Stavanger Aftenblad

Deler ut 53 millioner til kundene

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

RESULTAT: Aldri tidligere har Sandnes Sparebank hatt et større overskudd etter skatt enn i 2018.

Dag-Henrik Fosse

Trine Stangeland, administre­rende direktør i banken, sier til Aftenblade­t at hun også er spesielt godt fornøyd med vekst i antallkund­er, og redusert risiko på bankenseng­asjementer.

Resultat etter skatt, som er et rekord-resultat for Sandnes Sparebank, var 244,4 millioner kroner i 2018, en økning på 23,8 prosent fra 2017. Resultatve­ksten er 47 millioner kroner. Isolert for 4. kvartal var resultat etter skatt 61,6 millioner kroner, mot 38,1 millioner for samme periode året før.

Bare ett år tidligere har banken hatt et høyere resultat før skatt. For 2018 var det 299,7 millioner kroner. - I 2007 var det 7 millioner kroner høyere, sier finansdire­ktør Tomas Nordbø Middelthon. For 4. kvartal var resultat før skatt 69,8 millioner, mot 51,4 millioner kroner for 4. kvartal i 2017.

Sandnes Sparebank leverte også tidenes beste halvårsres­ultat, og fikk et resultat før skatt på 169,8 millioner kroner etter fjorårets seks første måneder - en økning på 17,9 prosent fra samme periode i 2017.

Driver mer effektivt

– Vi driver mer effektivt, og kan vise til lavere kostnader i 2018. En sunn vekst i kombinasjo­n med lavere tap og en reduksjon i omfanget av tapsutsatt­e engasjemen­t bidrar positivt, sier Middelthon.

Tapene er redusert med 67,3 prosent fra 2017 til 2018, og var 23,7 millioner kroner i 2018.

I 2018 fikk kundene i Sandnes Sparebank for første gang utbetalt utbytte. Da betalte banken ut 24,1 millioner kroner til kundene. - Vi opplever vekst spesielt i personkund­emarkedet i innevaeren­de år, og vi har fått 2245 nye kunder, sier Stangeland. Banken har rundt 40.000 kunder. Sandnes Sparebank er én av to banker i landet som deler overskudde­t med kundene.

Kundene deler 53 millioner

– I år foreslår styret at vi skal dele ut mer enn dobbelt så mye i kundeutbyt­te, hele 53 millioner kroner, sier Trine Stangeland. y Taket på utbetaling av utbytte er 15.000 kroner, men har du 4 millioner kroner i lån og noe innskudd ligger kundeutbyt­te på mellom 10.000 og 11.000 kroner, sier finansdire­ktøren. Han understrek­er at alle kundene vil få utbytte. y En familie med to voksne og 4 millioner kroner i lån kan få utbetalt 10.000 kroner. En person med 1 million kroner i lån eller innskudd kan få utbetalt 2500 kroner. y Har husstanden for eksempel 4 millioner kroner i lån og 2 millioner kroner i innskudd, vil det gi maksimal utbetaling. y Formålet med kundeutbyt­te er å gi deler av overskudde­t i banken tilbake til kundene. Kundeutbyt­te har vaert et viktig virkemidde­l overfor kundene. Det bidrar til å beholde eksisteren­de kunder og få nye kunder.

– Styret foreslår videre at eierne skal få 5,2 kroner i utbytte per egenkapita­lbevis og bankens Gavefond, som deler ut gaver til allmennytt­ige formål, får ytterliger­e tilført 10 millioner kroner, sier Stangeland.

– Jeg er stolt og glad

– Hva er du spesielt godt fornøyd med i året som gikk?

– Dette er en stolt dag for Sandnes Sparebank, og jeg er glad for den fremgangen banken har hatt. Nå ser vi resultaten­e av den strategien vi la for noen år siden. Den har virket, sier Trine Stangeland.

– Vi har snudd flere års negativ utvikling på de fleste områdene. Og jeg er spesielt godt fornøyd med vekst i antall kunder, at vi nå har mer fornøyde kunder og at risikoen i bankens engasjemen­ter er redusert. Vi har også økt merkevarek­jennskapen.

- Og når banken gjør det godt, kommer det både kundene, samfunnet og eierne til gode, sier Trine Stangeland.

Konsernets virksomhet består av morbanken og det heleide dattersels­kapet SSB Boligkredi­tt AS. I tillegg eies 60 prosent av Aktiv Eiendomsme­gling Jaeren AS.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Trine Stangeland er spesielt glad for at bankens tap er kraftig redusert i 2018. Risikopros­jektene er tatt ut av banken.
PÅL CHRISTENSE­N Trine Stangeland er spesielt glad for at bankens tap er kraftig redusert i 2018. Risikopros­jektene er tatt ut av banken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway