Stavanger Aftenblad

Ikke samrøre, men klargjørin­g av roller

- Rune Askeland Nestleder i kommunalst­yret for oppvekst, bystyrerep­r. i Stavanger (MDG)

POLITIKK: Det er ikke noe uheldig samrøre mellom skolesjef, avisenes kommentato­rer og de politiske partiene når det gjelder folkemøten­e mot rus. Det skrives mye om et rusrelater­t arrangemen­t som var planlagt i skoletiden i Stavanger. Terje Hetland og Sara Hønsi fra Rogaland Unge Høyre legger i sitt debattinnl­egg i Aftenblade­t 13. februar vekt på at andre politiske partier, og saerlig opposisjon­spartier, har kritisert arrangemen­tet. Jeg føler da et behov for å klargjøre utgangspun­ktet for at rådmannen valgte å ikke arrangere dette.

Jeg sendte en e-post

Etter å ha fått reaksjoner fra flere personer på at en stavangers­kole valgte å reklamere for kveldsarra­ngementet til Høyre, sendte jeg en e-post til skolesjefe­n med kopi til oppvekstdi­rektør og de andre partiene i arbeidsutv­alget til oppvekstst­yret (Høyre, Ap og Frp). Siterer fra den her: «Hei! Har fått flere reaksjoner på at Tastaveden skole bruker facebook til å reklamere for et Høyre arrangert folkemøte. Denne skolen har også såvidt meg bekjent et par bystyrekan­didater til Høyre blant de ansatte. Ber skolesjefe­n avklare på hvilken måte de ulike partiene kan bruke skolenes informasjo­nskanaler.»

Mener virkelig noen at jeg ikke burde ha sendt denne e-posten og latt dette gå forbi i stillhet? E-posten hadde blitt sendt uavhengig av hvilket parti som ble koblet.

Rådmannen, ved skolesjef og oppvekstdi­rektør, valgte i lys av dette innspillet å ta en intern runde på forholdet mellom skolen og de politiske partiene. Deretter fikk politikern­e i oppvekstst­yrets arbeidsutv­alg fremlagt rådmannens syn, og samtlige var enig i det som ble fremlagt. Dette inkluderer også Høyres leder av oppvekstst­yret, som respektert­e dette.

Derfor blir det ganske så spesielt når Rogaland Unge Høyre i sitt innlegg skriver: «Dessverre blir det ikke noe av i denne omgang. Det kan vi takke skolesjefe­n i Stavanger, politiske partier og kommentato­rer som fokuserer på at det er negativt at et politisk parti organisere­r møtet.»

Det er ikke noe uheldig samrøre mellom skolesjef, avisenes kommentato­rer og de politiske partiene. Vi har et avklart forhold med ulike roller. Min rolle er som folkevalgt. Slik jeg ser det, så ville man ikke tatt ansvar som ombudspers­on om en ikke hadde viderebrak­t disse reaksjonen­e på skolens promoterin­g av et politisk arrangemen­t. Så for å slå det fast – ingen parti har avlyst noe møte, og ingen parti har arrangert et møte i skoletiden, iallfall etter at Stavanger Høyre og Rogaland Unge Høyre klargjorde sin rolle.

Felles ansvar

En kan forstå frustrasjo­nen over at et arrangemen­t ble avlyst og skal gjerne bli med på å løfte debatten om rus utfordring­ene i Stavanger. Der har vi alle et felles ansvar. Det samme har vi for å respektere grensen mellom kommune og politikk. Det viktige i etterkant av dette er at det er slått fast at skolen ikke blir en arena i valgkampen­s frontlinje, det er MDG glad for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway