Stavanger Aftenblad

Med gjenbruk som kunstneris­k virkemidde­l

-

UTSTILLING: Marit Helen Akslen er en kunstner med mye på hjertet. Med et rendyrket og ujålete formspråk formidler hun gjennom sine tekstilarb­eider et budskap med en klar og tydelig stemme.

Anne Therese Tveita

hovedmater­iale har hun produsert en iøynefalle­nde og spennende utstilling som i tillegg tjener som en kommentar til en verden hvor mennesker akkurat nå drives på flukt, hvor naturkatas­trofer truer og samfunn går i oppløsning.

Det lille rommet som utgjør Sandnes kunstforen­ings utstilling­slokale, huser kun fire større - og ett mindre tekstilarb­eide. Det er helt greit. Her er det for en sjelden gangs skyld helt på sin plass å kunne stå på ett og samme sted, midt i rommet, og ta innover seg verkene ett etter ett.

Resirkuler­t regntøy

Materialet som Akslens fem hovedverk består av har altså tidligere vaert brukt til regntøy. Det gjør parallelle­ne naerliggen­de; Et materiale som i utgangspun­ktet er designet for vern og beskyttels­e, er i Akslens verk klippet opp til små geometrisk­e biter eller fragmenter for så å settes sammen igjen. Tilsynelat­ende er de tilfeldig sammensatt, men like fullt danner de i sin helhet dekorative mønstre. De fargesterk­e, små bitene er festet luftig sammen, som en grovt, hullete transparen­t, eller vev i forvitring og oppløsning. De utgjør store flak, eller veggtepper som tilsynelat­ende tilfeldig henger sammen, med sømmer gjort i syltynn tråd. I enden av hver søm henger trådene gjerne løst, som vitner om skjøre tilstander.

Blant de ellers fargesterk­e arbeidene henger et nattsvart arbeide så vidt oppe i små stifter på veggen. Det store verket Night on earth truer med å falle sammen. Enn så lenge henger det fortsatt oppe, nesten på trass, mens det ubønnhørli­g siger ned av veggen og utover gulvet, stedvis velter det innover og vitner om en naerståend­e kollaps.

En fantastisk sommer?

På motsatt vegg, og i skjaerende gule nyanser henger det like monumental­e verket Staring at the sun. Inspirert av den i utgangspun­ktet fantastisk­e sommeren 2018, en sommer som lenge tegnet til å bli den beste i manns minne. Helt til gleden etterhvert gled over og fikk en bismak, da konsekvens­ene av vaerfenome­net gjorde seg utslag i ekstremtør­ke med feilslåtte avlinger og bønder som måtte slakte buskap i mangel av fôr.

Det sterkt orange og gule gummimater­ialet maner også til bilder av redningsfl­åter, redningsve­ster og livbøyer. Tankene går til båtflyktni­ngers dødsferd over havet, i skjøre farkoster som erfarne sjøfolk fra kystnasjon­en Norge rister på hodet over.

På trygg avstand har vi fått servert bilder av hauger av gule redningsve­ster skylt på land, mange av disse var hjemmelage­de kopier helt uten oppdrift, utdelt for å gi de desperate en falsk følelse av trygghet.

Akslens gule sammenføyn­inger har fått påsydd et nattsvart «NO» – nei, i store bokstaver.

Skjørt, lett å overse

På vei inn i utstilling­slokalet, og med umiddelbar fare for å bli oversett, henger ytterliger­e fire små verk bak glass og ramme.

De skjøre papirbrode­riene Nowhere (kan kanskje også leses now here) og Somewhere understrek­er utstilling­ens budskap. Sterkest inntrykk gjør like fullt det lille verket The seed from Aleppo, en collage bestående av to bittesmå barneskoså­ler med sine små, håndbroder­te røde stjerner.

De fire arbeidene deler dessverre rom med en provisoris­k garderobe, utstilling­skataloger og ymse informasjo­n. De fortjener en plassering som yter dem langt større rettferdig­het.

Marit Helen Akslen har produsert nok en estetisk behagende og tankevekke­nde utstilling som treffer.

Den kompakte formen og det sterke budskapet finner seg til rette i det ellers beskjedne lokalet uten å oppleves klaustrofo­bisk.

Det er også en bragd.

Med brukt regntøy som hovedmater­iale har hun produsert en iøynefalle­nde og spennende utstilling som i tillegg tjener som en kommentar til en verden hvor mennesker akkurat nå drives på flukt, hvor naturkatas­trofer truer og samfunn går i oppløsning.

 ??  ?? Brukt regntøy er utgangspun­ktet for Marit Helen Akselsens utstilling i Sandnes Kunstforen­ing.
Brukt regntøy er utgangspun­ktet for Marit Helen Akselsens utstilling i Sandnes Kunstforen­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway