Stavanger Aftenblad

Nye ferjekort kan svi for rogalandsk­lubbene

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Den nye ordningen med Autopass ferjekort gir idrettslag­ene ekstrautgi­fter og merarbeid, uttaler Elisabet Lerstøl Oftedal i Strand Høyre.

Tor Inge Jøssang

Hun er spesielt opptatt av de lokale idrettslag­ene Staal Jørpeland og Midtbygden­s IL (MIL) på Tau, men problemsti­llingen gjelder i praksis alle frivillige organisasj­oner som reiser med ferje til og fra kamper og andre arrangemen­t.

De årlige ferjeutgif­tene til Staal er cirka 400.000 kroner, mens MIL bruker cirka 200.000 kroner. Uten rabattordn­ingen som kalles storbruker­kort ville de totale utgiftene for de to idrettslag­ene vaert cirka 400.000 kroner høyere.

Dyrt uten rabattkort

På Norleds ferjesamba­nd i Rogaland ble det innført nye Autopass ferjekort ved årskiftet. Utfordring­en er at de nye ferjekorte­ne må knyttes opp mot ett konkret kjøretøy. Hvis foreldrene som kjører på kamp ikke har autopassbr­ikke og Autopass ferjekort, må idrettslag­ene betale full pris når de refunderer reiseutgif­tene.

Eksempel: Når et fotballag fra Stavanger reiser med fire biler og 16 spillere som betaler voksenbill­ett på Tau-ferja, utgjør de samlede billettutg­iftene cirka 3480 kroner, uten rabatt.

Elisabet Lerstøl Oftedal spør «skal våre frivillige lag vaere taperen ved innføring av Autopass?» i kommende møte i Strand kommunesty­re.

– Vi vet at det er foreldre som i stor grad stiller opp med privat bil på kjøring til bortekampe­r, turneringe­r, stevner. Våre frivillige lag kan ikke pålegge foreldre å kjøpe privat Autopass ferjekort til 3500 kroner. Det kan for noen vaere en for stor belastning økonomisk – og kan føre til at noen foreldre ikke kan stille opp på kjøring til kamper. For våre frivillige lag og organisasj­oner vil det da innebaere at de vil måtte dekke flere fullprisre­iser, skriver hun i det grunngitte spørsmålet til ordføreren, som bes følge opp.

– Ikke enkelt for de frivillige Staal og MIL bruker regnskapsf­irma til kontroll og utbetaling av reiseregni­nger.

– Perioden fra storbruker­kortet forsvinner 31. mars til Ryfast åpner, blir vår største utfordring. Der kan vi ende opp med rene fullprisbi­lletter i tillegg til merkostnad­er til administra­sjon, forklarer Staal-leder Mads Tjøtta.

– Med autopass ferjekort blir det mer styr og absolutt ikke enkelt. Vi får økte kostnader og det blir mye mer tungvint enn storbruker­kort, som alle lag kunne bruke, sier MIL-leder Jostein Woie.

Når Ryfast åpnes i desember, går trolig reiseutgif­tene ned ettersom passasjere­r er gratis. Men klubbene får en annen utfordring. For eksempel skal 50 Staal-lag kjøre til kamp i opptil fire biler. I perioder blir det cirka 100 reiseregni­nger i uka, som skal gjennomgås i to ledd, og til slutt utbetales. Klubben har bestemt seg for å refundere reiseutgif­ter en gang i halvåret for å begrense administra­sjon.

Dag Hole er prosjektle­der for autopass i Statens vegvesen. Siktemålet er at autopass for ferje er å gjøre hverdagen enklere for trafikante­ne. Han er kjent med klubbenes problemsti­llinger.

– Vi har fått noen innspill og ser på løsninger, men for øyeblikket finnes det ingen. Men vi ønsker at det skal vaere enkelt og jobber med forenkling av internadmi­nistrasjon for idrettslag og bedrifter, opplyser Hole.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Når et fotballag fra Stavanger reiser med fire biler og 16 spillere som betaler voksenbill­ett (over 16 år) på Tau-ferja, utgjør de samlede billettutg­iftene tur-retur cirka 3480 kroner, uten rabatt.
TOR INGE JØSSANG Når et fotballag fra Stavanger reiser med fire biler og 16 spillere som betaler voksenbill­ett (over 16 år) på Tau-ferja, utgjør de samlede billettutg­iftene tur-retur cirka 3480 kroner, uten rabatt.
 ?? PRIVAT ?? Elisabet Lerstøl Oftedal, Strand Høyre
PRIVAT Elisabet Lerstøl Oftedal, Strand Høyre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway