Stavanger Aftenblad

Slik skal Go-Ahead vinne passasjere­ne

-

JAERBANEN: Go Ahead skal gjøre togturen mer attraktiv. Barnefamil­ier skal blant annet kunne reise på Kaptein Sabeltann-turer og forretning­sreisende skal få sitte i fred.

Håkon Jonassen Norheim

ansvarlige på alle de punktene i kundereise­n, men vil vaere med å påvirke slik at kundens reise blir så smidig som mulig, sier norgessjef i Go-Ahead Cathrine Elgin til Aftenblade­t.

Målet er å bli en pålitelig og robust organisasj­on.

– Både punktlighe­ten og regularite­ten må vaere på topp. Svikter det, tar ikke folk toget, mener hun.

– Hvordan skal dere klare det på en bedre måte enn NSB?

– Først og fremst må vi sørge for å bygge et bedre samarbeid med Bane Nor enn tilfellet er i dag. Det vil påvirke hvordan driften vil fungere i hverdagen, mener Elgin.

Kaptein Sabeltann-tog

Ved overtakels­e, skal togene bygges om. De vil ha kafétilbud på Sørlandsba­nen og ombygging til premiumvog­ner. Ferie- og fritidsrei­sende kan for eksempel booke et sofaområde, hvor opptil seks personer kan sitte. GoAhead skal også tilby opplevelse­r om bord, og skal selge pakker med blant annet hotellover­natting og konsertbil­letter.

I løpet av sommermåne­dene ønsker de å gjøre om deler av togene til Kristiansa­nd til Kaptein Sabeltann-tog.

Togene skal også tilby løsninger til forretning­smarkedet, og gjøre togene om til et mer egnet sted å jobbe. I det som er dagens komfort-vogn vil de bytte ut setene til mer komfortabl­e seter. I tillegg vil de sette inn singelsete­r, slik at folk kan jobbe i fred.

Målet til Go-Ahead er å få opp mot seks prosent passasjerv­ekst på Jaerbanen.

Ingen nye ruter før i 2021 Go-Ahead skal lease tog fra Norske tog under hele leieperiod­en, og når de tar ut materiell for oppussing i en periode, vil de få leie samme type materiell fra Norske tog.

– Vi holder på å legge planer for ombygging. Ombygginge­n blir ikke iverksatt før vi har overtatt, og vi vil bruke 2020 på å bygge om materielle­t. Endringene i rutetilbud­et vil heller ikke skje før i desember 2021, sier hun.

Hovedkonto­ret skal som Aftenblade­t tidligere har skrevet, ligge i Stavanger. Dette er ifølge norgessjef­en på grunn av at Jaerbanen er selve hjertet av anbudet «Jernbanepa­kke Sør». Stavanger blir også det største stasjoneri­ngsstedet, og vil også huse drift- og operasjons­organisasj­onen. Det vil vaere rundt 20 administra­tive stillinger i Stavanger.

– I tillegg blir Kolumbus en viktig samarbeids­partner. Togene på Jaerbanen skal profileres i Kolumbus-farger, sier hun.

– Har blitt skapt et feil bilde Go-Ahead, som er den største aktøren på jernbane i Storbritan­nia, har allerede møtt en del skepsis før de har tatt over de tre togstrekni­ngene. De har blant annet kommet dårlig ut på en kundeunder­søkelse i England, men bedre på en annen.Også politikere og foreninger har vaert skeptiske til det britiske selskapet.

Elgin mener det har blitt skapt et helt feil bilde av dem.

– Skepsisen har oppstått fordi det har blitt skrevet ting i media som ikke medfører riktighet, sier hun.

– Hvorfor har dere da ikke gått ut og avkreftet det?

– Vi ikke var kommet langt nok i prosessen i forhold til NSB. Derfor har saker fått vokse og gro i media, sier hun.

Flere møter med ansatte Nyheten om Go-Aheads overtakels­e av togdriften på Jaerbanen slo også ned som et sjokk hos flere ansatte i høst. Elgin forteller at de har hatt flere medlems- og dialogmøte­r med de ansatte etter at de tok over, og håper å ha skapt et annet bilde av bedriften.

– Det viktigste for oss er å ha fornøyde kunder. Det er grunnlegge­nde for å lykkes. For å oppnå det er vi avhengig av fornøyde ansatte. De er den viktigste ressursen vår, sier Elgin til Aftenblade­t.

Hun forklarer at de har prioritert å holde kontakt med de ansatte som de har klart, i påvente av den formelle dialogen med NSB om virksomhet­soverdrage­lse. Ifølge Elgin skal de få vaere med på bygging av turnuser, utvikling av uniformer og tekniske systemer.

– Vi videreføre­r dagens avtaler med de ansatte og har ingen intensjon om å gjøre endringer som ikke blir godt mottatt, avslutter hun.

 ?? GO-AHEAD ?? De skal ha både dag- og nattkupeer.
GO-AHEAD De skal ha både dag- og nattkupeer.
 ?? GO-AHEAD ?? Go-Ahead vil også legge til rette for naeringsli­vet med enkeltsete­r og dagkupeer.
GO-AHEAD Go-Ahead vil også legge til rette for naeringsli­vet med enkeltsete­r og dagkupeer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway