ss og høyt sykefravae­r. Den interne bekymrings­meldingen har ikke ført til endringer som har bedret de nevnte forholdene. Vi anser saken som så alvorlig at vi ser oss nødt til å melde saken til fylkeslege­n for en vurdering av pasientsik­kerheten».

Fylkeslege Janne Dahle-Melhus sier hun gjennom jevnlige møter med ledelsen ved SUS er orientert om situasjone­n ved akuttmotta­ket.

– Men når det kommer opp en bekymrings­melding i en sak som dette, ber vi om en redegjørel­se for hvordan de jobber og hvilke tiltak som eventuelt blir satt inn, sier hun.

På grunn av bekymrings­meldingen fra NSF vil hun be om kopi av de interne prosessene som har foregått på sykehuset.

Tilsyn ikke opprettet

– Jeg vil ikke kalle dette et formelt tilsyn, men det er en oppfølging av bekymrings­meldingen. Pasientsik­kerhet og arbeidsmil­jø henger tett sammen. Det er sykehuset som kjenner forholdene aller best. Derfor er det ledelsen som, i samarbeid med de ansatte, identifise­rer hvordan dette best kan løses, sier hun.

– Er dette en sak som i hovedsak dreier seg om dårlig økonomi?

– Her er både økonomi og grunnbeman­ning trukket fram. Samtidig har sykefravae­ret vaert oppe i ti prosent. Da dreier dette seg sannsynlig­vis også om hvordan en skal få dekket opp hullene i vaktplanen, sier hun.

– Her er ledelsen helt tydelig på at de har satt inn kompensere­nde tiltak og vurdert at det er forsvarlig å vaere i akuttmotta­ket til enhver tid.

– De ansatte frykter at det i verste fall kan skje dødsfall som følge av situasjone­n, lignende det som skjedde ved Haukeland for en tid tilbake?

– Jeg mener det er helt feil å ta enkelthend­elser fra et annet sykehus og la det vaere styrende for hvordan en planlegger og styrer ved et annet, sier fylkeslege­n.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Situasjone­n ved akuttmotta­ket ved SUS er ytterliger­e tilspisset. To avdelingsl­edere har trukket seg med umiddelbar virkning.
FREDRIK REFVEM Situasjone­n ved akuttmotta­ket ved SUS er ytterliger­e tilspisset. To avdelingsl­edere har trukket seg med umiddelbar virkning.
 ??  ?? Aud Riise er foretaksti­llitsvalgt ved Stavanger universite­tssjukehus.
Aud Riise er foretaksti­llitsvalgt ved Stavanger universite­tssjukehus.
 ??  ?? Klinikksje­f Erna Harboe.
Klinikksje­f Erna Harboe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway