Stavanger Aftenblad

Derfor har Stavanger giftfri rottebekje­mpelse

-

STAVANGER: – Vi har ikke brukt ett gram gift siden 2017, forteller avdelingss­jef i Anticimex, Stian Mjåsund.

Aftenblade­t meldte forrige uke at det er oppdaget flere rotter i Stavanger sentrum enn tidligere år. Kommunalst­yret for miljø og utbygging bestemte allerede våren 2017 at all rottebekje­mpelse i kommunens regi skal skje uten bruk av rottegift. Dette for å unngå gift i naturen og at andre dyr eller barn tilfeldigv­is får i seg gift.

Fra tidlig nittitalle­t ble det satt ut 600 til 1000 kilo rottegift i kloakken i Rogaland hvert år. Dette gikk ut over mer enn bare rottene. Fugler kan dø fordi de spiser forgiftede rotter, og det er funnet spor av gift i fisken fordi den følger avløpsvann­et. I stedet brukes det i dag feller i avløpssyst­emet og på bakkenivå, som avliver rottene på en effektiv måte.

Vann og avløpssjef i Stavanger kommune, Jarle Furre, forteller at budsjettet­forkommune­nsgnagerbe­kjempelsee­rpå3millio­nerkroner. – Vi var den første kommunen i landet med en giftfri avtale, sier han.

Anticimex, som har avtale med kommunen, forteller at de ikke har fått inn flere henvendels­er om gnagere de siste årene. Antallet har faktisk sunket. De mener derfor at det ikke er grunn til å tro at det er flere rotter i Stavanger nå enn tidligere.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway