Stavanger Aftenblad

Bedehusfor­samling vil starte kristen friskole

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Bedehusfor­samlingen Fredheim Arena søker om å få starte skole i Sandnes. Dermed kan kommunen få sin fjerde kristne grunnskole.

Camilla Bjørheim

Det finnes i dag 18 kristne grunnskole­r og videregåen­de skoler i Rogaland, ifølge en oversikt fra Kristne Friskolers Forbund.

I Sandnes er det allerede tre kristne grunnskole­r. Fredheim Arena kan bli den fjerde. Utdannings­direktorat­et har mottatt 38 søknader om å starte friskole i 2020, hvorav tre søknader fra Rogaland: y Heltberg Grunnskole Stavanger AS y KF-skolen Sandnes AS (Fredheim Arena) y Skaarlia friluftssk­ole AS.

3 kristne skoler i Sandnes

På Ganddal ligger Sandnes friskole, på Lura holder Tryggheim Forus Barne- og Ungdomssko­le til og på Vatne ligger Vatneli skole, tilknyttet Adventistk­irken.

I Stavanger finnes det to kristen grunnskole­r: Stavanger Kristne Grunnskole og KF skolen, tilknyttet IMI-kirken.

Pastor og daglig leder i Fredheim Arena Andreas Bjørntvedt er også styreleder og daglig leder i KF-skolen AS – som altså står bak søknadene om å starte skole tilknyttet bedehusfor­samlingen. Bjørntvedt er ordknapp da Aftenblade­t tar kontakt. Han sier menigheten er i starten på en eventuell langvarig prosess.

– Vi har ikke behandlet dette i menigheten ennå, men har valgt å sende inn en søknad fordi det er lang behandling­stid på slike søknader. På årsmøte blir dette et tema, det er viktig for oss at dette er et ønske fra hele menigheten – og at det er elevgrunnl­ag, sier Bjørntvedt.

Han legger til at ingen detaljer er avklart verken med hensyn til lokaler eller med tanke på om skolen skal vaere både barne- og ungdomssko­le.

Inspirert av Montesorri Heltberg Grunnskole Stavanger AS søke rom å starte skole i Stavanger. Heltberg driver i dag fem videregåen­de skoler og to barneog ungdomssko­ler andre steder i landet. Heltberg-skolene er inspirert av montessori­pedagogikk, og vil nå altså etablere seg i Stavanger.

En montessori­skole er en privatskol­e som praktisere­r undervisni­ngen i henhold til pedagogisk­e prinsipper grunnlagt av den italienske legen Maria Montessori.

Heltberg Grunnskole Stavanger har Akademiet Utdanning Norge AS som største eier. Kjetil Eide er daglig leder og styrets leder.

Det finnes fra før av to små Montesorri-skoler i Rogaland. Norlights Montessori­skole Stavanger holder til på Forus og ble etablert i 2016. Ifølge skolens nettsider har skolen 34 elever og 8 ansatte. På Karmøy ligger Kvalavåg Montesorri­skole med 61 elever.

38 søkere på landsbasis

Slik er fordelinge­n av søknader for å opprette nye friskoler: y 14 søker på grunnlag av livssyn - som humanistis­k og kristent y 11 søker som profilskol­er med spesialise­ring på fag eller tema y Seks søker på grunnlag av

internasjo­nal laereplan y Fire søker på grunnlag av anerkjent pedagogisk retning – slik som montessori- eller steinersko­ler y Tre søker på grunnlag av toppidrett på videregåen­de

I fjor kom det inn 45 søkere om å starte friskole med oppstart høsten 2019, mot altså 38 i år.

En grunnskole eller en videregåen­de skole som blir godkjent etter friskolelo­ven, må tilby opplaering på et saerskilt grunnlag. Disse skolene har rett til statstilsk­udd.

Søkerne får svar innen 1. februar 2020, og de skolene som blir godkjent kan starte opp høsten 2020.

16 friskoler er godkjent til oppstart høsten 2019. Blant disse er det ingen i Rogaland.

Vi har ikke behandlet dette i menigheten ennå, men har valgt å sende inn en søknad fordi det er lang behandling­stid på slike søknader.

Andres Bjørntvedt, styreleder i og daglig leder i KF-skolen AS

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway