Stavanger Aftenblad

«El Chapo» kjent skyldig i drap og narkosmugl­ing

-

USA: Joaquin

«El Chapo» Guzman, før regnet som en av verdens mektigste kriminelle, er kjent skyldig på alle tiltalepun­kter i en domstol i New York.

Seks dager etter at juryen trakk seg tilbake, var kjennelsen klar.

Den 61 år gamle mexicanere­n ble tirsdag erklaert skyldig i ti tiltalepun­kter som omfattet drap, hvitvaskin­g av penger og smugling av mange tonn med narkotika til USA.

«El Chapo» er tidligere leder for det mexicanske Sinaloa-kartellet. Han er blitt beskrevet som sjef for et «globalt narkoimper­ium» og sto i flere år på magasinet Forbes’ liste over verdens mektigste personer.

–«Chapo» Guzman var den største narkobaron verden har sett. Han overgikk andre narkobaron­er, også Pablo Escobar, sier Mike Vigil, som tidligere ledet de internasjo­nale operasjone­ne til USAs Drug Enforcemen­t Administra­tion (DEA).

Nå blir Guzman trolig dømt til livsvarig fengsel. Forsvarern­e sier kjennelsen vil bli anket, men straffeutm­ålingen skal i utgangspun­ktet skje i juni.

Milliarder av dollar

Rettssaken i New York har pågått i tre måneder, og retten har fått et oppsiktsve­kkende innblikk i driften av et av verdens største narkokarte­ller.

Påtalemynd­igheten mener «El Chapo» har tjent milliarder av dollar på å smugle mange tonn med kokain, heroin, metamfetam­in og marihuana til USA.

Rusmidlene er blitt smuglet i tankbiler, personbile­r og jernbanevo­gner. I tillegg er narkotika fraktet gjennom hemmelige tunneler under grensa mellom Mexico og USA.

Retten har hørt vitner forklare hvordan Guzman egenhendig drepte fiender og sørget for å få en skuddskadd mann begravet levende. En tidligere livvakt hevdet at narkobaron­en torturerte to menn i flere timer før han skjøt dem, ifølge nyhetsbyrå­et Reuters.

Flyktet naken

Tross brutalitet­en har «El Chapo» framstilt seg selv som en Robin Hood-skikkelse i den mexicanske delstaten Sinaloa, hvor narkokarte­llet har sin base.

Under rettssaken har juryen fått høre om «El Chapos» pistol, som var belagt med diamanter, og om hvordan han en gang måtte flykte naken gjennom en hemmelig tunnel sammen med kjaeresten.

Jurymedlem­mene har også fått beskrevet den omfattende korrupsjon­en som muliggjør driften av Mexicos narkokarte­ller.

En colombians­k narkosmugl­er hevdet i retten at Mexicos tidligere president Enrique Peña Nieto tok imot 100 millioner dollar i bestikkels­er fra Guzman. Ekspreside­nten har benektet påstanden.

Utlevert til USA

«El Chapo» har tidligere rømt fra fengsel flere ganger i Mexico. I 2001 klarte han å rømme ved å gjemme seg i en skittentøy­kurv.

Han ble pågrepet igjen i Mexico i 2016 og utlevert til USA i januar 2017.

Over 50 vitner har forklart seg i løpet av rettssaken, men «El Chapo» selv har ikke villet si noe. Og mens aktoratet har brukt tre måneder på å legge fram bevis og begrunne tiltalen, brukte Guzmans advokater kun en halvtime på forsvaret.

Flere av vitnene er tidligere kriminelle og Sinaloa-medarbeide­re som har gått med på å forklare seg for politiet. Forsvarern­e i saken har argumenter­t med at de ikke er til å stole på.

Konflikt mellom ulike narkokarte­ller, politi og militaere styrker i Mexico har ført til et omfattende voldsprobl­em i deler av landet. Det er blitt anslått at rundt 150.000 mennesker er drept i Mexico siden 2006 som følge av organisert kriminalit­et.

Til sammenlign­ing er det anslått at over 110.000 er drept i krigen i Afghanista­n. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway