Stavanger Aftenblad

14 tiltak skal gjøre cruisenaer­ingen mer miljøvennl­ig

-

STAVANGER:

- Vi må stille krav til miljøtilta­k for å få ned utslippene, sier ordfører Christine Sagen Helgø.

Benedicte Øhren Danielsen

av klima- og miljøtilta­k, gjennom dokumentas­jon av eksempelvi­s EEDI og EEOI, ved tildeling av anløpstids­punkt og kaiplass. y Legge opp til at landstrøma­nleggene skal ha standardis­erte grensesnit­t for til- og frakopling, slik at anløpende cruiseskip kan benytte samme type utstyr i alle norske cruisehavn­er.

Arbeide sammen for en årlig trinnvis økning av statlige farledsgeb­yrer, for anløpende cruiseskip som ikke tar i bruk landstrøm, i havner der landstrøm er tilgjengel­ig.

Årlig trinnvis økning av kommunale havneavgif­ter for anløpende cruiseskip som ikke tar i bruk landstrøm, i havner der landstrøm er tilgjengel­ig. Utrede flerbruksm­uligheter ved etablering landstrøma­nlegg for cruiseskip, for å øke utnyttelse­sgraden og redusere kostnadene for landstrøma­nlegg

Utrede muligheten­e for å dekke cruiseskip­enes oppvarming­sbehov ved kai. Kreve nullutslip­psløsninge­r i all cruiserela­tert busstransp­ort fra og med 2022.

Kreve nullutslip­psløsninge­r i all transport av varer, avfallsbeh­andling, vedlikehol­d og andre tjenester relatert til cruiseskip­ets anløp fra og med 2022. Arbeide for at ny lov kan gi hjemmel for å innføre begrensnin­ger på maksimalt antall cruisepass­asjerer per dag, samt maksimalt antall cruiseanlø­p per dag. Vurdere om det finnes alternativ­e, og mer egnede, kai arealer til cruisevirk­somhet med utgangspun­kt i miljø, sikkerhet og passasjerv­olum.

Arbeide sammen for at Enova i større grad prioritere­r midler til maritim naering for å stimulere til raskere utbygging av landstrøm i cruisehavn­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway