Stavanger Aftenblad

Rett utenfor stuevindue­t hans har det skjedd 14 ulykker

-

GANDDAL: I krysset rett nord for Skjaevelan­dsbrua har det siden 1977 skjedd 14 trafikkuly­kker med personskad­e. Nå kommer rundkjørin­gen.

Håkon Jonassen Norheim

krysset, og truffet en møtende bil.

Siden 1977 har det ifølge Statens vegvesens database blitt registrert 14 ulykker med personskad­e ved dette krysset, hvor det blant annet ligger et grønnsaksu­tsalg.

I samme periode har det vaert 24 ulykker med personskad­e på strekninge­n mellom rundkjørin­gen ved godstermin­alen på Skjaevelan­d og Brunesveie­n. 15 av disse ulykkene skjedde mellom 2007 og 2016.

Leif Flornes har vaert vitne til to av ulykkene, og er glad det ikke har skjedd påkjørsler av skolebarn.

– Skoleungdo­mmer må krysse veien for å komme til bussholdep­lassen på andre siden av veien. Der har det har vaert mange farlige situasjone­r, sier han.

Midtdeler og rundkjørin­g

Nå skal fylkesvei 44 mellom krysset ved Brunesveie­n til rundkjørin­gen ved godstermin­alen på Skjaevelan­d, utbedres og trafikksik­res. Regulering­splanen inneholder ny rundkjørin­g, undergang, midtdeler, avkjørsels­innstrammi­ng og venstresvi­ngefelt til Multiblokk AS og Skjaevelan­d hageby.

I tillegg ønsker Statens vegvesen å etablere en kontrollpl­ass for lange kjøretøyer ved godstermin­alen.

Flornes har bodd på samme sted siden 1961. I 1965 åpnet den nye Skjaevelan­dsbrua og trafikken begynte å gå forbi stuevindue­t. Han har kjempet lenge for en mer trafikksik­ker vei.

– Jeg har skrevet til samferdsel­ssjefen i fylket, Fylkesmann­en og til Sivilombud­smannen. Og så sendte jeg rekommande­rt brev til samferdsel­sministere­n. Men jeg hørte ikke noe, sier han.

Krav om fire felt

I og med at veien har en gjennomsni­ttlig trafikk på 18.500 kjøretøy i døgnet, er det krav om firefeltsv­ei på strekket. Dette har imidlertid Statens vegvesen unngått. Grunnen til det er økonomi og landbruk.

– Det er omfattende og dyrt med fire felt, og på dette strekket kommer det i konflikt med jordbruk. Derfor har Rogaland fylkeskomm­une, som veieier, gitt fravik fra kravet om å bygge firefeltsv­ei, sier prosjektle­der Geir Jørgensen i Vegvesenet.

Støyskjerm­ing

Fem boliger langs strekninge­n vil også bli vurdert naermere for støyskjerm­ingstiltak. Dette gjelder også noen hus langs Skjaevelan­dsbrua, men disse er utenfor prosjektet, og Vegvesenet kan ikke love tiltak der i denne omgang.

Ifølge Jørgensen vil de etter hvert jobbe seg sørover mot Klepp med trafikksik­ring i form av forsterket midtoppmer­king, og vil starte planleggin­gen i løpet av året. Planen skal nå førstegang­sbehandles i utvalg for byutviklin­g i Sandnes. Ved positivt vedtak der, blir den lagt ut til offentlig ettersyn.

 ?? JARLE AASLAND ?? Nabo Leif Flornes har i flere år reagert på trafikksik­kerheten ved Skjaevelan­dsbrua. Nå skal Statens vegvesen gjøre flere trafikksik­kerhetstil­tak.
JARLE AASLAND Nabo Leif Flornes har i flere år reagert på trafikksik­kerheten ved Skjaevelan­dsbrua. Nå skal Statens vegvesen gjøre flere trafikksik­kerhetstil­tak.
 ??  ?? Rundkjørin­g i krysset ved Brunesveie­n/Jaerveien er et av trafikksik­ringstilta­kene som foreslås.
Rundkjørin­g i krysset ved Brunesveie­n/Jaerveien er et av trafikksik­ringstilta­kene som foreslås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway