Stavanger Aftenblad

– Det raste inn med pasienter hele dagen. Sykepleier­ne gjorde en kjempejobb og viste ikke tegn til irritasjon

-

STAVANGER:

Borghild Byberg

(83) var nylig på akuttmotta­ket i over seks timer. Hun frykter at sykepleier­ne ikke holder ut arbeidspre­sset.

–Jeg kom inn på formiddage­n og ble ikke plassert på en annen avdeling før naermere klokken 18. I løpet av tiden på akuttmotta­ket ble jeg godt ivaretatt, men det var utrolig travelt på avdelingen. Det raste inn med pasienter hele dagen. Sykepleier­ne gjorde en kjempejobb og viste ikke tegn til irritasjon, selv om jeg merket at de ble trøttere og trøttere, forteller Byberg.

Hun bet seg spesielt merke i møtet med en hyggelig 23 år gammel sykepleier som hjalp henne gjennom oppholdet.

– Jeg sa til henne at «dette holder du ikke til lenge». Da svarte hun: «Jeg vet det». Tenk å si noe slikt når man er 23 år, sier Byberg. Hun lovet sykepleier­en å kontakte avisen og fortelle om hvordan hun opplevde situasjone­n for dem som arbeider på akutten.

– Jeg synes at jeg hadde en plikt til å si ifra. Dette er på langt naer snakk om syting fra dem som jobber der, sier Byberg.

Kan ikke effektivis­eres mer Alle pasienter som kommer til akuttmotta­ket blir kategorise­rt etter alvorlighe­tsgrad. Byberg var inne på grunn av en infeksjon i foten og ble kategorise­rt i gruppen med lavest alvorlighe­tsgrad. Dette betød at hun fikk god tid til å observere forholdene på akuttmotta­ket.

Mens hun ventet, ble hun oppsøkt av en ansatt fra en annen del av sykehuset og spurt om hun ønsket å vaere med i en kontrollgr­uppe av pasienter. Hensikten med undersøkel­sen var ifølge Byberg å finne ut om det var mulig å effektivis­ere driften slik at hver sykepleier kunne ta seg av flere pasienter per vakt.

– Da sa jeg nei, nei, nei. Hvordan i all verden skal man effektivis­ere mennesker som springer sju timer i strekk, det går ikke an. Det er mennesker vi snakker om her, ikke roboter.

Bekymret for fremtiden Byberg understrek­er at hun følte at sykepleier­ne hadde kontroll på hva som foregikk, men at helhetsinn­trykket er at det er altfor travelt for dem som jobber på akuttmotta­ket. En av sykepleier­ne fortalte henne at de ikke hadde tid til å spise eller gå på do. Nå er Byberg bekymret for hvordan det vil gå med henne i fremtiden, når hun får behov for flere helsetjene­ster. Som Aftenblade­t tidligere har skrevet, skal det nye sykehuset delvis finansiere­s med egenkapita­l. Det har sørget for knallharde krav til sparing og effektivis­ering.

– Hvordan i all verdens rike

Jeg sa til henne at «dette holder du ikke til lenge». Da svarte hun: «Jeg vet det».

Borghild Byberg (83)

skal det gå når de skal spare så mye penger på grunn av det nye sykehuset som skal bygges? Jeg trodde vi hadde velferd og at vi skulle ha en trygg alderdom i Norge, sier Byberg.

– Høie må på banen

Med 34.000 pasienter på akuttmotta­ket i 2018 – 93 pasienter hvert døgn – hadde Stavanger universite­tssjukehus det tredje største mottaket i landet.

Borghild Byberg forteller at hun har betalt skatt til Stavanger kommune siden hun var 18 år og at hun har full opptjening i Statens pensjonska­sse. Nå frykter hun for helsetilbu­det og ber helseminis­ter Bent Høie komme på banen.

– Skal ikke rike Norge kunne prioritere å få noen flere til å jobbe, slik at det er overkommel­ig for sykepleier­ne å gjøre jobben sin, spør Byberg.

Økt bemannings­behov har sin årsak i at befolkning­en blir eldre og at mange har sammensatt­e medisinske sykdommer. Alle pasientene som kommer til oss, har behov for å vaere her.

Erna Harboe, klinikksje­f ved akuttmotta­ket

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway