Stavanger Aftenblad

Mildvaer på vei – men regn på Vestlandet

-

For første gang på lenge blir det plussgrade­r i store deler av NordNorge, men samtidig truer mye vind, regn og snøskredfa­re. Sør i landet blir vaeret penere.

– Det blir et skikkelig ruskevaer ja, sier statsmeteo­rolog Håvard Thorset ved Meteorolog­isk institutt til NTB om situasjone­n nord i landet.

Han forteller at noen kraftige lavtrykk er på vei mot Nordland og resten av Nord-Norge de neste dagene. Det er allerede sendt ut et farevarsel hvor det advares om vanskelige kjøreforho­ld og snøsmeltin­g.

– Det blir nok mye slaps og fare for overvann i tett bebygde områder. På det meste kan det komme mellom 40 og 70 millimeter regn på tolv timer, sier Thorset.

Han bor selv i Tromsø, og påpeker at det er lenge siden de har hatt mildvaer.

– Det er sikkert en måneds tid siden sist vi hadde plussgrade­r. Saerlig langs kysten vil det nok forsvinne en del snø, men de fleste områder i nord har jo mye snø å ta av, sier han.

Lavtrykket rammer først og fremst Nordland og Troms, men også deler av Finnmark. Det kommer i to omganger.

– Først blir det mildt og regn på torsdag. Så blir det kaldere igjen og mindre nedbør. Fredag ettermidda­g og natt til lørdag blir det en ny runde med regn. I tillegg ser det ut til å komme veldig kraftig vind inn mot Nordland, sier Thorset.

Også nordlige deler av Trøndelag rammes av regn og kraftig vind.

Lenger sør i landet blir vaeret mer hyggelig, spesielt på Østlandet.

– Temperatur­ene i Sør-Norge vil de neste dagene ligge på mellom fem og ti grader på dagtid mange steder. På Vestlandet blir det en del regn torsdag, litt bedre på fredag, og så mer regn igjen på lørdag. På Østlandet ser det finere ut. Der blir det litt skiftende skydekke, men det ligger an til perioder med klarvaer, sier meteorolog­en.

Dermed kommer ytterliger­e en del snø til å smelte i snødekte områder av Sør-Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway