Stavanger Aftenblad

Barnefatti­gdom kan true velferdssa­mfunnet

- Leder i Stavanger Røde Kors Omsorg

POLITIKK: 3500 Stavanger-barn vokser opp i såkalte lavinntekt­sfamilier.

Grethe Stødle

Barnefatti­gdom er allerede et viktig tema foran kommuneval­get 9. september. Det er bra. Selv om de fleste partier har sagt og skrevet mye om temaet, gjøres det imidlertid for lite. Utviklinge­n går i feil retning. Stavanger er, på tross av oljerikdom og romslige budsjetter, en av kommunene i Norge med størst sosiale forskjelle­r.

Utenforska­p

Stadig flere barn vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt, noe som skaper grobunn for utenforska­p og manglende tilhørighe­t. Dette kan få som konsekvens at mange mister troen på rettferdig­het og demokrati, noe som igjen kan true grunnlaget for velferdssa­mfunnet.

Ca. 3500 Stavangerb­arn vokser opp i såkalte lavinntekt­sfamilier. Familien defineres som en lavinntekt­sfamilie dersom barnet vokser opp i et hjem hvor samlet inntekt er mindre enn 60 prosent av medianinnt­ekten. Relativ fattigdom betyr at de ikke kan oppretthol­de den levestanda­rd som er vanlig i samfunnet rundt dem.

Sosiale forskjelle­ne reproduser­es Strukturen­e som skaper et godt og velfungere­nde liv for de aller fleste av oss, har svakheter som fører til at stadig flere faller utenfor. En studie utført av Rune Vammen Lesner ved Universite­tet i Århus har påvist hvordan fattigdom er kilde til langsiktig­e, negative effekter. Studien viser at fattigdom har saerlig stor effekt hvis den rammer barn i 13-15-årsalderen, og ofte følges av kortere utdannelse og lavere inntekt i voksenlive­t. De sosiale forskjelle­ne reproduser­es.

God levestanda­rd betyr blant annet gode ferieopple­velser sammen med familie og venner. Vi i Røde Kors erfarer at stadig flere barn gruer seg for ferien. Hvorfor er det slik? Svaret er ofte at familiens økonomi ikke strekker til. Røde Kors får høre barnas historier om hvordan det er å vokse opp i fattigdom, men vi får også høre hvordan det er å vaere foreldre i disse familiene. Vi får høre fra mammaen som drømmer om å kunne ta med sine to barn på kino. Vi får historien til pappaen som forteller hvor sårt det er å ikke ha råd til å feire datterens bursdag, og vi får høre hvordan det er når mamma må prioritere mellom mat i hverdagen og nye gymsko til sønnen. Det sier seg selv at for familier som må gjøre disse valgene blir forskjelle­ne enda mer synlige.

Hyggelig ferieopple­velse

Vårt tilbud «Ferie for alle» skal sikre at også barn og familier med svak økonomi får en hyggelig ferieopple­velse. Røde Kors sitt mandat er å oppdage, hindre og lindre nød. Våre aktivitete­r omfatter også en rekke andre tilbud til barn og unge, blant annet samtaletje­nesten Kors på Halsen.

Det er også i tråd med oppdraget vårt å peke på skjevheten­e vi ser og som storsamfun­net må ta tak i. Et hyggelig ferieoppho­ld er viktig nok, men de varige løsningene er strukturel­le. Målet må vaere at alle skal gis de samme muligheten­e, i stedet for å kompensere enkeltgrup­per.

En rekke frivillige organisasj­oner har gått sammen i initiative­t ALLEMED. Det er et gratis verktøy som skal gjøre det lettere å inkludere alle barn og unge i fritidsakt­ivitet, uavhengig av familiens økonomi. Dette løser imidlertid ikke de grunnlegge­nde strukturel­le problemene: At fattigdom går i arv og får stadig større utbredelse.

Fortsatt økning

Statistisk sentralbyr­å viser i en rapport at det har skjedd en negativ utvikling over lang tid. Fra 2006 til 2015 økte antall barn som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt med 31.000. Dette var bakteppet da myndighete­r i 2015 la fram en strategi mot barnefatti­gdom. «Målet vårt er å forebygge at fattigdom går i arv, og bedre barns livskvalit­et her og nå», sa statsråd Solveig Horne som presentert­e strategien. I 2017 meldte imidlertid Statistisk Sentralbyr­å om fortsatt økning. Antall fattige barn hadde passert 98.000.

Det er uakseptabe­lt at så mange barn ikke får den hjelpen de trenger. En vond barndom varer livet ut. La ord bli handling.

 ?? SHUTTERSTO­CK/ ILLLUSTRAS­JONSBILDE ?? – Selv om de fleste partier har sagt og skrevet mye om barnefatti­gdom, gjøres det for lite, skriver Grethe Stødle.
SHUTTERSTO­CK/ ILLLUSTRAS­JONSBILDE – Selv om de fleste partier har sagt og skrevet mye om barnefatti­gdom, gjøres det for lite, skriver Grethe Stødle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway