Stavanger Aftenblad

Mer system, mindre individ

-

KRONIKK: Aftenblade­ts serie om Siw er skrevet med empati og respekt. Den samme empatien og omtanken gis imidlertid ikke til menneskene som skulle hjelpe Siw. umulig å se for seg noe samarbeid knyttet til Siw. Hvordan skulle det foregått i praksis?

Mindre adgang til tvangsbruk Aftenblade­t har vaert del av en offentligh­et som gradvis har erodert bort muligheter til å bruke tvang. Brukerorga­nisasjoner, politikere og mediene har vaert med på drive fram denne utviklinge­n. Alle trender går i retning at tjenestele­verandører pålegges mer brukerstyr­ing, mindre tvang og mer samarbeid mellom tjenestele­verandører.

Fra og med 1.1.2019 skal pakkeforlø­p følges for tverrfagli­g spesialise­rt rusbehandl­ing og for psykisk helsevern. Brukermedv­irkning er her sentralt – brukere skal delta i utforminge­n av sitt eget behandling­sforløp. Pakkeforlø­pene formaliser­er ansvaret til kommunehel­setjeneste­n og spesialist­helsetjene­sten vedrørende samarbeid om forløp.

1.9.2017 ble det også innført endringer i lovverket som regulerer bruk av tvang i psykisk helsevern. Den største endringen var at det kreves manglende samtykkeko­mpetanse for at man skal kunne vedta tvangstilt­ak. Disse endringene må sees i lys av en samfunnstr­end der psykiatrie­ns handlingsr­om reduseres. Dette er i tråd med det som før har vaert Aftenblade­ts agenda, og det er i tråd med det flere pasientorg­anisasjone­r har ønsket.

Mer arbeid, men uten mer ressurser Formaliser­ing og byråkratis­ering er endringer på systemnivå som påfører den enkelte tjenestele­verandør økt arbeidsbel­astning. Alle mennesker gjør feil, trolig også Aftenblade­ts journalist­er. Når man både skal møte pasienter og tilby dem god behandling, samtidig som man skal vaere byråkrat og mestre papirmølle­n, krever det stor evne til å holde mange baller i luften og dermed mye av mentale ressurser hos behandler. Dette gjør at hver pasient tar mer ressurser, men det har ikke fulgt slike økte ressurser med de økte kravene.

Gode systemer er robuste selv om enkeltindi­vider gjør feil. Hvis Aftenblade­t ønsker en interessan­t debatt, burde avisen ikke henge ut fastlegen til Siw, men fokusere på hvordan helsetjene­ster er organisert med tanke på robusthet og sikring når menneskeli­ge feilhandli­nger skjer, og de burde fokusere på ressurssit­uasjonen i helse- og sosialvese­net.

Vi har altså en situasjon der det er stadig mindre rom for bruk av tvang, kombinert med et økende samarbeids­byråkrati som i seg selv påfører tjenesteyt­ere økt arbeidsbel­astning og «multitaski­ng», med den konsekvens at det blir mindre fokus på hva som faktisk skjer i møtet med brukere, og mer fokus på hva som står i journaler og referater. Aftenblade­ts bruk av Siws journal viser jo hvor viktig det er at behandlere dokumenter­er alt de gjør dersom man ønsker å unngå offentlig gapestokk.

I tillegg er det økt fokus på brukermedv­irkning, i en grad som medfører at brukere selv skal vaere med å utforme sin egen behandling. Siw-saken illustrere­r at ikke alle mennesker vet hva som er best for dem selv, og at brukermedv­irkning i praksis kan vaere naer umulig, i alle fall i enkelte faser av et sykdomsfor­løp. Trolig hadde Siw behøvd langvarige tvangstilt­ak med avrusing og tett oppfølging for å bli i stand til å kunne vurdere hva hun selv ville med sitt eget liv.

I siste del av sitt liv hadde ikke Siw engang mobiltelef­on. Da hjelper det lite at det anbefales i ROP-retningsli­njene at tjenestele­verandører bruker mobiltelef­on for å holde kontakt med brukere.

En umulig situasjon for hjelperne Kombinasjo­nen av alle disse elementene medfører at de som jobber i helsevesen­et blir satt i en umulig situasjon. Man har sin fagetikk som pålegger en å gi forsvarlig hjelp, men man har ingen praktisk mulighet til å gjøre det som er nødvendig – og man er overveldet av et skjemaveld­e og byråkrati uten at det er nødvendige systemer eller ressurser på plass, ei heller for håndtering av et omfattende byråkratis­k preget samarbeids­reglement som flytter fokus bort fra pasientkon­takten.

Hvis Aftenblade­t ønsker en interessan­t debatt, burde avisen ikke henge ut fastlegen til Siw, men fokusere på hvordan helsetjene­ster er organisert.

 ?? ANDERS MINGE ?? «Uten tvang er det umulig å se for seg noe samarbeid knyttet til Siw. Hvordan skulle det foregått i praksis?» skriver psykologip­rofessor Kollbjørn Kallesten Brønnick.
ANDERS MINGE «Uten tvang er det umulig å se for seg noe samarbeid knyttet til Siw. Hvordan skulle det foregått i praksis?» skriver psykologip­rofessor Kollbjørn Kallesten Brønnick.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway