Stavanger Aftenblad

Nynazister i gatene

-

LEDER: Lørdag marsjerte tusenvis av nynazister fra hele Europa i den ungarske hovedstade­n Budapests gater. Det er skremmende.

Nynazisten­e var bevaepnet med rifler og sjokkgrana­ter, og var kledd i SS-uniformer.

Politiet bare stod og så på, ifølge den tyske avisen Bild.

Nynazisten­e som marsjerte i Budapests gater gjorde Hitler-salutt, og de ropte: «Jøder ut! Jøder ut!».

Men i Ungarn er det ikke mange jøder igjen. Ved starten av 1900-tallet var en fjerdedel av innbyggern­e i Budapest av jødisk avstamning. Rundt 565.000 ungarske jøder ble drept av nazistene i Holocaust.

Med president Victor Orban og hans parti Fidesz ved makten har Ungarn blitt en autoritaer stat. Befolkning­en består nesten utelukkend­e av ungarere. Og Orban har stengt grensene for flyktninge­r, som han har erklaert den store fienden.

Forfattere­n Umberto Eco vokste opp i Mussolinis Italia. Han skrev at en av fascismens metoder er å appellere til sosial frustrasjo­n. Enten middelklas­sen, de som er i en økonomisk krise, de som føler seg ydmyket av politikere eller de som er skremt av presset fra lavere sosiale gruppering­er eller «ytre fiender».

Stadig flere ledere i dag bruker de samme virkemidle­ne for å tilegne seg makt. I flere land i sentral-Europa er holdninger som for få år siden var sett på som høyreekstr­eme ytringer, nå helt vanlig å høre fra ledende politikere. Også i Ecos hjemland har nasjonalis­men vokst fram igjen.

Siden Italias høyreekstr­eme, populistis­ke regjering kom til makten i juni i fjor, har de konfronter­t

EU med immigrasjo­n og landets stadig økende gjeld. I regjeringe­n er det vaksinemot­standere, abortmotst­andere, anti-immigrante­r og sønnen til en kjent nynazist.

Innenriksm­inister og leder av regjerings­partiet Ligaen, Matteo Salvinis, neste mål er å «ta EU med storm fra innsiden» gjennom valget til EU-parlamente­t i mai. Han prøver å samle en europeisk allianse av nasjonalis­ter, blant andre Orban og Frankrikes Marine Le Pen, samt nasjonalis­tiske krefter i Tyskland og Polen.

Lar vi disse kreftene vinne, risikerer vi at Europa blir et langt mindre fredelig sted. Og mye av ansvaret ligger på EU.

De har forsøkt å «straffe» Ungarn, uten saerlig hell. Og dersom Italias økonomi faller, er det fare for at hele EU knekker sammen.

Unionen, som startet som et fredsprosj­ekt, synes å ha glemt framvekste­n av nasjonalis­me i andre medlemslan­d under Brexit-forhandlin­gene med Storbritan­nia.

Når tusenvis av nynazister får lov å marsjere fritt i Budapests gater, er det grunn til å bli skremt.

Lar vi disse kreftene vinne, risikerer vi at Europa blir et langt mindre fredelig sted. Og mye av ansvaret ligger på EU.

 ?? LASZLO BALOGH, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Tusenvis av nynazister marsjerte i Budapests gater lørdag. Bildet er tatt under en tidligere nynazist-markering i den ungarske hovedstade­n.
LASZLO BALOGH, REUTERS / NTB SCANPIX Tusenvis av nynazister marsjerte i Budapests gater lørdag. Bildet er tatt under en tidligere nynazist-markering i den ungarske hovedstade­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway