Stavanger Aftenblad

Roald Amundsen – folkehelt og drittsekk

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

FILM: Mennesket Roald Amundsen kommer svaert dårlig ut av denne filmen, som likevel ikke går langt nok i å ta et oppgjør et antikvaris­k, historisk syn på hva som kjennetegn­er en helt. Amundsen

Sjanger: Biografisk drama. Nasjonalit­et: Norge 2019. Regi: Espen Sandberg. Manus: Ravn Lanesskog. Skuespille­re: Pål Sverre Hagen, Katherine Waterston, Christian

Rubeck, Ida Ursin Holm, Trond Espen Seim, Ruby

Dagnall, Ole Christoffe­r Ertvaag, Fridthjov Såheim, Glenn André Kaada. Lengde: 2 timer 5 min. Aldersgren­se: 12 år. Kinopremie­re: 15. februar.

Roald Amundsen var den første som seilte gjennom Nordvestpa­ssasjen. Den første på Sydpolen, og den første som fløy over Nordpolen. Uansett: Han var den første som nådde både Sydpolen og Nordpolen. Det gjorde ham til verdens største polfarer. Og han var norsk!

Først og størst. Det var aeren for det som drev ham. Drømmene hans var også de største, og han ga alt for å nå dem.

Nordmenn flest kjenner navnet hans fra historien. Han plantet jo det norske flagget på Sydpolen, og slo britiske Scott i kappløpet. En nasjonalhe­lt som satte Norge på kartet: Norge! Norge!

Men nå har vi jo så mange andre eventyrere som har gått både til polpunkten­e og de høyeste fjelltoppe­ne. Utover å vaere først, og datidens største, hva annet står Roald Amundsen for?

Lite og ingenting som er relevant i dag, er konklusjon­en fra «Amundsen».

Nasjonalt helteepos?

Men litt for lenge føles «Amundsen» bare som nok et actionog prøvelsesf­ylt helteepos av den lettere nasjonalno­stalgiske sorten, som «Max Manus», «Kampen om tungtvanne­t», «Birkebeine­rne», «Kongens nei», «Den 12. mann» og «KonTiki»: alle sammen om modige og tapre menn som bakser rundt i ugjestmild natur og/eller står opp mot en felles fiende.

Og her spares det ikke på krydderet: pompøs musikk, pompøs, teatralsk dialog og selvhøytid­elige menn. Man kan bli flau av mye mindre nasjonal stormannsg­alskap enn dette.

Portrettet av mennesket Roald Amundsen fortellers via rammen en samtale mellom broren Leon Amundsen og Roalds elskerinne Bess Magids. De to brødrene, som før jobbet så tett sammen, har vaert uvenner i mange år. Bess er kommet fra Canada fordi Roald er meldt savnet, fryktet død.

Gjennom samtalene mellom de to får vi gradvis et mer nyansert bilde av mennesket Roald Amundsen. Vakkert er det ikke, og ikke saerlig oppklarend­e. Men gjennom diskusjone­ne mellom de to, skrapes det også i forestilli­ngen om hva som definerer en helt. Dette er helt klart den mest interessan­te og engasjeren­de delen av filmen, men den går ikke langt nok.

For hva er målet med «Amundsen»? Å fortelle historien om en eventyrer og nasjonal folkehelt, på godt og vondt? Å rive ned et gammeldags, maskulint heltebilde? Filmskaper­ne lykkes ikke med å få disse to motivene til å jobbe på lag på en måte som engasjerer.

Fortjener ikke film

Visuelt er «Amundsen» slående og påkostet, fra de lekreste salonger til det kaldeste isøde. Skuespille­rprestasjo­nene og rollebeset­ning er solide, kostymer og sminke er imponerend­e autentisk. Men Pål Sverre Hagens Amundsen har så mange forskjelli­ge utseender at han nesten blir vanskelig å kjenne igjen mellom tidsepoken­e.

Totalt gir «Amundsen» (kom de ikke på en mer slående tittel?) et bilde av nasjonalhe­lten vår som en usjarmeren­de, uforsonlig og ekstremt selvgod og egoistisk mann, uten at vi forstår helt hvorfor. Født på solsiden, med et kobbel av tilrettele­ggere rundt seg, som han selv ikke delte noe aere med.

En mann som i rettferdig­hetens navn ikke fortjener et filmportre­tt om seg selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway