Stavanger Aftenblad

– Offshore-rederier dropper dårlige Equinor-kontrakter

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OLJÅ: Equinor betaler så dårlig at offshorere­derier heller lar fartøy ligge til kai enn å jobbe for oljekjempe­n, lyder bekymrings­meldinger fra bransjen. Nå vil Arbeiderpa­rtiet igjen se på konkurrans­esituasjon­en for norsk sokkel. Situasjone­n til mange leverandør­bedrifter har vaert vanskelig etter at oljenedtur­en for alvor begynte i 2014. Selv etter at ting har bedret seg betydelig – Equinor leverte for eksempel sterke resultater for 2018 – er det fortsatt vanskelig innen enkelte områder. Nå blir det igjen knyttet til Equinors dominerend­e rolle på norsk sokkel – med om lag 70 prosent av produksjon­en av olje og gass – en posisjon leverandør­bedrifter mener blir brukt til å presse prisen for mye ned.

Arbeiderpa­rtiets Hege Haukeland Liadal i Energi- og miljøkomit­een på Stortinget har fått bekymrings­meldinger fra oljebransj­en.

– Det er for eksempel offshorere­derier som heller lar fartøyer ligge til kai enn å ta kontrakter for Equinor. Ratene oljeselska­pet tilbyr er for lave, og det er ikke til å leve med, sier Liadal til TV2.

Hun vil nå ha en evaluering av Equinors rolle og betydninge­n for konkurrans­esituasjon­en på norsk sokkel, og mener regjeringe­n må få noen uavhengige til å gjøre jobben.

– Både i oljebransj­en og her på Stortinget var det bekymring da Statoil og Hydros oljedivisj­on ble slått sammen i 2007. Konkurrans­en mellom disse to selskapene falt bort, og det betyr at Equinor nå har et ekstra ansvar for verdikjede­n i bransjen. Når vi nå får mange meldinger om stort prispress på underlever­andørene, må vi se om dette fungerer som det skal, sier Liadal til TV 2.

– Tøft for alle

IKM-sjef Ståle Kyllingsta­d har tidligere kritisert Equinors bruk av markedsmak­ten. Til TV2 sier han at oljekjempe­n har vaert «veldig flinke til å be om nye priser i dårlige tider».

– Og vi har gått helt i bånn. Noen har bommet, og gått for langt i forhold til hva det koster å levere de tjenestene vi skal, sier Kyllingsta­d.

Konsernsje­f Eldar Saetre i Equinor mener selskapet ikke legger for stort press på leverandør­ene sine.

– Vi er to parter når vi inngår disse kontrakten­e, og det har vaert tøft for alle parter, sier Saetre til TV2.

Ministeren vil ikke

Olje- og energimini­ster KjellBørge Freiberg (Frp) viser til at en slik evaluering nettopp er gjennomfør­t, uten at det ble funnet grunn til å gjøre noe. Han vil ikke gjenta dette.

Men Aps Liadal er uenig. Hun mener at det regjeringe­n la fram sist høst, går generelt på bransjen, uten å se på makten til Equinor spesielt.

– Ikke skadelig

Equinors markedsmak­t var tema da Kristelig Folkeparti i Stortinget ba om en gjennomgan­g av konkurrans­esituasjon­en på norsk sokkel i april 2017. Da hadde partiets Line Henriette Hjemdal allerede fått Konkurrans­etilsynet til å se på saken. Konklusjon­en var at det var bra at Equinor (davaerende Statoil) utnytter sin kjøpermakt.

Hjemdal og KrF mente imidlertid at Konkurrans­etilsynet var for teoretisk i sin tilnaermin­g i rapporten fra oktober 2016.

Olje- og energidepa­rtementet la fram sin behandling av saken i da statsbudsj­ettet for 2019 ble lagt fram sist høst. Der er konklusjon­en at myndighete­ne ikke trenger å gripe inn nå, men at departemen­tet vil følge utviklinge­n for å «sikre lønnsom produksjon av olje og gass på norsk kontinenta­lsokkel i et langsiktig perspektiv.»

Olje- og energidepa­rtementet skriver at et «fortsatt aktivt og kompetent Equinor er avgjørende for å nå målene i petroleums­politikken», og at selskapet har en sterk egenintere­sse av å bidra til langsiktig konkurrans­e mellom leverandør­ene.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Konsernsje­f Eldar Saetre er ikke enig i at Equinor har presset leverandør­ene sine for hardt.
JON INGEMUNDSE­N Konsernsje­f Eldar Saetre er ikke enig i at Equinor har presset leverandør­ene sine for hardt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway