Stavanger Aftenblad

– Overhodet ikke hensikten å presse noen hjem

-

Helse Stavanger lover å drøfte løsninger med kommunene for å sikre best mulig barselomso­rg. – Vi må lage et opplegg som sikrer trygghet og god helse for barna og kvinnene. De som skal og bør ligge på sykehus, skal selvsagt vaere på sykehus. Slik er det i dag, og slik skal det vaere i framtiden, understrek­er klinikksje­f Henning Garsjø ved kvinne- og barneklini­kken. Han er leder for styringsgr­uppen som har utarbeidet rapporten om fremtidig barseltjen­este i regionen.

Representa­nter for ledelsen ved SUS ønsker nå å ha en dialog med hver enkelt kommune om hvordan barselomso­rgen skal foregå. Kommunene er svaert varierte både når det gjelder antall fødsler, avstander og tjenesteti­lbud, så Garsjø vil ikke vaere bastant på hvordan samarbeide­t mellom kommuner og sykehuset bør løses.

– Vi ønsker å bygge opp tjenestene sammen med kommunene på en slik måte at kvinner i barsel får en reell mulighet til å gjøre et valg om når de ønsker å dra hjem etter fødselen. Uansett tidspunkt for hjemreise skal kvinnen/familien ha mulighet til å kontakte hjelpeappa­ratet (enten sykehuset eller kommunene) på en enkel måte. Her må vi i fellesskap finne de gode løsningene enten det dreier seg om telefon, videosamta­ler eller hjemmebesø­k, sier Garsjø.

Klinikksje­fen understrek­er at det overhodet ikke er noe press på at barselkvin­nene skal ut til et visst tidspunkt. – Vi skal få til en fleksibel og trygg behandling i naert samarbeid med den enkelte familie og kommunene. De skal ha en reell mulighet til å velge selv, og vi skal ha plass til dem som ønsker å vaere på sykehuset. Samtidig må tilbudet til både kvinnen og familien vaere godt når de reiser hjem, sier Garsjø.

 ?? J. SCOTT APPLEWHITE / AP ?? Blodprøvet­aking av nyfødte for å sjekke for alvorlige sykdommer er bare ett av mange tiltak som gjennomfør­es når et barn blir født. Kommunene ønsker at ansvaret for disse undersøkel­sene skal ivaretas av sykehuset.
J. SCOTT APPLEWHITE / AP Blodprøvet­aking av nyfødte for å sjekke for alvorlige sykdommer er bare ett av mange tiltak som gjennomfør­es når et barn blir født. Kommunene ønsker at ansvaret for disse undersøkel­sene skal ivaretas av sykehuset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway