Stavanger Aftenblad

Nå blir det kunst også i denne sentrale rundkjørin­gen. Men hva?

- Geir Sveen tekst og foto geir.sveen@ aftenblade­t.no

JAEREN: Forsand har en turbin i sin rundkjørin­g, Klepp har den blå fuglen, Hå har en steinbukk, Foss Eikeland har hoppende lakser og Ålgård har sine blomster. Nå skal Bryne få noe helt annet. Den nye kunstinsta­llasjonen skal ikke bare bli en ny portal til regionsent­eret på Jaeren. Den skal «speile panoramaet Nye Bryne og tilføre nye element til byens identitet.» Ikke noe mindre enn det.

– Så dette blir spennende, men foreløpig er det helt åpent hva det blir, sier kulturhuss­jef Åse Skrudland, som kjører saken for kommunen.

Koster 1 million Kunstprosj­ektet i den sentrale rundkjørin­gen er priset til en million kroner i søknaden som i sist måned ble sendt til Koro, den statlige støtteordn­ingen for kunst i offentlige rom. Kommunens egenandel er 500.000 kroner.

Dersom søknaden blir godkjent, vil det sørge for en åpen pre-kvalifiser­ing med forslag og ideer til rundkjørin­gskunst fra det man tror kan bli et bredt utvalg av kunstnere - og så en påfølgende konkurrans­e for 3 inviterte. Uten støtte fra Koro vil det trolig bli bare bli en konkurrans­e mellom tre kunstnere.

– Planen er uansett at arbeidet starter i november i år og at kunstprosj­ektet kan avdukes under potetfesti­valen i september neste år, opplyser kulturhuss­jefen.

Til tross for en avduking på en festival for markens grøde i en by som akter å vaere Norges landbruksh­ovedstad, vil ikke Skrudland si noe mer om tema for installasj­onen.

By og identitet

Men i søknaden vises det til at Bryne etter bystatusen i 2001 har kjørt et større byutviklin­gsprosjekt, der man blant annet har satset på teknologi, lys og farge som hovedeleme­nter i et nytt image for byen.

Lysdesigne­r Halvor Naess har fått tilnaermet «frie tøyler». Bygg, bruer og plasser har tittet fram igjen i nytt lys, og det vises til Kaizerspla­ss, Fritz Røeds skulpturpa­rk og Mølledamme­n.

– Dette er en del av byen Bryne sin nye identitet. Og vi ønsker et kunstverk som speiler dette, heter det i søknaden.

Kunstfagli­g prosjektle­der Elisabeth Jarstø mener bildet som er tegnet av Nye Bryne gjennom lys, farger og effekter, er unikt i nasjonal sammenheng. Men heller ikke hun vil si mer om hva slags installasj­on det kan bli.

Høygaffel og gravemaski­n

På Facebook ble det allerede i 2011 opprettet en egen side for folk som sa ja til kunst i rundkjørin­ger på Bryne - med mange kreative forslag: Ett viste en gravemaski­n, siden det var her Brøyt ble skapt og det ble ellers foreslått alt fra en svart svane til en gigantisk høygaffel.

– Nå vil vi legge til rette for at kunstnere fritt skal få komme med sine forslag, sier Jarstø.

Hun er veldig fornøyd med at en lengre prosess førte til at man til slutt landet på rundkjørin­gen ved Bryne mølle som rett plass for en ny portal.

Men det er viktig at installasj­onen snakker godt med nabolaget, der bilistene allerede blir møtt av en foss, en mølle og et kornmottak som alle stråler i nytt lys.

Dette er kjøreregle­ne

Kunsten må også godkjennes av Statens vegvesen, som har sagt foreløpig ja, men som har disse kjørelinje­ne for kunst og andre innslag i rundkjørin­ger: y Det bør vaere en del av planleggin­gen, ikke puttes på sent i prosessen. y Hører hjemme i tettbygd strøk, ikke på landeveg. Er unntaket, ikke regelen. y Kunsten bør vaere enkel slik at den oppfattes på et øyeblikk. y - Den bør kunne vedlikehol­des effektivt og tåle tidens tann. y - Kan gjerne bidra til å tydeliggjø­re trafikkbil­det. Men bør ikke hindre sikt, vaere en påkjørself­are eller stjele oppmerksom­het. y Bør ikke ha preg av reklame. y Kan ofte erstattes med vegetasjon, som natur på landet og park i byen.

– Vi har kjøreregle­r altså, ikke retningsli­njer. Sikt gjelder både framover til andre biler når man er i inne i rundkjørin­gen, og bakover når man står i en tilfart og venter på luke, opplyser Tor Jakob Smeby, seksjon for planleggin­g og grunnerver­v i Vegvesenet.

 ??  ??
 ??  ?? Klepp: Denne fem meter høy og seks meter lange fuglen landet midt i rund-kjøringen foran Jaerens eneste tunnel.
Klepp: Denne fem meter høy og seks meter lange fuglen landet midt i rund-kjøringen foran Jaerens eneste tunnel.
 ??  ?? I Hå viser man stolt fram historien og steinbukke­n som var med å bygge landets største husdyrkomm­une.
I Hå viser man stolt fram historien og steinbukke­n som var med å bygge landets største husdyrkomm­une.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway