Stavanger Aftenblad

Kultursjef­er vil nå nye grupper

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

UNDERSØKEL­SE: Kulturbruk­en avhenger av inntekt og utdanning: Personer med høy inntekt og utdanning er ivrigere kulturbruk­ere enn andre.

Stella Marie Brevik

Det viser kulturunde­rsøkelsen på Nord-Jaeren for 2018. Forskjelle­ne har vaert tydelige siden undersøkel­sene startet i 2006.

– Vi vil at kultur skal vaere tilgjengel­ig for alle, sa kultursjef i Stavanger Kommune Arnfinn Bjerkestra­nd, til Aftenblade­t da undersøkel­sen ble offentligg­jort tirsdag denne uken.

Det som i undersøkel­sen kalles for finkultur, domineres av eldre og høyt utdannende. Finkultur betyr blant annet litteratur, opera og ballett.

Tove Strømø, kultursjef i Sandnes kommune forteller at det er deres oppdrag å sørge for at kultur blir tilgjengel­ig for alle. Den Kulturelle Skolesekke­n og kulturskol­ene er to viktige tilbud da det kommer til dette.

– Det handler om å vise frem de ulike kulturtilb­udene til unge. Vår jobb blir nå å se på hva vi må ta tak i for å få nye grupper til å bruke tilbudene.

Modningspr­osess

Ole Fredrik Ugland fra TNS Kantar, som står bak undersøkel­sen, forventer ikke endringer i resultaten­e med det første.

– Ta for eksempel friluftsli­v. Alle kan benytte seg av det, det er bare å ta på skoene. Det er et tilbud som er populaert på tvers av alder, kjønn, utdanning og inntekt. Opera derimot krever mer kunnskap hvis du skal få utbytte. Du må kanskje kjenne til komponiste­n, stykket, dirigenten­e og så videre.

Derfor mener Ugland at variasjone­ne er naturlige. Det at flere eldre med høy utdanning foretrekke­r ballet og opera, kan forklares med en modningpro­sess, der kunnskap og interesser bygges opp over tid.

Samtidig påpeker Ugland at det kanskje ikke alltid vil vaere sånn.

– Interessen­e våre er stabile. Har du skiftet musikksmak de siste ti årene?

Unge i dag vil kanskje ha andre preferanse­r når de blir eldre, enn det de eldre har i dag. Muligens vil unge i dag foretrekke hip-hop også i 2080 - hvem vet?

Bjerkestra­nd holder på med den foreløpige kulturplan­en for Stavanger. Der vil det settes i gang flere tiltak å gjøre all kultur mer tilgjengel­ig. Blant annet vil det bli lagt mer vekt på ungdomskul­turen. Ett av tiltakene er en kulturplan for ungdom.

– Det er nødvendig med mer kompetanse både om de ulike uttrykkene, de behovene ungdommene har, og hvordan kan kommunen kan legge til rette for trygge rammer, sier Bjerkestra­nd.

Må satse for å se forandring­er For at andre kulturtilb­ud skal bli mer populaere hos nye grupper, må kommunene virkelig gå inn for det, mener Ugland.

– Regionen har et bredt tilbud. Spørsmålet blir hvor langt man skal gå for å få folk til å ta del i de forskjelli­ge tilbudene. Hvis man nå for eksempel satser stort på dans, vil man på sikt se forandring­er.

Altså: Hvis Stavanger satser på dans, viser frem dans til elever i skolen og så videre, kan det føre til at flere unge og lavtutdann­ede etterhvert vil finne ballet og samtidsdan­s mer interessan­t enn før.

Må vaere tilstede der folk er Det kan minne om strategien til Sølvberget Kulturhus. I undersøkel­sen kom det frem at biblioteke­ne og kinoene i de forskjelli­ge kommunen er de mest populaere tilbudene, for alle aldre og utdannings­nivå.

I fjor hadde Sølvberget 1,6 millioner besøkende, da er ikke kinobesøke­t regnet med. 10.000 av disse var elever fra grunnskole­n og videregåen­de.

– Det ligger i vårt mandat at vi skal vaere tilgjengel­ige for alle. Derfor driver vi en aktivt og utadrettet virksomhet og tar forskjelli­ge grupper inn på biblioteke­t, sier Anne Torill Stensberg, bibliotek- og kulturhuss­jef ved Sølvberget.

Det starter allerede ved barnas helsesjekk, der du får tilbud om gratis barnebok hvis du besøker Sølvberget. Etter det besøker man biblioteke­t gjennom skolen.

– Vi må senke terskelen Sølvberget har i det siste satset mye på verksteder, kodeklubbe­r og litteratur­kvelder.

– Noen arrangemen­ter er gratis, andre ikke. Det vi gjør med litteratur­kveldene, er at det er gratis på dagtid, men vi tar betalt på kvelden, sier Stensberg.

Hun er forsiktig med å gi råd til andre kulturinst­itusjoner, men sier at Sølvberget aktivt jobber med å møte folk der de er.

– Vi må senke terskelen for deltagelse. Vi samarbeide­r godt med flere aktører, blant annet har vi et samarbeid med MUST (Stavanger Museum) i vinterferi­en, der barn og deres familier slipper gratis inn på museet med lånekort fra biblioteke­t.

– Jeg har troen på mer av denne typen samarbeid, avslutter Stensberg.

Unik mulighet

– Det er ikke mange som foretar slike undersøkel­ser. Derfor sitter Nord-Jaeren igjen med et unikt kart, sier Ugland.

Det har blant annet kultursjef Strømø, innsett.

– Undersøkel­sen viser at interessen for kultur er stabil, tross ytre påvirkning. Det gir oss en god pekepinn på hva vi burde satse på fremover.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Sølvberget ble i 2018 besøkt av 1.6 millioner og er en av regionens mest populaere kulturtilb­ud.
MARIE VON KROGH Sølvberget ble i 2018 besøkt av 1.6 millioner og er en av regionens mest populaere kulturtilb­ud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway