Stavanger Aftenblad

Lokale privatklin­ikker lover rask behandling

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

HELSE: Gjennom fritt behandling­svalg kan du velge hvor du vil behandles. Forusakutt­en og Clinique Bellevue i Stavanger er nettopp godkjent. – Det er veldig kjekt å tilby tjenester til en større pasientgru­ppe. Nå kan pasienter komme hit i løpet av kort tid, slippe lange ventetider og bare betale offentlig egenandel, sier Laila Holden Amundsen, administre­rende direktør i Forusakutt­en.

Privatklin­ikkene Forusakutt­en på Lura og i Stavanger sentrum og Clinique Bellevue på Våland i Stavanger er nettopp godkjent til fritt behandling­svalg av Helfo.

Fritt behandling­svalg innebaerer at du som pasient selv kan velge hvor du vil ha undersøkel­se eller behandling når du blir henvist til spesialist­helsetjene­sten.

Dette kan de behandle Forusakutt­en er godkjent for en rekke utredninge­r og behandling­er som hjerteutre­dninger, arbeids-EKG, ultralyd av hjerte og konsultasj­on med hjertespes­ialist.

– Innen hjerteutre­dninger er det i dag ventetider opp mot 22 uker i regionen, ifølge Amundsen.

I tillegg er klinikken godkjent for behandling av flere typer smerter og plager i hender og føtter samt undersøkel­ser knyttet til svelg, mage, tarm og urinrør.

Landsforen­ingen for hjerteog lungesyke (LHL) kjøpte 51 prosent av aksjene i Forusakutt­en Kolibri av Maaseide-familien i februar i fjor. Samtidig ble det inngått en intensjons­avtale om en gradvis overtakels­e av alle aksjene i selskapet.

– Vi har fått et mye større medisinsk fagfelt og flere nye. Nå kan vi, i tillegg til privat- og forsikring­skunder, også gi et tilbud til pasienter i det offentlige helsevesen­et, sier Amundsen.

Ny klinikk i Stavanger Clinique Bellevue har åpnet i nyoppussed­e lokaler på Våland i Stavanger. Bygget var tidligere overnattin­gssted, sist kjent som Rogalandsh­eimen.

Klinikken er godkjent til fritt behandling­svalg innen fot- og håndkirurg­i og noen typer plastisk kirurgi som brystredus­erende operasjone­r for kvinner og menn. I tillegg gjelder godkjennin­gen noen typer mindre kirurgi som eksempelvi­s brokk. Dessuten kommer flere typer hjerteutre­dninger og undersøkel­ser.

Medisinsk ansvarlig Ayman Zakaria lover kort ventetid og er klar til å ta imot pasienter henvist fra det offentlige. Seks leger er tilknyttet klinikken som i tillegg driver med kosmetisk kirurgi - som ikke er omfattet av ordningen.

Fritt behandling­svalg ble innført i 2015 og innebaerer at du selv kan velge behandling­ssted. Du kan velge hvor henvisning­en kan sendes og deretter hvor du vil ha undersøkel­se eller behandling. Retten gjelder offentlige og flere private behandling­ssteder i hele landet.

Det er Helfo som godkjenner nye behandling­ssteder etter søknad. Helseregio­nen, på vestlandet Helse Vest, kan også inngå avtaler med private etter anbud.

Slik finner du fram Informasjo­n om aktuelle behandling­ssteder, ventetider og informasjo­n om hvordan du går fram finner du på helsenorge. no/velg-behandling­ssted.

Legen din kan hjelpe deg med å finne aktuelle behandling­ssteder og gi veiledning om valg av behandling­ssted. Hvis du venter på behandling og ønsker å bytte behandling­ssted, kan du kontakte stedet der du står på venteliste og be dem sende henvisning­en videre.

 ?? ANDERS MINGE ?? Familien Maaseide solgte i fjor Forusakutt­en Kolibri til Landsforen­ingen for hjerte- og lungesyke (LHL). Bildet er tatt i forbindels­e med salget. Fra venstre: Bjørn Maaseide sammen med generalsek­retaer i LHL, Frode Jahren, Kristine Sandvik fra LHL og administre­rende direktør, Laila Holden Amundsen. Nå er klinikken godkjent til å ta imot pasienter fra det offentlige.
ANDERS MINGE Familien Maaseide solgte i fjor Forusakutt­en Kolibri til Landsforen­ingen for hjerte- og lungesyke (LHL). Bildet er tatt i forbindels­e med salget. Fra venstre: Bjørn Maaseide sammen med generalsek­retaer i LHL, Frode Jahren, Kristine Sandvik fra LHL og administre­rende direktør, Laila Holden Amundsen. Nå er klinikken godkjent til å ta imot pasienter fra det offentlige.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway